Основи бізнесу для старшокласників, безоплатний медичний огляд, корективи поточного бюджету…

Ці та кілька десятків інших важливих для держави питань обговорили урядовці на черговому засіданні вищого виконавчого органу влади.


Корективи бюджету-2024. Через нестабільність зовнішньоекономічної діяльності, тимчасове зупинення та зміну умов роботи окремих підприємств, посилення зовнішньополітичного та зовнішньоекономічного тиску, що веде до ситуації подвійного оподаткування та додаткового фінансового обтяження придністровських економічних агентів, тільки з надходження коштів від єдиного митного платежу (ЄМП) не виконано план на суму близько 36,5 млн рублів.

Виходячи з такої ситуації, вирішено зменшити прибуткову частину республіканського та консолідованого бюджету. Відповідний законопроект представила учасникам засідання заступник Голови Уряду – міністр фінансів Олена Рускевич.

■ «На сьогодні в сукупності близько 20 млн рублів від запланованої суми не надійшло за відповідними цільовими бюджетними фондами. Здебільшого це позначилося на прибутках Фонду капітальних вкладень та Дорожнього фонду», – повідомила міністр.

Щоб програми розвитку не «просіли», Мінфін пропонує перерозподілити доходи бюджету: нівелювати втрати ЄМП надходженнями понад план від податку на прибутки організацій та виручки індивідуальних підприємців, які працюють за спрощеною системою оподаткування. Ще одним джерелом стануть доходи підприємств із державною участю.

Перерозподілять і деякі витрати. Зокрема кошти проекту «Моя справа» перенаправлять на субсидування частини відсоткових ставок за пільговими кредитами. Залишки коштів Пайового фонду перерозподілять на упорядкування сільських територій, ремонт та будівництво об’єктів соціальнокультурної галузі та автомобільних доріг.

Навчати бізнесу зі шкільної лави. Уряд пропонує розширити дію ДЦП «Підтримка та розвиток підприємництва на 2023–2027 роки». Йдеться про проект «Бізнес-школа», який дозволяє здобути знання з основ підприємницької діяльності. Курс навчання розрахований на підприємців-початківців та школярів. На цей час учасниками проекту можуть стати лише стартапери та учні 11-х класів. Тепер пропонується розширити аудиторію слухачів учнями 9–11-х класів, аби ще більше поінформувати їх про підприємництво. Як зазначив Перший заступник Голови Уряду – міністр економічного розвитку Сергій Оболоник, це дасть можливість розпочати формування професійних навичок на ранньому етапі та забезпечити своєрідну спадкоємність навчання.

Нагадаємо, минулого року в «Бізнес-школі» здобули нові знання 56 підприємців-початківців і 30 школярів.

Безоплатний медичний огляд. Члени Уряду одностайно підтримали ідею про надання права трудівникам муніципальних установ, які працюють кухарями в закладах освіти, проходити профілактичні медичні огляди коштом республіканського бюджету. Відповідні зміни затверджено у Програмі державних гарантій надання громадянам ПМР безоплатної медичної допомоги.

■ «Тим самим буде встановлено справедливий підхід у наданні державних гарантій у вигляді безкоштовного проходження профілактичних медичних оглядів особам, які працюють в організації харчування в державних або муніципальних закладах освіти, незалежно від організаційно-правової форми місця їх роботи», – висловив думку заступник Голови Уряду Віктор Таранов.

Надбавки за спортивні звання. Державна служба зі спорту звернулася з клопотанням про встановлення надбавок до посадового окладу працівникам фізичної культури, спорту та туризму за наявне спортивне звання, присвоєне іноземною державою у період з 2 вересня 1990 року до 11 липня 2005-го включно.

Нині доплату отримують лише ті спортсмени, що здобули звання (почесне та спортивне) виключно в ПМР, а в республіці почали надавати їх лише з 2005 року. Тому деякі працівники галузі не могли отримувати додаткові виплати.

Члени Уряду підтримали ідею. Майстрам спорту міжнародного класу та гросмейстерам встановили доплату в розмірі 15 РР МЗП, майстрам спорту – 8 РР МЗП. Гроші платитимуть з місцевих бюджетів міст та районів без залучення додаткових коштів із республіканського бюджету.


Iрина МАСЛОВА. 

Фото: novostipmr.com.