Garage festival: майданчик майстрів

Нещодавно столична набережна на кілька годин перетворилася на паризький Монмартр. Тут відшумів традиційний Garage festival.


Збір майстрів-ремісників по-справжньому сколихнув Тирасполь. На околицю Катерининського парку неначе магнітом притягувало шанувальників незвичайних виробів ручної роботи, любителів ярмарків та живої музики. Цього дня гостям презентували ексклюзивні роботи. І все це під звуки джазу в сусідньому кафе «Акварель». Більшість відвідувачів – молодь, якій властиве придбання не чогось масового та штампованого, а незвичайного, «щоб не як у всіх».
Жінка та рукоділля. Ці два слова асоціюються з умінням щось виготовляти власноручно. Зі звичайних речей – прекрасні вироби.

Наприклад, Ольга Ткачук представила на суд покупців прикраси з натурального каміння. Сережки та чокери відсвічували на сонці яскравими гранями. Юнона Ніколаєва презентувала учасникам фестивалю виготовлені власноруч мініатюрні сумочки.

Макраме, в’язані речі та виконані з використанням кави й ванілі ароматичні іграшки Галини Гудвасової можуть створити затишну атмосферу у вашій оселі. Здивувала власними виробами й Катерина Крачун. В її асортименті – косметички ручної роботи з бавовни, сатину та сумки-шопери, які можна носити на лицьовий та виворітний боки.

Відвідувачів фестивалю неабияк вразив багаторічний мох-ягель, який у домашніх умовах виростили Марина Єгоричева з напарником Денисом. Їхні ж різнокольорові свічки з соєвого воску, без парафіну, виявилося, не виділяють шкідливих речовин.

Фанати Гаррі Поттера вишикувалися в чергу біля прилавка Марії Куліченко. Найдосвідченіші з них захоплювалися авторськими чарівними паличками, фетровими бізі-книгами з персонажами Джоан Роулінг.

Наталія Воробйова нестандартно підійшла до реклами власних виробів: вона запалювала аромасвічку та втирала віск-олію в руки потенційних покупців. На її вітрині-прилавку привертали увагу мило «бомбочки» та просочені ефірними оліями пачулі, м’яти та лаванди, скраби для тіла.

Гіпсові та бетонні фігурки для розфарбовування дітьми, кашпо, декор, піддонники, свічники та свічки з соєвого воску розмістилися на ярмарковому стелажі Наталії Мелентьєвої, органічно поєднуючись одне з одним та з навколишньою природою.

Квінтесенція робіт Світлани Дєткової та Ольги Єгорової – брелоки, каблучки та намиста. Головними рисами дівчата вважають спостережливість та безперервний творчий пошук.
«Смачний блок» Garage festа був ще й красивим. Світлана Кириллова, перш ніж подати на суд придністровських гурманів пряники власного виготовлення, навчалася цього мистецтва в Росії. Більшість її виробів гіпоалергенні та «веганські». На пряниках були зображені відомі персонажі популярних нині розмальовок «Трьох котів» та славнозвісного «Хом’яка».
Секретами їх виготовлення поділилася Ольга Неутова:

«Наші пряники містять не лише імбир та мед. До їхнього складу входять також сім видів спецій, настільки збалансованих, що жодна не переважає в органічному букеті».

Технічні ноу-хау призначили для сильної половини придністровського суспільства. Олександр Шитку продемонстрував усім охочим, як на 3-D принтері з ПЛА-пластику за заданою комп’ютерною програмою друкується готовий виріб. Так IT-школа навчає дітей моделювання та робототехніки.

«Матеріал завантажується в принтер у вигляді нитки. Там же розправляється, видавлюється на модель і нашаровується на неї», – розповів хлопець, а глядачі тим часом цікаво спостерігали, як виготовляються черепашки або джип.

Під вечір із кафе «Акварель» долинали звуки джазу, як післясмак від побаченого на набережній Катерининського парку. Такої концентрації майстерності, оригінальності та сміливості у самовираженні давно не було на цьому невеликому, але затишному просторі.


Олена ПРИТУЛА.

Фото автора.