Все тільки починається!

У культурно-просвітницькому центрі ПДУ ім. Т. Г. Шевченка відбулася урочиста церемонія вручення дипломів випускникам філологічного факультету.


Роки наполегливої праці студентів та викладачів з заліками, іспитами, курсовими роботами, нарешті, досягнули мети. Підвели риску під численними турботами, тривогами, прикрощами та радощами, пов’язаними з навчанням в університеті. Пройшли нелегкий шлях осягнення наук.

Філологічний факультет – це центр підготовки фахівців, зосереджених на практичній діяльності та наукових дослідженнях у галузі мовознавства, літературознавства, медіакомунікацій та журналістики. На факультеті, до складу якого входять 9 кафедр, 7 лінгвістичних центрів, дві науково-дослідні лабораторії, працює близько 100 високопрофесійних фахівців.

Сюди приходять навчатися ті, кого переповнює любов до слова: майбутні вчителі-словесники, письменники, журналісти, перекладачі, вчені-лінгвісти – вкрай необхідні для полікультурного та мультилінгвістичного простору Придністров’я фахівці. У 2024 р. філологічний факультет випустив 91 філолога, 33 з яких одержали дипломи з відзнакою.

Урочисті та зворушливі моменти свята разом із випускниками розділили перший проректор університету Лариса Скитська, проректор з освітньої політики та менеджменту якості навчання доцент Оксана Єремєєва, декан факультету Олена Корноголуб, викладачі, близькі та друзі.
Урочиста частина розпочалася з виступу студентського вокального ансамблю «Гаудеамус».
Звертаючись до випускників із напуттям, Лариса Скитська сказала:

«Щоразу виходячи на цю сцену, хвилююся так само, як і випускники. Колись я одержала тут диплом. Тоді мені здавалося, що часу ще багато, і все тільки починається. Це правда, дорогі випускники, все лише починається! Ще мить, і ви – дипломовані фахівці. Для когось ця подія стане перегорнутою сторінкою навчання, для когось вона продовжиться в магістратурі, а хтось розпочне трудовий шлях. Я бажаю вам ніколи не зупинятися на досягнутому, ставити перед собою амбітні цілі, які в майбутньому обов’язково будуть досягнуті. Доброго шляху, випускники 2024 року!»

До привітань першого проректора вишу приєдналася Оксана Єремєєва й наголосила на важливості нового етапу в житті кожного випускника:

«Попереду на вас чекає найсуворіший екзаменатор – життя. Яким воно буде, залежить від вас. Ідіть за мрією, тримайте успіх за хвіст. А головне – залишайтеся людьми з чистими помислами. Шляхетних вам вчинків та щасливої долі».

Почесне право вручити дипломи випускникам було надано Ларисі Скитській, Оксані Єремєєвій та Олені Корноголуб. Випускники філфаку з гордістю підіймалися на сцену за довгоочікуваним документом, який став для них найважливішим результатом їхньої праці, їхнім першим великим досягненням у житті.

Зі словами подяки на адресу факультету, його професорсько-викладацького колективу виступили випускник кафедри теорії та практики перекладу Денис Саранча та випускниця кафедри англійської філології Ольга Хоменко. Вони щиро подякували кожному, хто підтримував їх упродовж усіх років навчання, хто, не шкодуючи сил, вкладав у них знання, енергію, душу. Під мелодійні співи студентського вокального ансамблю «Гаудеамус» випускники вручили квіти наставникам, які всі ці роки були поруч, підтримували їх.

Наш кореспондент звернувся до тепер уже дипломованих фахівців із запитанням: «Що ви хотіли б побажати студентам, які тут залишаються вчитися, педагогам, самому філфаку, який продовжить готувати фахівців?».

«Студентам та викладачам разом – берегти здоров’я. Окремо студентам – не забувати з користю проводити час. Будьте відкриті для нових знань та нових вражень – світ хоче, щоб його секрети розкрили саме ви! Окремо викладачам – частіше балувати вихованців новими лайфхаками. Усьому філфаку – розвитку та подальшого процвітання», – не замислюючись, випалив уже очевидний лідер Олександр, а Наталя, що стояла поруч, додала: «Бажаю студентам нашого факультету сміливо йти до заповітної мети. Проводьте час навчання так, щоб потім від спогадів серце наповнювалося радістю та вдячністю. Любіть місце навчання, і факультет неодмінно відповість взаємністю!»

Церемонія завершилася спільною пам’ятною фотосесією викладачів та випускників. Новоспечені фахівці, сповнені надій та амбіцій, вступили у новий життєвий етап. Вони готові до відкриттів, здобутків та звершень. Перед випускниками постають нові вершини, які вони, безперечно, підкорять. І через які терни вони не проходили б, для них сяятимуть лише найяскравіші зірки.


Павло ОСТАПЕНКО.

Фото spsu.ru