пгу медфак

Лікувати готові! Клянемося!

В ипускникам медфаку ПДУ урочисто вручили довгоочікувані дипломи.

Квіти, посмішки, щасливі обличчя випускників та сльози радості в очах батьків. У культурно-просвітницькому центрі Кирила та Мефодія відбулося традиційне вручення дипломів випускникам – фахівцям медичного факультету ПДУ імені Т. Г. Шевченка.


Привітати майбутніх медиків та вручити заповітні дипломи прийшли депутати Верховної Ради Сергій Чебан та Iлона Тюряєва, перший проректор університету Лариса Скитська, головний лікар Республіканського центру матері та дитини Наталія Слєпуха, головний лікар Тираспольського клінічного центру амбулаторно-поліклінічної допомоги Христина Гавловська, склад медичного факультету, батьки та друзі винуватців урочистостей.

Цього року повний курс зі спеціальності успішно завершили 128 випускників. Дипломи з відзнакою одержали 16 із них. До колективів лікувальних закладів галузі охорони здоров’я республіки увіллються молоді лікарі загальної практики, психіатри, хірурги, отоларингологи, офтальмологи, педіатри, фармацевти, стоматологи. Ці спеціальності дуже потрібні.

«Кілька років тому ви переступили поріг медичного факультету, обравши одну з найблагородніших професій на землі. Немає нічого ціннішого за людське життя. Позаду залишився час освоєння найскладніших дисциплін, практичної підготовки, сесій, здачі державної підсумкової атестації. Протягом усього життя вам необхідно буде розширювати знання, удосконалювати практичні навички. Попереду на вас чекає ординатура і трудова діяльність. Тож нехай цей день надовго залишиться у ваших серцях. Щасливої дороги в майбутнє!» – сказала у вітальному зверненні Лариса Скитська.

Голова комітету Верховної Ради з соціальної політики, охорони здоров’я, праці, питань сім’ї та дитинства Сергій Чебан у напутньому слові сказав:

«Друзі мої, медичний працівник – це звучить гордо! Ви обрали найдостойнішу, але і найвідповідальнішу професію. Тож будьте завжди чуйними до пацієнтів, а ще не забувайте університет, викладачів і тих, з ким разом навчалися».

Естафету привітань прийняла друга «мама» нинішніх випускників – декан медичного факультету Галина Самко:

«Вливаючись у велику придністровську медичну родину, ви продовжите добрі традиції нашої охорони здоров’я, удосконалюватимете якість надання медичних послуг. Незабаром ви станете самостійними, а диплом ПДУ буде для вас тими сильними крильми, які підіймуть вас на неймовірні висоти й допоможуть досягти небувалих успіхів».

За традицією слово подяки на адресу керівництва університету та викладачів медичного факультету надали випускникам. Новоспечені лікарі подякували всім за турботу та розуміння, а головне – за здобуті знання та неоціненний професійний досвід.

На завершення свята випускники в урочистій атмосфері дали клятву Гіппократа. Читав її Артем Штирба, який завершив навчання з червоним дипломом.

«Клянусь виявляти найвищу повагу до життя людини, не вдаватися до здійснення евтаназії; зберігати подяку та повагу до вчителів; удосконалювати майстерність; бути вимогливим і справедливим до учнів, сприяти їхньому професійному зростанню; берегти та розвивати шляхетні традиції медицини», – промовляв випускник-відмінник, а зал гучною луною повторював: «Клянусь!».

На запитання кореспондента про постуніверситетські плани новоспечений лікар відповів:

«Я планую бути хірургом. Мені цікава область судинної хірургії. Впродовж трьох років я працював у цьому відділенні медбратом. Хотів би залишитися там працювати, спеціалізуючись на оперативних втручаннях».

Минулого року ПДУ почав вручати випускникам два дипломи – придністровський і російський. У зв’язку з цим їхні потенційні можливості розширилися. Усі випускники, які навчалися коштом державного бюджету, вже розподілені до лікувальних закладів, тобто забезпечені роботою.


Олександр ПЕТРЕНКО.

Фото spsu.ru