Кваліфіковані кадри – основа економіки республіки

У культурно-просвітницькому центрі ПДУ ім. Т. Г. Шевченка відбулася урочиста церемонія вручення дипломів випускникам Аграрно-технологічного факультету. Понад 80 фахівців у недалекому майбутньому працюватимуть на вітчизняних підприємствах.


Про структуру факультету розповів в. о. декана Анатолій Димогло:

«Вона складається з трьох відділень: агрономічного, механізації агропромислового комплексу та ветеринарної медицини. Підготовка кадрів здійснюється за сімома напрямками бакалаврату, трьома напрямками магістратури та двома спеціальностями. Наші випускники на 100 % забезпечені роботою. Є великий запит від агрофірм і сільськогосподарських організацій. На денну форму навчання приймаються випускники з урахуванням повної середньої освіти, й навіть випускники середніх спеціальних закладів (коледжів, технікумів, ліцеїв), які мають атестат повної середньої освіти».

Анатолій Володимирович додав, що цього року на факультеті введуть нову спеціальність «Зоотехнія», предметами вивчення якої є генетика, харчування, розведення, здоров’я тварин та методів управління тваринницькими фермами. За його словами, державним замовником виступає Міністерство сільського господарства та природних ресурсів. За заочною формою навчання триватиме 1 рік і 6 місяців.

На урочистій церемонії вручення дипломів з напутніми словами до випускників звернулася перший проректор ПДУ, доцент Лариса Скитська:

«Вітаю зі знаковою подією у вашому житті. Велика подяка педагогам, які передали вам свій досвід і знання. Бажаю випускникам залишитися в республіці й працювати на благо придністровського народу».

Заступник міністра сільського господарства та природних ресурсів Iгор Паламарчук зазначив, що державі необхідні кваліфіковані молоді кадри. Для цього робиться все необхідне, зокрема забезпечення гідної заробітної оплати в цій галузі.

Сповнені позитивних емоцій були й самі випускники. Артем Кревських здобув червоний диплом за спеціальністю «Агроінженерія». Він розповів про роки навчання і свій вибір спеціальності:

«Чотири роки навчався на бакалавраті, планую продовжити навчання в магістратурі упродовж ще двох років. Сучасне сільське господарство практично повністю автоматизоване і механізоване, тому великі підприємства аграрного комплексу на постачанні мають арсенал машин і агрегатів – від плугів до систем автоматичного поливу. Все це господарство потребує обкатки, своєчасного обслуговування та ремонту. Саме з цією метою в аграрному комплексі є посади механізаторів, техніків та агроінженерів (сервісних інженерів, інженерів у сільському господарстві). Якщо перші забезпечують ремонт та обслуговування, то другі організують їхню роботу – вживають заходів максимально економічним та раціональним способом».

Деякі з випускників є спадкоємцями сімейних традицій. Анна Сідаченко теж здобула червоний диплом за спеціальністю «Ветеринарія». Вона поділилася власною думкою від майбутньої професії:

«Ветеринарами стають не за показниками престижності, кар’єрного зростання та високих доходів у майбутньому, а обирають професію до душі. Любов до тварин, бажання їм допомогти на безоплатній основі – це головна риса ветеринарного лікаря, яка є провідною у виборі цієї професії. Сентиментальності тут немає місця: потрібні сталеві нерви, стресостійкість, нерідко готовність швидко приймати рішення в екстремальних ситуаціях з використанням фізичної сили. Хороший ветеринар не має права лікувати тільки пухнастих кішечок та милих хом’ячків у чистому та теплому кабінеті. Він повинен бути готовий до будь-яких, навіть неприємних і небезпечних процедур. Крім усього іншого, він повинен бути непоганим психологом, адже тварини не вміють розмовляти, а тому спілкуватися доведеться з засмученими господарями, реакція яких на лікування та оперування улюбленого вихованця може бути непередбачуваною».

За словами Анатолія Димогло, педагоги факультету пишаються досягненнями своїх випускників, які працюють у різних галузях економіки республіки. Він висловив надію, що деякі з них стануть викладачами аграрно-технологічного факультету.
Урочиста церемонія завершилася спільною фотографією випускників.


Володимир ДАНИЛОВ.

Фото автора.