Дай грошей, то допоможу…

Cаме такий варіант взаємовідносин запропонував своєму знайомому один чоловік, користуючись службовим становищем.


До березня 2023 року він був звичайним співробітником Дубоссарського РВВС. Сталося так, що у стінах установи ще наприкінці липня 2022 року він зустрів знайомого – місцевого жителя, якого міліціонери привели для розгляду та опитування за фактом адміністративного правопорушення.

Коли того після розмови відпустили, співробітник (вже, на щастя, колишній), зупинив його на виході з відділу, поспілкувався з ним, дізнався, що той дуже переживає, щоб не опинитися в місцях позбавлення волі. Бо колись чолов’яга мав судимість, і хвилювався, чи не доправлять його за ґрати, ураховуючи колишні «заслуги».

Маючи серйозний вигляд, чоловік у формі справив значне враження на свого знайомого і переконав того, що за 300 євро не дасть здійснитися «несправедливості», знаючи заздалегідь, що ніяк не може вплинути на перебіг справи та результати перевірки, й, мало того, не мав навіть наміру виконувати взяті на себе зобов’язання.

Гроші він таки отримав, витратив, як вважав за потрібне, а того чоловіка за скоєне правопорушення суд притягнув до виконання обов’язкових робіт.
На вже колишнього співробітника завели кримінальну справу, йому було винесено обвинувальний вирок.

Призначаючи покарання, суд урахував тяжкість та обставини скоєного злочину, ставлення підсудного до вчиненого, а також неприйняття заходів щодо добровільного відшкодування матеріальних збитків. У результаті його засудили до двох років позбавлення волі без конфіскації майна, з відбуванням покарання у виправній колонії загального режиму, зі стягненням завданої матеріальної шкоди.

Вирок суду поки що не набрав законної сили.
Післяслово: авторитет, репутація, майбутнє… Все пішло невідомо куди через звичайну людську жадібність, через нерозуміння того, як можна однією безглуздою дією зіпсувати все своє життя.


Михайло ТРЕМБIТА.