ПІДСУМКИ РОБОТИ за I півріччя 2024 року

Історія створення органів прокуратури ПМР

Прокуратура республіки – єдина централізована система органів, що здійснює нагляд за точним виконанням її Конституції та законів, захищає придністровців від неправомірних посягань на їхні права і свободи.

Засновником органів прокуратури та прокурорського нагляду в Росії по праву вважається Петро I. Значне зростання кількості злочинів, казнокрадства і хабарництва наприкінці XVI – початку XVII століть викликали потребу у створенні спеціальної Державної служби для боротьби з такими негативними явищами.

Відомо, що спочатку указом царя в Росії була заснована фіскальна служба, призначення якої полягало в тому, щоб таємно наглядати за всіма справами. З часом же така служба довела свою неефективність. Тоді Петро I своїм Указом від 12 січня 1722 року заснував Прокуратуру Російської імперії. Відтоді нагляд за виконанням законів почав здійснюватися тільки гласно.
Прокуратура Придністров’я, як пряма спадкоємиця російської прокуратури, упродовж всієї історії розвитку держави посідала одне з провідних місць серед інститутів влади. З проголошенням ПМРСР 2 вересня 1990 року розпочався процес створення державного апарату.
Підсумки роботи відомства

Прокурор ПМР А. Гурецький 18 липня провів засідання колегії прокуратури, на якому підбили підсумки роботи відомства за I півріччя 2024 року. У ньому взяли участь заступники Прокурора ПМР, керівники підрозділів на місцях, військовий прокурор ПМР, особовий склад центрального апарату та територіальних прокуратур. У своїй доповіді Анатолій Анатолійович звернув увагу присутніх не тільки на досягнуті показники роботи відомства, але й на виявлені в результаті аналізу наглядової діяльності проблеми, що заслуговують обговорення.

Наприклад, щодо діяльності органів прокуратури з загального нагляду Прокурор ПМР констатував зниження у звітному періоді кількості виявлених порушень у галузі трудових правовідносин, зокрема щодо оплати праці. Нині цю проблему практично знято, а щодо оформлення трудових відносин, навпаки, кількість порушень збільшилася. На його думку, органи прокуратури повинні вжити особливих заходів для налагодження ситуації.

Пріоритетними завданнями на II півріччя 2024 року, крім підвищення ефективності нагляду за дотриманням трудового законодавства, Прокурор ПМР позначив нагляд за дотриманням законодавства щодо неповнолітніх, у галузі економіки, бюджету і фінансів та природокористування. На особливому контролі, як і раніше, залишаться питання дотримання законодавства щодо звернень громадян.

На засіданні колегії було заслухано інформацію про розгляд звернень безпосередньо у прокуратурі й дано вказівки щодо підвищення ефективності та оперативності в її роботі. Обговорюючи питання здійснення нагляду за слідством і дізнанням, А. Гурецький звернув увагу прокурорів на необхідність виключення випадків поверхневого вивчення матеріалів дослідчих перевірок і кримінальних справ.

Як і раніше, залишається актуальною проблема підвищення рівня розслідування кримінальних справ, що надходять прокурорам для затвердження обвинувального висновку. Прокурор націлив працівників, відповідальних за вказаний напрямок, більш виважено і без формалізму оцінювати ці матеріали під час затвердження обвинувального висновку.

Окремо Прокурор ПМР зупинився на роботі прокурорів на місцях, вказав їм на необхідність постійного аналізу ситуації в містах і районах республіки з метою виявлення напрямків, які вимагають особливої прокурорської уваги.

Прокурори міст і районів, а також військовий прокурор, зокрема виступили з інформацією про підсумки діяльності ввірених їм прокуратур, пояснили причини допущених помилок, шляхи їх усунення.

За підсумками обговорення Прокурор ПМР оголосив низку доручень і на завершення колегії націлив її учасників на подальшу ефективну роботу в усіх галузях прокурорської діяльності. А. Гурецький визнав роботу органів прокуратури ПМР у I півріччі задовільною.


Iнна ЯКИМЧУК.

Фото prokuror-pmr.org