Дбайливий господар сани до зими влітку готує

Чим ми з вами гірші? Тому, поглянувши на календар та з подивом зазначивши, що вже настав останній місяць літа, швиденько займімося заготовками консервацій, солінь та варення зі свіжих овочів і фруктів. Вони допоможуть нам насолоджуватися смаком літа протягом усього року.


Нині, куди не глянь, на всіх великих та малих базарах, на стихійних базарчиках у продажу соковиті, солодкі, смачні смугасті кавуни, персики різного ґатунку та усіляких форм, сливи та чимало іншої смакоти.

На прохання наших постійних читачів ми повертаємося до публікацій, які можуть стати вам у пригоді, а ви надішлете нам щось цікаве зі своєї старої скрині рецептів. Почнемо з кавунів.

МаринованI кавуни в банках

Ще в давнину кожна господиня мала свій рецепт приготування маринованих кавунів. Справа в тому, що раніше православна церква забороняла їсти екзотичний плід у сирому вигляді, тому наші предки заливали продукт розсолом та настоювали в бочках.

На сьогодні ситуація повністю змінилася. Ми більше дивуємося маринованим або солоним шматочкам, ніж свіжій нарізці. Тож давайте згадаємо смаки минулого і приготуємо домашні кавуни на зиму в банках.

Якщо ви шукаєте рецепт кавуна в банці, але не хочете маринувати м’якоть з оцтом, спробуйте цей варіант. Яблука додадуть пригощанню ледь уловиму кислинку. Щоб заготовлена продукція вийшла смачною, важливо вибрати як хороші кавуни, так і якісну воду. Нефільтрована рідина з крану не підійде.
■ Iнгредієнти основні:
кавун – 3 кг, яблука – 1 шт.
■ Для маринаду:
вода – 1,2 л, сіль – 2 ст. л.
■ Спосіб приготування:
чистий кавун наріжте на часточки. Видаліть шкірку.
Яблуко розділіть на вісім частин і в кожній видаліть серцевину. Кавунову нарізку помістіть у банку об’ємом 3 л. Наприкінці покладіть шматочки яблука.
Закип’ятіть воду, додайте сіль, дочекайтеся розчинення спеції та залийте отриманим маринадом кавун. Закрийте банку, переверніть і дайте охолонути.

Класичний рецепт

Для нього підійдуть плоди з хрумкою і не обов’язково солодкою м’якоттю. Смак можна відрегулювати за допомогою спецій. Головне – не брати перестиглі кавуни, інакше шматочки розм’якнуть у маринаді. Вказаних компонентів вистачить на закрутку однієї банки обсягом 1 л.
■ Iнгредієнти основні:
кавун – 800 г, селера – 2 стебла,
кріп – 0,5 пучка.
■ Для маринаду:
вода – 800 мл, оцет 9 % – 2 ст. л.,
цукор – 1,5 ст. л., сіль – 1,5 ст. л,
лавровий лист – 2 шт., запашний
перець – 5 горошин.
■ Спосіб приготування:
кавун добре вимийте і розділіть на часточки. Нарізка має вільно проходити через шийку банки. Шкірку та насіння можна як залишити, так і видалити.
Селеру наріжте на шматочки товщиною 1-1,5 см.

З кропу видаліть жорсткі стебла і встеліть зеленню дно стерильної банки.
Зверху на кріп викладіть шар кавуна, потім шар селери. Повторюйте шари, поки тара не заповниться.

Для маринаду додайте у воду оцет, цукор та сіль, лавровий лист та запашний перець. Доведіть рідину до кипіння, злегка остудіть і перелийте в посуд із кавуном.
Закрийте, переверніть банку кришкою донизу і дочекайтеся охолодження заготовки.


Христина ЖУРАВЕЛЬ.

Фото recepty.7dach.ru