Експрес-тестування ГЕПАТИТІВ

Щорічно 28 липня з ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) населення планети відзначає Всесвітній день боротьби з вірусними гепатитами. Дата встановлена для нагадування людям про цю проблему і закликає людство продовжити боротьбу з однією з найнебезпечніших недуг.


У всьому світі вірусними гепатитами B або С інфіковані 325 млн осіб, кожного року від них помирає 1,4 млн чоловік. Ця інфекційна хвороба за рівнем смертності стоїть на другому місці після туберкульозу, а кількість інфікованих гепатитом людей у 9 разів перевищує кількість ВІЛ-інфікованих жителів планети.

У нашій республіці хронічний вірусний гепатит також є досить поширеним захворюванням. Лише за 2023 рік кількість уперше виявлених хворих виросла більш ніж удвічі порівняно з 2022-м і становить 396 осіб, тоді як у 2022-му таких було 185. На 1 січня 2024 року під наглядом лікарів перебуває 2 492 особи, інфіковані вірусними гепатитами В і С, що на 11 % вище даних 2022-го (тоді їх було 2 251 особа).

У зв’язку з небезпечною епідеміологічною ситуацією щодо вірусних гепатитів у республіці в липні 2021 року була прийнята Державна цільова програма (ДЦП) з профілактики та лікування вірусних гепатитів В і С у ПМР на 2021–2024 роки, яка включає перелік заходів, починаючи з профілактики та діагностики й закінчуючи лікуванням хворих, а також закупівлею обладнання. У Програмі визначені її виконавці, необхідні обсяги фінансування та критерії оцінки соціально-економічної ефективності, показники її результативності (прогресу і досягнень).

У поточному році термін дії першої Програми закінчується. У Міністерстві охорони здоров’я ПМР їй уже дали попередню оцінку, зазначивши, що за минулий час вона показала хороші результати. Тепер ведеться розроблення другої Програми з профілактики та лікування вірусних гепатитів В і С на 2025–2028 роки. У її створенні беруть участь фахівці Міністерства охорони здоров’я, лікарі Республіканського диспансеру з профілактики ВІЛ-інфекції та хронічних вірусних гепатитів В і С, лікарі суміжних спеціалізацій, а також юристи й економісти.

Наш кореспондент зустрівся з Єлизаветою Леонтьєвою, лікарем-інфекціоністом Республіканського диспансеру з профілактики ВІЛ-інфекції та хронічних вірусних гепатитів, щоб ознайомитися з останньою актуальною інформацією з цієї проблеми.

Кор.: Які особливості боротьби з вірусними гепатитами в ПМР цього року?
Є. Л.: Як завжди, 29 липня, упродовж Всесвітнього дня боротьби з вірусними гепатитами Республіканський диспансер з профілактики ВІЛ-інфекції та хронічних вірусних гепатитів провів експрес-тестування з виявлення вірусного гепатиту В і С для всіх охочих обстежитися придністровців. Цього разу експрес-тестування зробили 69 осіб. За результатами акції було виявлено два випадки з вірусним гепатитом В і два – з вірусним гепатитом С. З цими хворими фахівці Республіканського диспансеру провели консультаційну бесіду, після чого вони були направлені до лікарів-інфекціоністів у медичні установи за місцем проживання.

Підкреслю, що з часу відкриття нашого диспансеру до нас звернувся 2 321 придністровець. Зокрема інфікованих вірусним гепатитом С на обліку перебуває 1 761 людина, 1 182 особи нині лікуються, повністю вилікувалися близько 600 хворих. Щодо вірусного гепатиту В пацієнти спостерігаються довічно, на обліку перебувають 560 осіб, на сьогодні лікування проходять 90 придністровців.

Кор.: Що потрібно робити, якщо у людини виявлений вірусний гепатит?
Є. Л.: Перш за все, не слід панікувати. Необхідно звернутися до лікаря-інфекціоніста за місцем проживання і спокійно розібратися в тому, що відбувається. Кабінети інфекційних захворювань є в кожному міському, районному лікувальному закладі. Спеціаліст проведе з таким пацієнтом спеціальний комплекс заходів – дообстеження, починаючи з ретельного огляду і закінчуючи лабораторними аналізами, після чого діагноз або підтвердиться, або буде спростований. Якщо діагноз підтвердиться, лікар-інфекціоніст направить пацієнта в Республіканський диспансер з профілактики ВІЛ-інфекції та хронічних вірусних гепатитів. І вже тут після остаточного обстеження він отримуватиме спеціалізоване лікування. Зазначу, якщо у людини виявлені ознаки гострого вірусного гепатиту, то її направляють на госпіталізацію.

Головне – не панікуйте, ретельно виконуйте всі приписи лікарів і пам’ятайте: вірусні гепатити нині успішно піддаються лікуванню.


Віктор РОМАНЮК.

Фото автора.