Настав час обирати ЗСЖ

С татистичні дані Республіканського центру гігієни та епідеміології свідчать про небезпечну епідситуацію в республіці з ГКI.


Гострі кишкові інфекції (ГКІ) вважаються найбільш поширеними інфекційними захворюваннями, особливо в літній період. Вони можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей. Їх зазвичай спричиняють бактерії або віруси, які потрапляють в організм людини з зараженою їжею чи водою.

Негайно звертайтеся до лікаря за перших симптомів ГКІ. Найпоширенішими з них є слабкість, підвищення температури, біль у животі, блювота і діарея. Може спостерігатися зниження апетиту, сонливість і загальне погіршення самопочуття.

Республіканський центр гігієни та епідеміології повідомляє, що з 15 по 21 липня було зареєстровано 86 випадків захворювань, 44 – у дітей та підлітків. Із загальної кількості хворих у 36 встановлений збудник інфекції. Проведене бактеріологічне обстеження на холеру дало негативний результат у всіх пацієнтів. Показник захворюваності на ГКІ склав 18,8 на 100 тисяч населення, що на 14,7 % вище в порівнянні з попереднім тижнем і на 69,1 % нижче в порівнянні з аналогічним періодом 2023 року.

Перевищення республіканського показника відзначається в Слободзейському і Дубоссарському районах. Зростання захворюваності на ГКІ (у порівнянні з попереднім тижнем) відзначається в Слободзейському, Григоріопольському, Дубоссарському та Рибницькому районах.

Зафіксоване зниження захворюваності в Бендерах, у Тирасполі вона залишається на рівні попереднього тижня. У Кам’янському районі випадки захворювання не реєструвалися.

Минулого тижня були проведені лабораторні дослідження проб води у водоймах. У результаті з 25 проб на холеру у 18 виділений холероподібний вібріон: у Тирасполі – 2, Бендерах – 2, Григоріопольському районі – 4, Дубоссарському – 2, Рибницькому – 6; Кам’янському – 2.

На індикаторні (санітарно-показові) мікроорганізми було відібрано 16 проб води, з яких 10 не відповідають вимогам (у Тирасполі, Дубоссарському, Рибницькому і Кам’янському районах). Це вказує на її фекальне забруднення.

За минулий тиждень епідситуація оцінюється теж як неблагополучна. За цей період (дані на 30.07) зареєстровано 99 випадків захворювань. У дітей та підлітків – 50, що більше, ніж тижнем раніше. Зростання захворюваності відзначається в Тирасполі, Бендерах, Рибницькому та Кам’янському районах, зниження – у Слободзейському, Григоріопольському та Дубоссарському.
У зв’язку з ризиком захворювання ГКI купання в річці Дністер епідеміологи не рекомендують!
Найчастіше збудники кишкових інфекцій знаходяться в сирій їжі тваринного походження (м’ясі, яйцях, непастеризованому молоці, морепродуктах), немитих фруктах і овочах.

З метою профілактики ГКІ рекомендується:
■ Обов’язкове ретельне миття рук з милом перед приготуванням, прийманням їжі та після відвідування туалету.
■ Вживати для пиття кип’ячену або бутильовану воду.
■ Овочі та фрукти, зокрема цитрусові й банани, вживати тільки після їх миття під проточною чистою водою.
■ Для харчування вибирати продукти, піддані термічній обробці. ■ Ретельно прожарювати (проварювати) їх, особливо м’ясо, птицю, яйця і морські продукти. ■ Не зберігати їжу довго, навіть у холодильнику.
■ Швидкопсувні продукти зберігати тільки в умовах холоду. Не залишати приготовлену їжу при кімнатній температурі більш ніж на дві години. Не вживати продукти з вичерпаним терміном реалізації.
■ Усі харчові продукти слід зберігати в чистому закритому посуді.
■ Обов’язково дотримуйтеся чистоти в житлі, часто провітрюйте його, щоденно робіть вологе прибирання.


За перших симптомів ГКІ негайно звертайтеся до лікаря!
Самолікування може виявитися шкідливим для вашого здоров’я!


Роман ПЕТРИКIВ.

Фото apteka.ua