ШАНОВНІ ПРИДНІСТРОВЦІ!

День пам’яті загиблих і померлих захисників Придністровської Молдавської Республіки оголошено 1 серпня 1994 року. Ця дата обрана не випадково. Саме 1 серпня 1992 року сторони збройного конфлікту були розведені, а кровопролиття припинено. Для багатонаціонального народу Придністров’я цей день став офіційною датою закінчення війни та часом осмислення трагедії.

За період воєнних дій загинуло 804 придністровці, 271 з яких – мирний житель, зокрема 13 дітей. Поранення дістала 1 471 людина, 844 – мирні жителі, включаючи 24 дітей. Зруйновано 126 підприємств і 1 812 житлових будинків, завдано шкоди інфраструктурі міст і сіл. Ці цифри – не просто статистика, це факти злочинів проти народу Придністров’я.

Втрати від вторгнення агресорів Молдови могли бути більшими, але відчайдушний опір захисників республіки не дозволив противнику довести задумане до кінця. Самовідданість, мужність, віра в Придністров’я і справедливість – те, що об’єднало сотні чоловіків різних національностей, різного віку, професій, які взяли в руки зброю, щоб захистити спільний дім.

У віках залишиться пам’ять про подвиг придністровських воїнів, які боролися за майбутнє своїх дітей і країни. Ми – свідки й учасники тих страшних подій – зобов’язані передати новому поколінню історичну правду і виховати в них повагу до подвигу предків. На сьогодні по всій країні на меморіальні плити кладуть квіти жителі міст і сіл, дорослі та зовсім юні. Це важливий момент єднання поколінь заради майбутнього.

Світла пам’ять полеглим захисникам Придністров’я. Низький уклін ветеранам, які змогли вижити у вогні війни.


Голова Уряду О. РОЗЕНБЕРГ