Заради визнання і любові читачів

Щорічно 5 травня широка громадськість нашої республіки відзначає День друку.

Традиція відзначати свято саме 5 травня з’явилася в 1914 році. Приурочено її до дня народження газети «Правда», яка видавалася з 1912-го року під керівництвом Володимира Леніна. З 1991-го свято скасували в усіх республіках колишнього Радянського Союзу, крім Білорусі та Придністров’я. Наприклад, в Україні працівників видавництв, поліграфії та книгорозповсюдження щорічно вшановують останньої суботи травня. В Росії це свято називається День російського друку і відзначається 13 січня, коли вийшов у світ перший номер першої російської друкованої газети «Санкт-Петербургские ведомости».

Але в Придністров’ї, повторюся, День друку, як і раніше, відзначається 5 травня. Тому, саме в цей день, колектив редакції газети «Гомін» привітало керівництво всіх трьох гілок влади республіки, а також багатьох міністерств і відомств ПМР, наприклад, Міністерство закордонних справ, Рахункової палати та, безумовно, Державної служби засобів масової інформації.

Тепло і шанобливо поздоровив журналістів, працівників поліграфічних підприємств і видавництв Президент ПМР Вадим Красносельський. «Друковане слово завжди справляло величезний вплив на людей, – підкреслив Глава держави. – Воно має здатність викликати різні почуття – від любові до ненависті, від великої радості до глибокої печалі. Друковане слово може роз’єднувати людей, а може, навпаки, об’єднувати.

Так і сталося в Молдові в кінці 80-х років минулого століття, коли одні друковані видання пробуджували почуття національної винятковості та ксенофобії, а інші боролися за рівноправність, за дружбу і взаєморозуміння між народами. «Бастующий Тирасполь», «Известия Бендерского рабочего комитета», «Хроника забастовки г. Рыбница», «Бастующий Комрат» активно протистояли злу націонал-шовінізму.

Неоціненна  роль вільної, непідцензурної преси Придністров’я у створенні нашої держави: вона згуртувала громадян, організувала їх на боротьбу за свої права, за свою державність.

Сьогодні республіканські газети «Приднестровье», «Адевэрул Нистрян» і «Гомін», районні та міські газети, інші друковані видання є надійним джерелом інформації для громадян ПМР. Але не тільки поточна інформація актуальна в сучасному світі. Важливо й те, щоб ми якомога більше дізнавалися про свою історію, про героїв і про їхні подвиги, про чудових людей Придністров’я, які своєю працею сприяють розвитку республіки.

Шановні журналісти та працівники поліграфічних підприємств і видавництв! Дякую вам за вашу відповідальну, високопрофесійну та самовіддану працю на благо суспільства. Бажаю вам міцного здоров’я та добробуту!»

Не менш доброзичливим було привітання редакції від Міністерства закордонних справ. «У сучасному світі засоби масової інформації відіграють виняткову роль, – звернувся до нас міністр Віталій Ігнатьєв. – Розвиток держави, рівень демократії та свободи слова в суспільстві багато в чому залежать від професіоналізму й об’єктивності журналіста. Ваш авторитет – це багато складових: від оперативності, неупередженості оцінок і до глибини аналізу подій, які відбуваються. Всі ці риси притаманні сучасній придністровській пресі, яка гідно розвиває кращі традиції вітчизняної журналістики.

У цей знаменний день прийміть побажання миру, добра, міцного здоров’я, благополуччя і творчих успіхів!»

Держслужба ЗМІ ПМР також привітала з професійним святом журналістів державних республіканських газет, Першого Придністровського телеканалу, «Радио 1», ІА «Новости Приднестровья», а також співробітників Бендерської друкарні «Полиграфист». «Неможливо уявити наш сучасний світ без друкованих ЗМІ, які, незважаючи на стрімкий розвиток електронних ресурсів комунікації, залишаються джерелом достовірної та максимально повної інформації про всі події, що відбуваються в республіці, – наголошується у привітанні. – Представників придністровських ЗМІ відрізняють високий професіоналізм, небайдужість, вміння глибоко вникати в суть проблем і аргументовано відстоювати свою позицію. Ми вдячні вам за високу професійну майстерність і сумлінне служіння обраній справі».

З нагоди професійного свята кращі представники галузі за традицією були удостоєні високих державних  нагород: почесних грамот, листів подяки та звання «Заслужений працівник ЗМІ».

У числі нагороджених були співробітники нашої редакції (парламентський кореспондент Олександр Зайчук, коректор Ганна Ганган і верстальник Руслан Додонов) а також журналісти інших державних республіканських газет – «Адевэрул Нистрян» (Світлана Захарова), «Приднестровье» (Любов Федорова, Тетяна Астахова-Сінхані й Андрій Павленко). За особисті заслуги та сумлінне виконання професійних обов’язків їм вручили нагороди та квіти.

«Для мене це нагородження було досить сильним емоційним моментом, – розповів мені пізніше Олександр Зайчук. – Здорово, що наша профільна Держслужба черговий раз гідно відзначила роботу придністровських журналістів – як досвідчених, так і початківців. Цей факт є потужним стимулом для подальшого професійного зростання».

Його підтримав Руслан Додонов: «Дуже приємно, що моя праця, зовсім молодого спеціаліста, відзначена галузевою нагородою. Тепер буду працювати ще краще та відповідальніше, щоб наша газета приваблювала читачів, подобалась їм  і своїм змістом, і оформленням. Буде визнання, прийде і нагорода».

Того ж дня з теплими словами звернулися до колективів друкованих і електронних ЗМІ мої колеги – головні редактори провідних видань ПМР. Керівник молдавського видання «Адевэрул Нистрян» Сергій Санду побажав колегам «виконувати ті завдання, що поставлені в нинішніх реаліях: готувати більше цікавих матеріалів, а головне – щоб більша частина з них мала фінальну крапку – доходила до свого адресата».

Головний редактор газети «Приднестровье» Олександр Карасьов переконано заявив, що наші журналісти – одержимі та закохані в свою професію. «Любов до своєї справи, життя, людей – основні риси, властиві кореспонденту. Вони допомагають суспільству пережити всі труднощі і отримати правдиву інформацію в необхідний термін», – підкреслив він.

У свою чергу, я побажав колегам, перш за все, земних благ – здоров’я, добробуту в родинах, гідної зарплати і – в обов’язковому порядку – нових творчих успіхів і звершень. Адже сьогодні значимість журналістської праці зростає в геометричній прогресії. Нам ні на хвилину не можна забувати, що головна мета журналіста – сформувати громадський порядок денний так, щоб він був чітким і зрозумілим для наших читачів, глядачів, слухачів.
І тоді їх визнання та любов будуть постійними супутниками наших видань.

Олександр ЮШИН.