Перемога, яку ми ніколи не забудемо

9 травня у республіці відбулися святкові заходи, присвячені 73-й річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні.

На центральній площі придністровської столиці вони розпочалися з підняття Прапора Перемоги. Цього року це почесне право було надано ветерану Великої Вітчизняної війни, підполковнику у відставці Михайлу Васильовичу Кислицькому та ветерану Збройних сил, льотчику I класу майору у відставці Володимиру Васильовичу Лебедєву. Військовий парад приймав міністр оборони генерал-майор Олег Обручков, командував парадом начальник Головного штабу Збройних сил ПМР полковник Сергій Герасютенко.

Ветеранів війни, учасників параду, всіх придністровців з Днем Перемоги привітав Президент Вадим Красносельський. «Перемога 1945 року далася ціною колосальних втрат – мільйонами життів радянських людей, полеглих на полях битв, загиблих під час блокади міст і повітряних бомбардувань, убитих і закатованих гітлерівцями на окупованих територіях, у концтаборах. Ми, придністровці, завжди пам’ятатимемо і пронесемо через покоління подяку всім, хто кував перемогу і наближав такий вистражданий і довгоочікуваний мир», – зазначив він.

По головній площі столиці урочистим маршем пройшли 10 парадних розрахунків силових структур республіки. За традицією, Військовий парад очолив легендарний танк Т-34 з Прапором Перемоги. За ним в авангарді у формі часів Великої Вітчизняної війни пройшли курсанти Військового інституту. Вперше в Параді Перемоги взяли участь вихованці Тираспольського Суворовського військового училища. По закінченні параду на Меморіалі Слави відбулася церемонія покладання квітів до могил придністровських захисників.

Найбільш зворушливим моментом урочистих заходів стала патріотична акція «Безсмертний полк». Участь у ній взяли керівники республіки, жителі та гості Тирасполя. Наш кореспондент поспілкувався з учасниками, які розповіли про її значення. Пенсіонерка Раїса Танцюра йшла з портретом свого батька – Михайла Бєльського. «Мій батько звільняв Україну від фашистів. Ми ніколи не повинні забувати про цю жахливу війну, і якою ціною дісталася нам Перемога».

Подружжя Сергія та Яни Луценків – учителів школи мистецтв Республіканського українського теоретичного ліцею-комплексу – йшло з портретами своїх прадідів, які звільняли Тирасполь і Київ від фашистських завойовників. «Ми завжди пам’ятатимемо цих рідних людей, які воювали за нашу свободу»

Пенсіонерка Людмила Корчагіна йшла з портретом свого батька, який визволяв Сталінград. «Він пройшов усю війну. На жаль, його вже немає в живих, але я побувала у цьому героїчному місті й бачила на власні очі Мамаїв курган, политий кров’ю радянських солдатів».

Далі урочисті заходи продовжились на території військового містечка Оперативної групи російських військ у Придністров’ї (ОГРВ). Для жителів республіки були організовані виставки техніки та озброєння, кожен міг потримати в руках автомати, гвинтівки й солдатський інвентар часів Великої Вітчизняної війни. Була представлена також сучасна техніка, що стоїть на озброєнні армії ПМР і ОГРВ. Для всіх охочих працювала польова кухня, де можна було пригоститися гречаною кашею та попити чаю.

На території військового містечка побудували «Партизанське поселення», в якому відтворили умови життя і побуту партизанських загонів, показали, як проходили навчання і підготовка до диверсійної роботи. Були зведені в натуральну величину штабна і командна землянки, продемонстровано, як обладнали приміщення для приймання їжі та зберігання харчових продуктів. Всі приміщення були заповнені інвентарем і майном часів Великої Вітчизняної війни. Також для гостей містечка була організована екскурсія у Музей бойової слави.

Наш кореспондент поспілкувався з мешканцями столиці, які розповіли про важливість збереження історичної пам’яті. На думку Олександра Лутики, День Перемоги є найважливішим святом, оскільки завдяки героїзму наших ветеранів ми живемо під мирним небом над головою. Інший мешканець столиці Станіслав Охомуш зазначив, що у кожного з жителів ПМР є родичі, які воювали за звільнення Батьківщини від фашизму: «Мій прадід Фока Захарчук пройшов усю війну і розповів мені про трагічні роки Великої Вітчизняної війни. Для мене особисто наші ветерани є справжніми героями».

Ввечері, о 18 годині, всі жителі республіки хвилиною мовчання вшанували пам’ять загиблих героїв. А потім на площі Олександра Суворова було організовано концерт, під час якого придністровські артисти виконували пісні воєнних років. Завершилась урочиста програма святковим салютом.

Олександр   ЗАЙЧУК.