Вони створюють продовольчу безпеку республіки

Сільське господарство відіграє важливу роль у забезпеченні продовольчої безпеки, створенні робочих місць, підвищенні економічної стабільності держави. Одним із лідерів аграрного сектора Придністров’я є ТОВ «Агро Компакт».


Засноване у 2000 р. Степаном Iвановичем Плациндою господарство залишається надійним постачальником фруктів і зернових культур. За словами директора ТОВ «Агро Компакт» Степана Плацинди (молодшого), гордістю для його співробітників є інтенсивний фруктовий сад, закладений у 2017 р. за італійською системою з застосуванням передових технологій у садівництві. На площі 160 га висаджено три сорти черешні, слива, абрикос, персик, яблука, виноград сорту «Молдова».

Керівник господарства розповів про важливість застосування нових розробок у сільському господарстві:

«Інтенсивні технології розраховані на одержання запланованого врожаю високої якості в системі безперервного управління продукційним процесом на тлі оптимального мінерального живлення рослин та високоефективного екологічного захисту від шкідників і хвороб. Важливою складовою агротехнічного циклу є також механізація основних виробничих етапів. Така система передбачає використання інтенсивних сортів та підщеп, а також створення умов для максимально повної реалізації біологічного потенціалу сортів, а застосування сучасних холодильних камер дозволяє зберегти врожай протягом року».

Кілька років тому на підприємстві почали вирощувати яблука сорту сінано. Це плоди середнього розміру, округлої чи конічної форми з однорідним зовнішнім виглядом, які мають гладеньку пружну матову шкірку з жовто-зеленою основою, майже повністю покриту темно-червоним рум’янцем та смугами.

Степан Степанович поділився інформацією відносно винограду каліфорнійської системи, який вирощують на плантаціях господарства «Агро Компакт»:

«Це сильна ліана з декоративним листям, широко відома мінімальними вимогами до догляду після становлення. Ключові моменти агротехнічного процесу передбачають забезпечення повного сонячного освітлення для енергійного зростання та надання адекватної підтримки його звички до лазіння. Потреби винограду у питній воді помірні; каліфорнійська ліана стійка до посухи після повноцінного становлення, що робить її придатною і популярною для ксерофітного озеленення. Обрізка важлива для контролю розвитку куща та стимулювання його здорового зростання».

Виноградна лоза розташована під кутом, що надає можливість провітрювати виноградний корч. Найнижчий його ярус перебуває на висоті 1 м 20 см, щоб уникнути хвороб. Ще однією особливістю каліфорнійського винограду є висока морозостійкість, тому спеціальні заходи щодо захисту від морозу в зимовий період зазвичай не потрібні.

Щоб забезпечити безперебійний полив дерев, у саду ТОВ «Агро Компакт» збудували великий штучний басейн місткістю 36 тис. кубометрів води. У непередбаченій ситуації запасів води вистачить на кілька тижнів. Полив дерев здійснюють через систему крапельного зрошування. Придбана нова сільськогосподарська техніка. Крім цього, на території саду побудований холодильний комплекс обсягом 6 000 тонн, що включає 24 автономні камери, зокрема дві з них попереднього охолодження.

На території фруктового саду розміщені 8 метеостанцій, які допомагають визначитися, де і коли ґрунту потрібен полив.
Вирощену продукцію реалізують на місцевих ринках та експортують за межі Придністров’я. У Григоріополі є фірмовий магазин «Агро Компакт». Раніше основним ринком збуту продукції був російський. Через логістичні проблеми кількість фруктів, що відправляють до Російської Федерації, довелося значно зменшити. Степан Плацинда (молодший) зазначив, що придністровське підприємство має міжнародний сертифікат GlobalGAP, який свідчить про використання виробником передової практики ведення сільського господарства. У країнах Європи працюють дистриб’ютори придністровської продукції.

Одним із пріоритетних видів діяльності ТОВ «Агро Компакт» є вирощування зернових культур (пшениця, ячмінь, соняшник, кукурудза). Директор підприємства пояснив, що правильне сушіння зерна – необхідна умова для збереження та підвищення його якості, незалежно від цілей подальшого використання (фуражне, продовольче або насіння). Зокрема швидко й ефективно «зняти вологість», не перегріти й не травмувати зерно можна тільки в сучасних технологічних зерносушарках, оснащених автоматизованими системами керування, які відповідають за підтримання заданого режиму сушіння.

У багатьох господарствах озимі прибирають із використанням сучасної техніки. На тлі старої продуктивність та якість нової сільгосптехніки набагато краща. Вона працює майже удвічі швидше, має електронну систему обліку палива, додаткову систему очищення двигуна.

Упровадження сучасної сільськогосподарської техніки, збільшення площі оброблюваних земель, освоєння нових видів діяльності потребують більшої кількості робочих рук та профільних фахівців. Степан Степанович пояснив, що на сьогодні штат постійних співробітників налічує 100 чоловік, щороку для сезонних робіт додатково запрошують таку ж кількість людей. На підприємстві піклуються і про членів працьовитого колективу «Агро Компакт». Щодня автобус безкоштовно доставляє їх до місця роботи з населених пунктів Григоріопольського району.

За словами директора господарства, питання поповнення штату кваліфікованими кадрами залишається актуальним і сьогодні. Налагоджено співпрацю з ДОУ СПО «Тираспольський аграрно-технічний коледж ім. Фрунзе». Мехатроніки, яких готують за дуальною системою освіти, проходять виробничу практику на григоріопольському підприємстві.

Керівництво ТОВ «Агро Компакт» забезпечує придністровців високоякісною продукцією і впевнено дивиться в майбутнє.


Володимир ДАНИЛОВ.

Фото автора.