Дивна Квітка

Далеко не всім у нас відома Квітка Цісик – американка українського походження,  майже містична співачка. Ця аудіомісіонерка зробила для пропаганди української душі у світі,  мабуть,  більше,  ніж президенти. Її неповторне виконання – просвітлена приреченість,  а її доля – фатальний відхід майже на злеті. Народилася вона 4 квітня 1953 року,  65 років тому.

Дивна, багато в чому трагічна доля випала маленькій симпатичній жінці, відомій американській студійній вокалістці, яку в 1998 році назвали найбільш упізнаваним голосом США.

Хто хоч раз почув голос цієї співачки, ніколи не забуде її, наче вона знала якусь таємницю, спільну для кожного людського серця. Кажуть, її голос має містичну силу, заворожує і лікує. Звідки ж взялася чарівна українська квітка, яка знала таємний код української душі, у чужині, у самому центрі Нью-Йорка?

Дві батьківщини

Доля занесла батьків Квітки Цісик у Сполучені Штати Америки.

Вони познайомилися у важкі роки Другої світової війни, у 1944 році одружилися, переховувалися на Західній Україні від відступаючих німецьких військ, а потім потрапили в табір переміщених осіб у німецькому місті Байройт. Там же у Володимира та Іванни народилася перша дочка – Марія. До США родина перебралася 1949 року завдяки фінансовій допомозі друзів і родичів.

Це була інтелігентна родина. Володимир Цісик народився у селі Ліски під Коломиєю, він віртуозно грав на скрипці, закінчив Львівську консерваторію, став співорганізатором і викладачем в Українському музичному інституті в Нью-Йорку. Мама Іванна – вчителька – належала до роду відомих у Львові архітекторів. Її дід спроектував і побудував понад двісті відомих храмів на Галичині. 4 квітня 1953 року в сім’ї Цісиків з’явилася друга дочка, яку назвали Квітославою. Вже з чотирирічного віку Квітка потягнулася до музики.

Юність Квітки Цісик минала у звичній для української емігрантської родини атмосфері. У будні вона навчалася у звичайній американській школі, а у вихідні ходила до «Школи українознавства», куди її записали батьки, щоб зберегти зв’язок з батьківщиною та українськими традиціями. Крім того, більшість дітей українських емігрантів намагалися потрапити в юнацькі пластунські організації «Новий Сокіл». І який би дохід не мала сім’я, справою честі було відкласти гроші на літній табір для дитини. Не була винятком і родина Цісиків.

У школі Квітку запрошували виконувати соло в різні групи. Там Квітка очолила юнацький співочий ансамбль «Соловейки», де виконувала народні українські пісні, зокрема пісні січових стрільців.

Акомпанувала юній Квітці старша сестра, яка пізніше стала відомою піаністкою, була керівником консерваторії в Сан-Франциско і давала майстер-класи в знаменитому Карнегі-холі.

Від скрипки до вокалу

Літо 1971 року Квітка провела в Бельгії на семінарі «Європейська опера», вигравши стипендію для стажування в Гентській консерваторії. Там їй пощастило вивчати оперний спів разом із зірками нью-йоркської Метрополітен-опери. Це дало можливість співачці-початківцю безпосередньо спостерігати за професіоналами вищої проби. За підсумками стажування відбувся сольний виступ Квітки Цісик, на якому вона дістала схвальні відгуки майстрів оперної сцени.

Повернувшись до Нью-Йорка, Квітка продовжила навчання в Маннес-коледжі по класу скрипки. Але, зрештою, вокальне мистецтво переважило, і наступного року вона перейшла в клас академічного співу. Квітці з легкістю давався будь-який музичний жанр, оскільки вона мала майже унікальне колоратурне сопрано. До того ж Квітка вміла співати так званим «білим голосом». Це своєрідна манера жіночого фольклорного співу, яка поширена у карпатських селах. Пізніше Квітка Цісик записала кілька пісень у цій виконавській манері. Ще під час навчання Квітка Цісик придумала собі псевдонім Кейсі (КС – за першими літерами імені Kvita Cisyk).

Зірка рекламних джинглів

Коли в 1971 році від інсульту просто на сцені помер Володимир Цісик, Квітка була змушена заробляти собі на життя. Молода співачка виступала в клубах Нью-Йорка і постійно роздавала свої записи рекламним агентам і продюсерам. Вона повернула з оперної стежки і відчайдушно увірвалася в рекламний бізнес, де її чекала справжня слава.

Кейсі регулярно запрошували в комерційні проекти, вона стала зіркою джинглів (джингл – музичний або вокальний продакшн-візуальний ефект радіо- або телеефіру, являє собою коротку, закінчену музичну фразу з вокального переспіву), її голосом співало багато героїв рекламних роликів. Багато років вона була беззмінним виконавцем джинглів лідера автомобілебудування – компанії Ford. Незабаром Квітка стала однією з найбільш високооплачуваних співачок у рекламному бізнесі.

Промінь надії Квітки Цісик

Новим знаменним етапом у житті Квітки Цісик став 1977 рік, коли на екрани вийшов американський фільм «Ти освітила моє життя». Однойменну пісню («You Light Up My Life») у кінострічці виконала Кейсі Цісик. Композиція миттєво стала хітом, отримала наступного року премії «Оскар» і «Золотий глобус», була номінована на нагороду «Греммі» в категорії «Пісня року». Здавалося б, неможливо уявити собі кращого старту для вокальної кар’єри.

Та після виходу фільму сталося непередбачене. В обхід Квітки Цісик цю ж пісню записала дочка відомого поп-співака Пета Буна – Деббі Бун. Саме цей запис з легкої руки Буна опинився в ротації радіостанцій, сингл піднявся на першу сходинку хіт-параду. Усі лаври дісталися Деббі, батько якої перекупив права на пісню у її автора Джозефа Брукса. Квітка намагалася в суді добитися справедливості, але безуспішно.

Як би там не було, однак шоу-бізнес вже не міг обійтися без її голосу. До речі, з майбутнім королем поп-музики Майклом Джексоном Квітка Цісик часто співала в хорі.

З Україною в серці

Квітка Цісик відчувала незадоволеність і мріяла про інші висоти. У душі вона завжди залишалася українкою і відчувала потребу щось зробити для своєї етнічної батьківщини. Усім знайомим продюсерам вона постійно говорила про те, наскільки мелодійна українська музика і який співучий її народ. Одного разу, розмовляючи зі своїм чоловіком про українську пісню, сказала, що немає нічого прекраснішого, ніж мелодії її батьківщини, що це справжній скарб і їй дуже хочеться, щоб усі побачили його. Це був кінець 70-х, коли української пісні в якісному записі просто не було. А та, що була, не могла конкурувати з якісним американським фольклором та іншою вокальною продукцією.

І тоді у Кейсі виникла ідея записати українські пісні не під бандуру і скрипку, а на високому професійному рівні. Щоб у цьому проекті брали участь відомі музиканти та аранжувальники. Квітка Цісик мріяла, щоб про неї почули і в Україні.

Тоді вона задумала записати альбом. Перший її чоловік – композитор-аранжувальник Джек Корнер – знав про Україну тільки зі слів Квітки, проте намагався перейнятися мелодикою мови, щоб максимально точно передати в аранжуванні усю глибину української народної музики. Квітка перекладала йому кожну пісню, щоб він зрозумів і відчув їх сенс, і Джеку вдалося зробити платівку «Kvitka» (або «Songs of Ukraine») максимально автентичною.

Другий альбом під назвою «Два кольори» Квітка Цісик записала 1989 року. До речі, саме він став першим українським альбомом, який був записаний у цифровому форматі. Квітка Цісик вклала в нього всю душу і хотіла, щоб українці всього світу пишалися піснями цього збірника. Своїм неповторним голосом вона висловила любов і повагу до багатої музичної спадщини, на якій її виховали.

Пам’ять про коріння

Між цими двома подіями в особистому житті співачки відбулися зміни. У 1983 році її другим чоловіком став інженер звукозапису Едвард Ракович. Він підтримав ідею Квітки випустити ще один альбом, незважаючи на те, що заздалегідь знав про його фінансову безперспективність. Спонсорів для запису диска не знайшлося, і тоді Квітка і Едвард вклали в цей проект свої 200 тисяч доларів. Партію на роялі виконувала Марія Цісик. Епіграфом до цього альбому стали слова: «Ця збірка пісень є бажанням мого українського серця вплести радісні нотки в розпатлане життям полотно, на якому вишита доля нашого народу».

Квітка неодноразово повторювала, що обидва альбоми не були бізнес-проектами, навпаки – це скоріше сімейна справа, подарунок для всіх українців, музика для душі й данина пам’яті про своє коріння. У результаті народжується щось ніким не очікуване… Наче «відкриваючи» для себе українську мову (вимову контролює її мама), Квітка «з чистого аркуша» розповідає відомі пісенні сюжети.

Нерівна боротьба

Квітка жила з Едвардом у центрі Нью-Йорка. У нього була своя студія, на якій записувалися відомі музиканти. У сім’ї народився син, якого назвали Едвардом-Володимиром. Мати завжди співала синочку перед сном українських колискових і розмовляла з ним рідною мовою. Вона обожнювала кінні прогулянки за містом і швидку їзду на спортивному Jaguar. Цій машині співачка ніколи не зраджувала, хоча могла собі дозволити їздити на останніх моделях Ford. Компанія дарувала їй кожну нову модель.

А потім Квітка дізналася про страшний діагноз – рак грудей. Вона з усіх сил боролася з хворобою, при цьому далі працювала і просила чоловіка не закінчувати цієї боротьби, навіть коли її не стане.

29 березня 1998 року сотні радіостанцій США передали повідомлення про те, що прекрасний голос Кейсі Цісик покинув світ живих, розтанув свічкою на «рідній чужині». Американці одразу ж підрахували, що вокал Квітки лунав у різних ефірах 22 мільярди разів, тобто в кілька разів більше, ніж населення планети. Вона ніколи не посилювала виконувані пісні потужною технікою, її голос не супроводжував оркестр, і вона ніколи не співала під фонограму.

У неї була мрія записати ще один альбом з українськими піснями (колискові для сина), приїхати з концертами на історичну батьківщину, навіть всупереч своєму страху перед великою аудиторією (вона завжди залишалася камерною, студійною співачкою або співачкою бек-вокалу). Та цьому не судилося втілитися в життя. Спочатку через велику зайнятість, потім через хворобу.

Але, як і раніше, вона існує не «всупереч», а просто окремо. Пісні Квітки Цісик повертаються до нас. Мрія дивної Квітки, яка могла би стати окрасою будь-якої сцени, все-таки здійснилася. Голос Квітки Цісик повернувся на батьківщину її предків, її ім’ям названо вулицю у Львові та створено музей, присвячений їй та її таланту.

А на батьківщині її батька, у селі Ліски, проходять музичні фестивалі на її честь. Бракує тільки книги та оскароносного сценарію, щоб увічнити історію цієї чудової жінки, успішної американки з великою українською душею.

Якщо ви ще не чули цього голосу – порадуйте себе, відкрийте для себе цю дивну квітку. Це справжнє задоволення!

Любава   СКРИНСЬКА.