Вадим Красносельський: «ПМР буде визнаною державою! Живіть з цією думкою!»

«Ви, як дзеркало нашого суспільства, відображаєте все, що в ньому відбувається, – такими словами привітав Президент ПМР Вадим Красносельський понад три десятки керівників ЗМІ республіки, які прийшли на зустріч з ним у Будинок офіційних прийомів. – Ви інформуєте, рекламуєте і розважаєте. Ваша роль у формуванні суспільної свідомості очевидна. Саме ви допомагаєте у сприйнятті найважливіших явищ і подій, які відбуваються в країні та у світі в цілому».

За ініціативою Глави держави відбулася зустріч, проведена у форматі чаювання, й тривала вона близько двох годин. Конструктивний діалог розпочався з приємного сюрпризу. Кращим працівникам галузі за особливий внесок у розвиток ЗМІ Вадим Красносельський вручив державні нагороди й документи про надання почесного звання «Заслужений працівник ПМР». Були серед нагороджених і представники ДУ «Приднестровская газета». Урядовий кореспондент газети «Адевэрул Нистрян» Лілія Осадча отримала лист Подяки Президента ПМР, редактор відділу суботнього випуску газети «Приднестровье» Любов Федорова удостоїлася звання «Заслужений працівник ПМР».

Заступник головного редактора газети «Гомін» Любов Фетісова була нагороджена Грамотою Президента ПМР. «За високий професіоналізм, творчі успіхи, відповідальне і сумлінне ставлення до своїх обов’язків та у зв’язку з професійним святом – Днем друку», – сказано в нагородному документі. Як зазначили нашому кореспондентові самі нагороджені журналісти, отримані нагороди – це додатковий стимул, щоб і далі підвищувати свій професійний рівень.

Глава держави зібрав за круглим столом журналістів і головних редакторів державних друкованих видань республіканського і муніципального значення, а також керівників телевізійних і радіокомпаній Придністров’я. На зустрічі були присутні: голова Верховної Ради ПМР Олександр Щерба, заступники голови Уряду ПМР Тетяна Кірова, Сергій Оболоник, Станіслав Касап, депутати Верховної Ради Галина Антюфєєва, Ігор Буга і багато інших. Зібралися вони на запрошення Президента, щоб обговорити наболілі питання, почути ґрунтовні відповіді й пояснення з перших вуст.

Вагома частина розмови була присвячена темі свободи слова та економічному становищу в республіці. Говорячи про свободу слова, Вадим Миколайович роз’яснив своє розуміння цього словосполучення: «У нашій державі свобода слова не обмежується ніким. ПМР – демократична держава, яка допускає критику і нікому не диктує, як треба писати. У нас журналісти не сидять у в’язниці».

Щодо зростання економічних показників і водночас слабкого матеріального благополуччя громадян Глава держави пояснив так: «Питання, дійсно, наболіле і правильне. Воно хвилює громадян, і ми це розуміємо. Але хочу нагадати всім про дефіцит бюджету на 1.01.2017 року. Сьогодні він скорочується, хоча й не так швидко, як нам того хотілося б, а все-таки це так. На сьогодні є реальні показники зростання виробництва, і про них треба знати». У продовження розмови Вадим Миколайович детально зупинився на деяких підприємствах і зробив порівняльний аналіз основних фінансових показників. Так, бренд нашої економіки Рибницький металургійний завод у 2016 році дав республіці 319 млн рублів збитку, а у 2017 році приніс прибуток 172 млн рублів. Придністровська залізниця у 2016 році була збитковою на 10 млн рублів, а у 2017 році вже дала прибуток 8,7 млн рублів. І ще Президент наводив приклади, які переконували присутніх у тому, що робота Урядом та Верховною Радою ведеться, вона, може, не так помітна простим оком, але результати є.

А коли один із журналістів, пам’ятаючи негативний досвід минулих років, запитав про нинішні відносини двох найважливіших гілок державної влади (Уряду і Верховної Ради), Глава держави з задоволенням зазначив, що вони працюють, сперечаються і домовляються, тому що по-іншому не можна.

На зустрічі обговорювалися питання працевлаштування наших громадян, а також «відтік» трудових ресурсів із країни. Президент чітко дав зрозуміти всім присутнім, що він володіє інформацією, що ситуація складна, але перебуває під контролем. І статистика показує, що придністровці повертаються додому (уже понад дві тисячі повернулося). «Робочі місця є, вводяться нові. Наприклад, у червні місяці в Парканах почне працювати завод із переробки молока і маслозавод. Потрібні кадри. Наша легка промисловість просить 400 швейників, а їх, виявляється, немає… Аграрії теж просять фахівців, але… де ж вони? Є проблеми, ніхто цього не заперечує, треба працювати, залучаючи в галузі людей, перевчаючи їх на нові спеціальності», – зазначив він, і дав доручення Уряду розробити систему залучення кадрів, враховуючи при цьому можливості виплати стипендії на період навчання тощо.

Крім того, представниками друкованих ЗМІ було порушене питання про можливість закріплення в галузі випускників вишів. Говорили про те, що є потреба в досвідчених журналістах, але затримати їх буває іноді неможливо через суб’єктивні й об’єктивні причини. Глава держави з розумінням поставився до поставленої проблеми й пообіцяв позитивне її вирішення.

Про позитивну динаміку у зовнішній політиці говорив перед журналістами Президент. Він нагадав про те, що «…ми затиснуті між РМ та Україною, яка оголосила Росію країною-агресором. Звідси і до нас ставлення негативне». На думку глави Придністров’я у нас є єдиний вихід – продовжувати переговорний процес. І вже є результати. Наприклад, про визнання дипломів ПДУ, в питаннях телекомунікацій і номерних знаків, щодо яких є домовленість про визнання їх у Республіці Молдова. Для пересування по території України знадобляться нейтральні номерні знаки.

 На завершення зустрічі Президент підкреслив, що він – патріот Придністров’я і робитиме все від нього залежне для визнання нашої держави. А для того, щоб нас визнали, треба, щоб про нас знали якомога більше. «А що для цього потрібно? – запитав Вадим Красносельський і сам же відповів: – Треба зробити нашу республіку привабливою, треба, щоб народ до нас поїхав. Тому Бендерська фортеця, якій сьогодні приділяється так багато уваги, стане придністровським брендом, новим видом туристичного бізнесу. Ми покладаємо при цьому великі надії на залучення інвесторів. І будуть на території фортеці проводитися фестивалі, турніри, свята. До 7 жовтня 2018 року ми плануємо завершити там підготовчі роботи. Треба рухатися вперед, як би це не було складно».

Журналісти подякували Главі Придністров’я за конструктивну і корисну розмову, висловили побажання зустрічатися частіше на такому рівні. А Вадим Миколайович подякував співрозмовникам за різноплановий і змістовний діалог, прийнявши пропозицію зробити захід традиційним, і побажав усім міцного здоров’я, творчих успіхів, миру. Він підвів риску зустрічі найоптимістичнішими для всіх присутніх словами: «Придністров’я буде визнаною державою! Живіть з цією думкою, і все у нас вийде!»

Олена ДВОРСЬКА.