Патріотичні пісні об’єднують покоління

У період між двома знаменними датами – Днем пам’яті та слави воїнів-інтернаціоналістів і Днем Перемоги – Придністров’ям крокує «Караван», відкриваючи з року в рік нові таланти, що оспівують героїчні подвиги захисників Вітчизни й признаються в трепетній любові до рідної землі.

«Вперше фестиваль патріотичної та афганської пісні пройшов у 1999 році в Бендерах. У його назві – одна з основних ідей засновників: пронести естафету пам’яті по всіх містах нашої республіки. І за минулі роки «Караван» зробив не одне коло по Придністров’ю. У Кам’янці його фінал відбувається вже втретє», – розповів член правління Придністровської асоціації ветеранів війни в Афганістані Михайло Катков – один із фундаторів фестивалю.

Переможців відбіркових турів (понад сто виконавців із різних куточків ПМР) щиро привітав на кам’янській землі глава держадміністрації району та міста Володимир Бичков. Він відзначив ключову роль «Каравану» у збереженні правди про найскладніші історичні моменти: Велику Вітчизняну війну, афганську кампанію та інші локальні конфлікти, а також величезне значення подібних заходів для патріотичного виховання молодого покоління.

Молоді на фестивалі, дійсно, було багато: і серед конкурсантів, які талановито виконували кращі пісні про битви та гіркоту втрат, про солдатський обов’язок і фронтову дружбу, про мир і високу ціну, заплачену за нього; і серед глядачів, які деколи підспівували, часто аплодували й практично безперервно знімали на мобільні телефони все, що відбувалося на сцені, завдяки чому того ж вечора номери, що торкнулися душі, розлетілися світом. Таких виступів було чимало. Забігаючи вперед, скажу, що голова фестивального журі – народний артист ПМР, головний диригент оркестру Міністерства оборони ПМР Віталій Войнов відзначив високий рівень підготовки учасників. Про переможців і призерів XV Відкритого республіканського фестивалю патріотичної та афганської пісні «Караван-2018» розповім нашим читачам детальніше.

Ретельно підібраним репертуаром порадували професійне журі та глядачів самодіяльні колективи. Столичний народний вокальний ансамбль «Тирас» за натхненне виконання «Прощання слов’янки» – вічного маршу всіх воєн ХХ століття – став володарем спеціального призу «За пропаганду патріотичної пісні».

Естафету пам’яті від посивілих ветеранів Збройних сил прийняли їхні діти та онуки. Народна вокальна група «Бірюза» з селища Маяк, що на Григоріопольщині, запам’яталася піснею «Над землею тумани», сповненою «сумом за синами, що не стріли весни». Юні артисти театру пісні «Овація» (Дубоссари), віртуозно володіючи голосами, виконали а капела твори про Велику Вітчизняну. Автори-фронтовики Олексій Фатьянов і Василь Соловйов-Сєдой, діти війни Роберт Рождественський і Мікаел Таривердієв створили пісні, від яких сльози не просто набігають на очі, а омивають серця, роблячи нас гідними слави предків.

Кращими в номінації «Ансамблі» журі визнало вокальний колектив «Черемушка» з невеличкого села Катеринівка. Не тільки на малій батьківщині (в Кам’янському районі), а і в республіці він широко відомий самобутнім виконанням козацьких пісень. А наймолодша артистка ансамблю Надійка Свинобой у номінації «Солісти» удостоїлася спеціального призу «Надія фестивалю».

Сольні виступи відкрили для широкої глядацької аудиторії великий пласт сучасних творів патріотичної спрямованості, автори яких спробували поглянути на історію з висоти ХХІ століття. У цих піснях лунають не лише нові ритми, а й думки про необхідність зберігати пам’ять про захисників рідної землі та берегти мир на ній. Найкраще зумів донести ці почуття до глядачів юний дубоссарець Валерій Солонар. Також до трійки солістів-призерів увійшли Валерій Шинкарюк і Денис Максиян (Слободзея). Ще один спецприз «Каравану» – «За вірність афганській пісні» – дістався Олегу Цибульському з Григоріополя.

У номінації «Авторська пісня» журі визнало переможцем Андрія Голубова зі Слободзеї. Під гітару він виконав власні твори, присвячені воїнам-афганцям і рідному краю, що повною мірою відповідало тематиці фестивалю. Другого місця удостоївся рибничанин Леонід Трандасир, третього – члени народної вокальної групи «Натхнення» (Григоріополь). Спецприз «За волю до перемоги» вручили дубоссарському автору Роману Скрикуляку.

Фанфари сповістили про завершення фестивалю «Караван-2018», який став черговим етапом важливого проекту, що майже два десятиріччя об’єднує покоління придністровців міцними узами любові до рідної землі.

Тетяна   ГРИЦЮК.