За молоддю майбутнє

Під егідою Федерації профспілок Придністров’я в Дубоссарах відбувся  IV молодіжний зліт активістів профспілкового руху республіки. Його мета: навчити молодих фахівців громадської роботи, обмін досвідом і налагодження нових зв’язків між активістами зі всіх міст та районів республіки.

Представники всіх територіальних відділень профспілок Придністров’я цього року зібралися в Дубоссарах на базі дитячого оздоровчого табору. В урочистому відкритті взяли участь представники влади, профспілкового руху і громадських організацій. Від імені Глави держави з відкриттям форуму привітав присутніх керівник Апарату Президента ПМР з роботи з громадськістю Олександр Березовський. «Сьогодні, як і у всі часи, трудова молодь – це енергія і майбутнє держави. Люди з новими ідеями, новим поглядом є тією силою і кадровим ресурсом Придністров’я, які вже незабаром очолять усі сфери життя нашої країни. Вважаю, цей зліт зможе об’єднати молодих людей, які представляють профспілки зі всіх міст і районів нашої республіки. Це гарна можливість для зміцнення дружніх і професійних зв’язків. Бажаю вам нових успіхів», – йдеться у вітальному адресі Президента ПМР Вадима Красносельського.

Цього року зліт активістів профспілкового руху відбувався під гаслом «Трудом єдина молодь». Протягом двох днів 11 команд (120 молодих людей зі всієї республіки віком від 18 до 40 років) представляли різноманітні сфери діяльності й галузі держави. Кожна команда мала свою назву, яка передавала не тільки мету і напрямок діяльності її учасників, але і настрій. Наприклад, представники Рибницького територіального об’єднання профспілок вже кілька років не змінюють назві «Напрямок північ». Команда вже кілька разів посідала призові місця на таких змаганнях і цього разу вирішила не змінювати традиції. Вісім її учасників на республіканському зльоті представляли майже 10-тисячну армію профспілок Рибницького району, які входять до п’яти галузевих міських об’єднань і 21 первинної організації. Її капітан Ірина Безсмертна очолює в районі профспілку працівників охорони здоров’я. Зізнається, що впродовж багатьох років посідає цю посаду й завжди рада надавати людям допомогу, причому, як за професійною діяльністю, так і за профспілковою.

«Наша команда «Напрямок північ» вже 4-й рік працює у тому ж складі, до якого входять представники охорони здоров’я, народної освіти, культури, промисловості. Команда дружна, весела й згуртована, завдяки чому ми досягаємо призових місць. Такі зльоти обов’язково необхідні. По-перше, вони зближають, ми дізнаємося про проблеми в інших районах нашої республіки й разом міркуємо, як їх вирішувати. Ми прагнемо, щоб були гідні трудові відносини між робітниками й роботодавцями, особливо це стосується бюджетної сфери. Профспілка – це сила, ми повинні бути разом», – зазначила Ірина Безсмертна.

У Дубоссарській команді «Дубоссарський позитив» були представники різних професій. У такому зльоті вони брали участь не вперше. «Ми дуже раді, що нам довелося стати учасниками цього зльоту. Це дуже корисний захід, адже ми дізнаємося про  свої права, можливості та як ми можемо захищати інтереси людей. Це зміцнює міжміські зв’язки в таких неформальних обставинах», – зазначила член команди «Дубоссарський позитив» Ольга Бульгак.

Сьогодні Федерація профспілок Придністров’я є однією з численніших громадських організацій республіки, яка об’єднує 75 тисяч придністровців. Останніми роками до неї вступили 2 200 молодих людей. За словами голови Федерації, це показник майбутнього цього руху.

«За молоддю майбутнє! Сьогодні перед профспілками стоїть багато завдань, і одне з головних – активізувати роботу з молодими людьми, щоб вони розуміли, наскільки вони важливі у сфері громадських відносин, як політичних, так і економічних. Наша Федерація покликана підтримувати права людей у трудових відносинах. Ми укладаємо колективні договори, в яких прописані гарантії членів трудових колективів, у нас також є право законотворчої ініціативи», – зазначив голова Федерації профспілок Придністров’я Віктор Іванченко.

Під час зльоту відбулися різноманітні змагання і конкурси, в яких учасники команд демонстрували свою майстерність і творчість у фотосправі, знання і навички у профспілковій діяльності,а також підготували й домашні завдання. Переможцем фотоконкурсу стала команда «Напрямок північ» із Рибниці, друге місце посіли активісти зі Слободзеї, а третє дісталося дубоссарській команді. У творчому конкурсі «Всі професії потрібні, всі професії важливі» перемогу знову завоювала команда з Рибниці, на другому місці – з Григоріополя, третє місце розділили дві команди з Тирасполя і Кам’янки. У номінації «Найартистичніша команда» перемогу здобула група співробітників ПДУ «Профілактика». У номінації «Дебют» – команди «Профспілкова сім’я» з Тирасполя і студентів ПДУ.

Любов   ПОЛОНСЬКА.