До проблем підійшли по-хазяйськи

Організації, що забезпечують людям комфортні побутові умови проживання, перебувають під пильною увагою як самого населення, так і керівників усіх рівнів. Понад півстоліття подачею тепла та гарячої води займалася Молдавська ДРЕС. Рівно рік тому теплові мережі Дністровська передали на баланс Дністровської дільниці МДУП «Тирастеплоенерго».

Перший опалювальний сезон завершився благополучно. Проте постала низка питань, на які начальник дільниці Євген Пфейфер відповів депутатам Дністровської міськради.

За оцінкою керівника, свій перший рік Дністровська дільниця відпрацювала продуктивно. Загалом на балансі підприємства числиться майже 39 кілометрів мереж Дністровська і дещо більше як 15 км – Незавертайлівки. Проблеми тут такі самі, що і скрізь: зношеність основних засобів, недоотримання коштів від населення, брак кваліфікованих фахівців. Завдяки підтримці з боку головного підприємства, своєчасно було закуплено нове обладнання, техніку, зроблено ремонт майстерень. За звітний період проведено заміну магістральних, внутрішньоквартальних та внутрішньобудинкових трубопроводів гарячого водопостачання (1 431 м) і 279 одиниць запірної арматури. До сфери діяльності Дністровської дільниці МДУП «Тирастеплоенерго» з вересня минулого року увійшло і село Незавертайлівка. Це 112 приватних житлових будинків, господарі яких ще за незапам’ятних часів приєдналися до магістральних трубопроводів Дністровська. Увесь цей «спадок» погоджуватимуть із правилами та нормами експлуатації. Уже складено паспорт теплової мережі та заплановано прокладання 2,5 км трубопроводу. У 2018 – 2019 роках на аварійних ділянках Дністровська і села Незавертайлівка планують прокласти ще близько двох кілометрів трубопроводів тепломережі.

Депутати просили роз’яснити, чому нинішнього опалювального сезону температура у квартирах була нижчою, ніж зазвичай. Начальник дільниці пояснив, що існує режимна карта теплової мережі, де чітко вказано температурний графік. За всіма правилами й довідниками, температура теплоносія регулюється залежно від температури зовнішнього повітря і має відповідати 18 – 20 градусам у приміщенні. Дністровці звикли до більш високих температур у своїх квартирах. Це призводить до великих втрат і впливає на ефективність роботи дільниці.

Начальник дільниці зазначив, що деякі власники квартир без узгодження з проектною схемою теплопостачання виконують несанкціоновану заміну внутрішньобудинкової системи опалення, виводять опалювальні прилади на балкони та лоджії, встановлюють додаткові секції батарей. Це призводить до порушення гідравлічного режиму систем опалення і, як наслідок, скарг мешканців окремих квартир на низькі температури. Євген Пфейфер також визнав, що причина втрати тепла криється і в тому, що вся підземна мережа не має ізоляції. Ситуацію поступово виправлятимуть у процесі щорічних поточних ремонтів тепломережі шляхом заміни зношених труб. У рамках адресної муніципальної програми цього року колектив дільниці має зробити капітальний ремонт інженерних мереж у шести багатоквартирних будинках міста. Торік повністю замінено систему гарячого водопостачання у двох житлових будинках. Крім основних завдань, Дністровська дільниця й надалі займатиметься виконанням заявок і послуг для населення.

Дністровська дільниця МДУП «Тирастеплоенерго» витримала свій перший іспит і до розв’язання проблем підійшла по-хазяйськи. Мешканці міста цілком відчули надійність і відповідальність державної життєзабезпечувальної організації.

Лара   ЧАЙКА.