Діяли уміло та злагоджено

Зосереджену тишу другого уроку порушили різкі дзвінки не за розкладом. Порахувавши їх кількість, учні під керівництвом педагогів почали без метушні, але досить швидко покидати кабінети. Адже чотири дзвінки – сигнал тривоги. У вестибюлях чергові старшокласники допомагали вчителям шикувати малят і регулювати потоки відповідно до схеми евакуації.

Мабуть, тут потрібно забігти вперед і заспокоїти наших читачів (адже багатьом ще пам’ятна трагедія в російському місті Кемерово): тривога в Кам’янській середній школі № 3 була навчальна. Під егідою міського відділення у справах цивільної оборони та надзвичайних ситуацій колектив другої за кількістю учнів освітньої установи району відпрацьовував на практиці весь ланцюжок дій, які необхідно виконати під час пожежі. За легендою тактико-спеціальних навчань вона виникла в шкільній роздягальні. О 23 хвилині на десяту повідомлення про це надійшло на пульт диспетчера спеціалізованої воєнізованої пожежної частини (СВПЧ-6).

Майже 230 школярів організовано покинули будівлю. Вчителі вели їх звичними маршрутами у двір, а потім – на стадіон, який є місцем загального збору в разі виникнення пожежі. Весь колектив зібрався тут через 5 хвилин після того, як пролунав сигнал тривоги. «Всі дії неодноразово відпрацьовані. У кожному класі регулярно проводяться заняття з цивільного захисту, націлені на те, щоб уберегти колектив – дітей і дорослих – від наслідків надзвичайних ситуацій. Кожної чверті на загальношкільних тренуваннях відпрацьовуються дії під час отримання сигналів повітряної або пожежної тривоги, аварії з викидом хлору, загрози радіаційного зараження… – розповів начальник штабу цивільного захисту Кам’янської СШ № 3 Володимир Яцков. – Першочергове завдання керівництва школи у разі НС – проведення екстреної евакуації учнів і персоналу з будівлі. Під час пожежі також необхідно вжити заходів щодо локалізації вогнища спалаху до прибуття служб екстреного реагування».

Ці служби не примусили себе чекати. У 9.27 від диспетчера районних електромереж надійшло повідомлення, що будівля школи знеструмлена, виконано роботи щодо заземлення і можна приступати до гасіння пожежі. Ще через три хвилини, порушуючи тишу травневого ранку сиренами, у двір в’їхали спеціалізована машина СВПЧ-6, автомобілі «швидкої допомоги» й аварійно-рятувального підрозділу. Співробітники районного відділу внутрішніх справ оточили будівлю, що «спалахнула». І ланка пожежників приступила до звичної роботи…

Здавалося, навчання близькі до завершення. Але тут «ожила» рація керівника ланки пожежників: «У задимленому приміщенні виявлено постраждалого». На допомогу рвонули рятувальники, прийняли у пожежників хлопчину, поклали на носилки, побігли до «швидкої», аж розпливаючись у видошукачі мого фотоапарату.

Медики, виявивши у постраждалого на пожежі ознаки отруєння чадним газом і опік руки, оперативно та в повному обсязі провели реанімаційні заходи, знеболення й обробку рани. І доки я, згадуючи шкільні заняття в сандружині, з великим задоволенням спостерігала за їхньою вмілою злагодженою роботою, навчальна пожежа була погашена.

Оцінюючи результативність тренування, начальник Кам’янського відділення у справах цивільної оборони та надзвичайних ситуацій Денис Ротар зазначив: «Швидкість, із якою проведена евакуація, свідчить про те, що колектив школи добре знає алгоритм дій у разі виникнення пожежі. А чітка взаємодія між службами екстреного реагування дозволила оперативно провести рятувальні роботи. Подібні тренування для того й потрібні, щоб підвищити професіоналізм і злагодженість дій, від яких в умовах реальної надзвичайної ситуації залежить здоров’я, а деколи – і життя людей».

Лариса   ЛЕГКУН.