Щоб любили свій край, щоб були патріотами

У Тираспольській середній школі-комплексі № 12 відбувався турнір серед учнів загальноосвітніх закладів зі стрільби з пневматичної та  дрібнокаліберної зброї. Учні наполегливо боролися за кубок глави держадміністрації міст Тирасполя і Дністровська та отамана Чорноморського козацького війська.

Мета цих змагань: патріотичне виховання молодого покоління, формування  почуття вірності й любові до Батьківщини, турботи про благо свого народу.

Торік турнір було організовано вперше, але він відразу ж знайшов гарячу підтримку учасників та прихильників екстремальних видів змагань і став традиційним. Такі спортивні змагання тепер проводяться серед учнів щороку, щоб дати можливість кожному з них проявити себе. «Ми намагаємося зібрати якнайбільше дітей, відволікти їх від вулиці, познайомити з таємницями становлення справжнього снайпера. Вони вчаться правильно дихати, цілитися – це формує витримку, терпіння. Юним стрільцям розповідають про відомих снайперів, які прославилися у боротьбі з німецько-фашистськими загарбниками, стали героями, наприклад: Микола Ільїн, Сидоренко Іван, Микола Галушкін. Усі вони знищили багато ворогів, стали Героями Радянського Союзу. Дехто з гуртківців уже має свого кумира, діти прагнуть наслідувати їх. Тим паче, що ми бачимо, як у них світяться очі, вони самі хочуть займатися цим.

Бачимо ми й те, як зростає інтерес до змагань. Якщо минулого року в них взяли участь лише 7 шкіл, то цього року команди виставили всі школи Тирасполя та суворовців», – наголосив отаман станиці Балківського Тираспольського козацького округу Чорноморського козацького війська Слав Семен.

Саме з таких змагань розпочалася серія заходів, які сприяють спортивному вихованню: турнір зі стрільби, польова стрільба, військово-спортивний табір. «Ми розпочинаємо спортивні заходи з травня і проводимо їх протягом усього літа, для того щоб наші діти були не просто чимось зайняті, а зміцнили своє здоров’я», – пояснив Слав Семен.

Кожному учневі видали мішень для стрільби та пневматичну гвинтівку. У кожного було декілька пробних вистрілів, щоб показати свої можливості. Цікаво те, що участь брали як хлопці, так і дівчата. «Я навчився стріляти ще у 8 класі, в школі у нас діє гурток, на заняттях якого ми практикуємось. Я ж хочу пов’язати своє життя з військовою справою, тому такі змагання мені дуже потрібні», – наголосив учень ТСШ № 2 Михайло Маняжин.

У загальнокомандному заліку перше місце вибороли організатори заходу – ТСШ № 12, друге – команда ТСШ № 4, а третя сходинка п’єдесталу дісталася ТСШ № 2. В індивідуальному заліку перше місце посіла учениця ТГМГ Анастасія Пасниченко. За її словами, вона розраховувала на високий результат, але не сподівалася стати першою.

«Заходи, які ми організовуємо, пов’язані не лише зі спортом, а і з просвітою нашого молодого покоління. Нещодавно ми розповідали учням шкіл про створення Тираспольського козацького округу, то була своєрідна хвилинка історії. Підбив підсумки конкурс малюнків на тему «Козаки в історії ПМР», на який учні представили 22 роботи, вже визначені переможці. Все це ми робимо для того, щоб діти знали й любили свій край, були справжніми патріотами», – розповів Слав Семен.

Придністровські козаки розширюють співробітництво з представниками козацтва інших країн, зокрема, з козаками Росії. У липні відбудеться конференція, на яку запрошені козаки-побратими з Росії. Розглядатимуться питання про стан козаків у ПМР, про плани на майбутнє та про співпрацю з козаками України й Молдови.

Козацтво в Придністров’ї відродилося в період наростання агресії з боку Республіки Молдова. Нащадки козаків на чолі з отаманом Пантелієм Сазоновим у 1991 році проголосили «Союз Дністровських козаків», а 17 грудня цього ж року відбувся схід нащадків козаків. У 2000 році Верховною Радою був ухвалений закон «Про козацтво ПМР». Придністровські козаки несуть службу в прикордонних військах.

Анастасія   КАЛІОН.