Інформаційна кампанія розпочалася

Напередодні Всесвітнього дня пам’яті жертв СНІДу, в третю неділю травня, Міністерство охорони здоров’я ПМР організувало серію заходів, спрямованих на привернення уваги населення до проблеми ВІЛ/СНІДу, профілактики цього захворювання, а також привернення уваги влади до соціального захисту ВІЛ-інфікованих осіб.

На заході були присутні заступник міністра охорони здоров’я ПМР Ольга Бочарова, головний лікар Центру боротьби зі СНІДом та інфекційними захворюваннями Олександр Гончар, представник НПО «Альянс громадського здоров’я» Жанна Вільхова та представник організації «Милосердя» Марія Цуркан.

На початку прес-конференції Ольга Бочарова зазначила: «СНІД є важким наслідком ВІЛ-інфекції. Це вірус імунодефіциту людини, який уражає, в основному, імунну систему. Необхідно розуміти, що вчасно розпочате лікування дає позитивні результати».

Нинішнього року інформаційна кампанія називається «Невизначуваний = непередавальний» (Н=Н). Вона покликана поширити інформацію про те, що ВІЛ-позитивна людина з невизначуваним вірусним навантаженням у крові не може стати джерелом зараження, від нього неможлива передача інфекції іншій людині.

На сьогодні в республіці людям зі СНІДом лікарські засоби надаються безкоштовно, а також на території Придністров’я працюють громадські організації, які надають психологічну та юридичну допомогу людям з ВІЛ-позитивним статусом.

За словами Олександра Гончара, у Придністров’ї на початку травня зареєстровано 4 036 ВІЛ-інфікованих. Жертвами стали вже 1 311 чоловік, а це приблизно третина від загальної кількості. «На жаль, наше населення безпечно ставиться до свого здоров’я, тому більшість випадків ми виявляємо занадто пізно, коли лікування вже не може допомогти. Тому своєчасне виявлення та діагностика стоїть у нас на першому плані», – констатував головний лікар.

Шляхи зараження:

1) статевим шляхом – під час незахищених статевих стосунків;

2) через кров – під час потрапляння крові чи інших біологічних рідин, що містять кров;

3) внаслідок передачі вірусу від інфікованої ВІЛ матері до її дитини під час вагітності, пологів та годування груддю. Ризик інфікування зростає під час годування дитини груддю, під час важкого перебігу хвороби у матері та складних пологів. За словами Ольги Бочарової, якщо людина (ВІЛ-інфікована) проходить курс лікування, то вірогідність інфікувати інших осіб знижується в десятки разів або взагалі неможлива.

У рамках декади, яка пройде з 15 по 30 травня, в Міністерстві охорони здоров’я проведуть роз’яснення методів профілактики, онлайн-квест, пам’ятні акції, транслювання тематичних роликів по телебаченню та добровільне тестування на ВІЛ. «Ми намагаємося максимально охопити те населення, яке має великий ризик інфікування. Роз’яснювальні семінари відбудуться по всій республіці, від Кам’янки до Тирасполя», – пояснив Олександр Гончар.

З 16 по 30 травня працюватиме мобільна профілактична служба для тестування на ВІЛ-інфекцію в у всіх містах та районах. На місцях також будуть присутні фахівці, які проведуть консультації.

За словами Жанни Вільхової, для того, щоб сповістити населення різної вікової категорії, в Інтернеті запустять онлайн-квест – це інтелектуальна гра, в якій відбувається інформування в легкій та доступній формі. Також проведуть онлайн-конкурс по всій республіці, де кожен охочий може розробити ідею проекту пам’ятної споруди для жертв СНІДу. Підбиття підсумків відбудеться 31 травня.

Закінчиться декада флешмобами в кожному місті, покликаними для поширення тематичної літератури, стрічок толерантності, а також своєрідним закликом до добровільного тестування на ВІЛ.

Софія   МОСКАЛЬОВА.