Н=Н: Пройди тест на ВІЛ!

Понад 30 років тому людство вперше почуло про нову хворобу – вірус імунодефіциту людини (ВІЛ), який викликає синдром набутого імунодефіциту – СНІД. Нині, дарма що від епідемії ВІЛ, як і раніше, вмирають люди, суспільство все ще не усвідомлює всіх ризиків вірусу.

Уперше Всесвітній день пам’яті померлих від ВІЛ-інфекції та СНІДу був проведений у Сан-Франциско (США) 1983 року, коли причина СНІДу була ще невідома і кількість загиблих від цієї хвороби становила кілька тисяч чоловік.

За кілька років з’явився символ руху проти цієї хвороби. Ним стала червона стрічка, приколота до одягу, а також різнокольорові полотна – квілти, зшиті з клаптиків тканини в пам’ять про безліч людей, які пішли з життя. Ці атрибути придумав 1991 року художник Франк Мур.

У Рибниці задля протидії поширенню ВІЛ-інфекції об’єднано зусилля громадських організацій та держструктур. Першого ВІЛ-інфікованого в місті було зареєстровано 1997 року. На сьогодні зафіксовано 820 людей, які живуть з цим діагнозом. «Реєструється ВІЛ-інфекція і серед дітей. На жаль, інфекція була виявлена у дев’ятьох дітей, двоє з яких померли. Решта отримує лікування. Медичним працівникам досить важко самим упоратися з цією інфекцією, оскільки на диспансерному обліку перебувають 434 людини, з них 280 отримують терапію. І щоб покращити якість життя пацієнтів, ми виявляємо проблеми, з якими вони стикаються. Некомерційні організації допомагають нам підтримувати пацієнтів, пояснювати населенню потребу проходження тесту на виявлення ВІЛ-інфекції», – розповіла лікар-інфекціоніст ДУ «Рибницька ЦРЛ» Тамара Бівол.

У рамках інформаційної кампанії «Н=Н (Невиявлюваний = Не передаючий)», присвяченої Всесвітньому дню пам’яті людей, померлих від СНІДу, громадська організація «Центр соціальної підтримки «Трініті» й некомерційне партнерство «Альянс громадського здоров’я» увечері 19 травня на центральному майдані міста Рибниці провели флешмоб, мета якого – привернення уваги громадськості до проблеми поширення захворювання, а також об’єднання зусиль органів державної влади та громадських організацій для підвищення інформованості учнів, студентів, батьків та педагогів про проблеми ВІЛ-інфекції в підлітковому та молодіжному середовищі, формування навичок безпечної поведінки, ціннісного ставлення до свого здоров’я, розвиток соціальної активності молоді щодо питань профілактики ВІЛ-інфекції.

У флешмобі взяли участь танцювальні колективи Центру дитячої та юнацької творчості й Палацу культури. Волонтери організацій усім присутнім на майдані роздавали атрибути заходу – інформаційні листівки «Пройди тест на ВІЛ!», червону стрічку толерантності, білу повітряну кульку та брелоки з кольоровими інформаційними пелюсточками. Тут же було організовано пункт для проходження тесту. Кожен охочий міг звернутися до спеціаліста, який приймав у обладнаному мікроавтобусі.

Пройти тест можна щодня як офіційно, так і анонімно. У Рибниці це можна зробити у поліклініці. За словами психолога-консультанта кабінету ДТК ДУ «Рибницька ЦРЛ» Лілії Чички, під час проходження тесту потрібно заповнити інформовано-добровільну згоду, в якій кожен може вибрати метод проходження тесту. Усі дані гарантовано зберігаються, що вселяє людині більшу впевненість.

Також у рамках кампанії Н=Н оголошено конкурс ідей пам’ятного знака, присвяченого боротьбі з ВІЛ/СНІД. Конкурс є відкритим для всіх охочих і триватиме з 22 по 29 травня. Нагородження відбудеться 30 травня.

А 21 травня вперше у Придністров’ї пройшов онлайн-квест Н=Н. Упродовж доби можна було зареєструватися і стати учасником квесту, виконати персональні завдання і виграти приз.

Закликом пройти тест на ВІЛ стала інформаційна кампанія «Н=Н (Невиявлюваний = Не передаючий)». За невиявлюваного вірусного навантаження ВІЛ-інфікована людина не може передати вірус іншій людині, а отже, вона не загрожує оточенню. Невиявлюване вірусне навантаження може бути досягнуте, якщо ВІЛ-позитивна людина приймає спеціальне лікування, яке в ПМР надається безкоштовно.

Завдяки антиретровірусному лікуванню, понад 1 500 ВІЛ-позитивних громадян Придністров’я, які потребують лікування, можуть нормально та якісно жити, працювати й виховувати дітей.

Організації, які працюють у сфері ВІЛ-сервісу, звернулися до уповноважених державних органів зі словами подяки за здійснені дії та розуміння важливості надання постійного лікування людям, що переймаються проблемою ВІЛ, і висловили надію, що ухвалення законопроекту, ініційованого Урядом, дозволить забезпечувати лікування 600 ВІЛ-позитивних громадян.

Усвідомлене ставлення до свого здоров’я і поведінки може суттєво обмежити, а серед деяких груп населення припинити поширення вірусу імунодефіциту людини.

Максим   ГАЛЬЧУК.