Скажемо СНІДу: «Ні!»

У Бендерах відбулися заходи, присвячені Всесвітньому дню пам’яті жертв СНІДу. Згідно зі статистичними даними Всесвітньої асоціації охорони здоров’я, на земній кулі на сьогодні мешкає близько 40 мільйонів людей, інфікованих вірусом імунодефіциту. Щороку ця кількість збільшується на кілька тисяч чоловік. І щороку від СНІДу помирає один мільйон людей.

У Бендерах продовжили низку республіканських акцій, які мають на меті привернути увагу громадськості нашої республіки до цієї серйозної проблеми світового масштабу.

У суботу на мосту через Дністер відбулась акція пам’яті тих, хто пішов із життя, борючись із цим тяжким і підступним захворюванням. Молодь та активісти міського відділення Червоного хреста та громадської організації «Милосердя» спустили на плесо Дністра вінки й випустили в небо надувні кульки. У заході взяли участь спортсмени – вихованці Бендерської школи греблі. У неділю в Кафедральному Преображенському соборі відслужили панахиду за людьми, померлими від СНІДу, а ввечері молодь міста взяла участь у ході «Молодь за життя без СНІДу». Цього ж дня в міській громадській організації «Милосердя» відбулася акція «Свічка пам’яті». Крім того, всі охочі могли проконсультуватися в лікарів-спеціалістів та зробити експрес-тести.

За весь період розповсюдження епідемії в Придністров’ї зафіксовано 4 036 випадків ВІЛ-інфекції та 1 383 випадки СНІДу, пішли з життя 749 людей. Бендери втратили 144 ВІЛ-інфікованих жителів міста. Ситуація продовжує залишатися напруженою. За останні два роки зареєстровано 66 нових носіїв інфекції. Нині в Бендерах мешкає 529 ВІЛ-інфікованих. У більшості своїй це люди середнього віку (30 – 50-літні). Найбільш небезпечна ситуація склалася серед людей, що довгий час перебували в пенітенціарних закладах, або ж працювали за кордоном. Вселяє певну надію той факт, що за останні роки в місті не виявлено жодного випадку цього захворювання у дітей і молоді віком до 18 років.

ВІЛ-інфекція – підступне захворювання. Як правило, вона маскується під звичайну респіраторну простудну інфекцію і може проявити себе несподівано, навіть через кілька років. До цього людина може почувати себе абсолютно здоровою до того часу, поки з якоїсь причини не ослабне імунітет. Тоді й починається найгірше. Тому сьогодні, як ніколи, гостро стоїть проблема тестування всього населення.

Відомо, що ВІЛ-інфіковані громадяни не несуть загрозу здоровим людям. Спеціальними дослідженнями давно встановлено, що захворіти неможливо через їжу, рукостискання, поцілунки, а також повітряно-крапельним шляхом. У більшості своїй інфекція передається статевим шляхом або ж у момент колективного вживання наркотиків.

Розвиток світової фармацевтичної галузі, сучасні медичні дослідження СНІДу дозволяють сьогодні впевнено боротися з інфекцією. Сучасні лікарські препарати спроможні суттєво покращити лікування за умови постійного дотримання хворим рекомендацій лікаря. Завдяки строгому дотриманню режиму терапії, ВІЛ-інфіковані громадяни можуть без будь-яких перешкод вести здоровий спосіб життя, працювати й відчувати себе повноцінними членами суспільства.

Здоровим людям потрібно завжди пам’ятати про особистий контроль за будь-яких життєвих обставин і, перш за все, навчитись і навчати своїх близьких безпечної поведінки.

Володимир   ПУКЛІЧ.