З музикою i душа спiває

Завершився навчальний рік. Яким він був для студентів і викладачів Придністровського державного інституту мистецтв (ПДІМ)? Комусь приніс найголовніше – перший успіх та визнання глядачів, хтось збагатив свій педагогічний досвід – відкрив нову талановиту зірочку для придністровської сцени, комусь вдалося поповнити, збагатити свою наукову скарбничку.

Відкриваючи звітний концерт студентів і викладачів кафедр фортепіано та оркестрових струнних інструментів, ведуча Ірина Глушко повідомила: «Протягом року кафедра фортепіано проводила майстер класи, семінари та конференції, а студенти стали почесними стипендіатами Президента ПМР, мера Москви та ТОВ «Шериф». Викладач, заслужений працівник культури ПМР, Анатолій Силуанов здобув учене звання доцента. Завідувач кафедри Руслана Громова – вдумливий і талановитий педагог, авторитетний керівник, професор, віддана музиці та своїй улюбленій справі людина, відзначила подвійний ювілей: 70- річчя від дня народження та 50 років музично-педагогічної діяльності».

Викладачі та студенти ПДІМ беруть активну участь у громадсько-культурному житті столиці та всієї республіки, поєднують теоретичні знання з практикою, допомагають у проведенні конкурсів юних виконавців як члени журі. Студентка 4-го курсу кафедри оркестрових струнних інструментів Юлія Плугар розповіла, що вже з першого курсу можна залучатися до громадської та концертної діяльності. Починаючи з 3-го курсу, дозволяється суміщати навчання з роботою в художньому колективі, ансамблі чи оркестрі, бути музичним працівником дитячого садка чи загальноосвітньої школи, тобто вже впевнено сказати собі, що шлях у житті обрано правильно, музика – це твоє! Товариші Юлії доповнювали її розповідь про діяльність оркестру під керівництвом відмінного працівника культури, старшого викладача кафедри Андрія Кузнецова. Це йому належить не тільки ідея створення музичних вистав для дітей, а й її успішне втілення в життя. У підготовці вистав беруть участь студенти різних кафедр інституту, а костюми їм надає Придністровський державний театр ім. Н. С. Аронецької. Безцінною вважають студенти співпрацю та безкорисливу допомогу народного артиста ПМР Ігоря Тарана. Музичні вистави для дітей – це ще й просвіта, залучення маленького глядача до чарівного світу музики. Андрій Олександрович зазначає: «Чудо відбувається, коли виникає єднання, взаєморозуміння актора і глядача. Студенти з великим бажанням беруть участь у виставах, працюють самовіддано і з великою любов’ю. Виконавці та діти в залі швидко відчувають контакт». За його словами, вистави «Карнавал животных» та «История дедушки Клавесина» подивилися учні музичних шкіл, корекційної школи та дитячого будинку – всього близько 300 глядачів. Державна служба з культури та історичної спадщини ПМР пропонує показати ці спектаклі й у районах республіки.

Для артиста, сучасного та майбутнього, немає нічого кращого у світі, ніж сцена, радісні очі та посмішки, гарячі оплески шанувальників.

Звітний концерт став ще одним кроком до самоствердження, подарунком батькам, рідним та викладачам до професійного свята – Дня працівників культури. У першому відділенні програми були представлені сольні та камерно-інструментальні твори російських, радянських та зарубіжних композиторів. Бадичка Христина – студентка лише першого курсу ВПО ПДІМ, але під час виступу трималася спокійно, грала впевнено.

Елегантні концертні сукні виконавиць, строге стильне вбрання юнаків, чемність і достойна стриманість їхня на сцені створювали урочисто-святкову атмосферу в залі.

У другому відділенні прозвучав яскравий і досить популярний твір епохи класицизму «Концерт для фортепіано з оркестром Ре-мажор» австрійського композитора Франца Йозефа Гайдна. Музиканти цілеспрямовано працювали над ним протягом всього навчального року. Партію на фортепіано виконував соліст – студент 3-го курсу Амошій Олексій (клас професора Руслани Громової). Оркестр кафедри виступав під управлінням диригента Андрія Кузнецова.

Публіку вразили професіоналізм виконання, високий рівень майстерності артистів – учасників концерту. Краса, співучість, темперамент і чарівність мелодій викликали захват слухачів і бурхливі овації. Теплий прийом глядачів, серед яких були викладачі музичних шкіл міста, колишні випускники навчального закладу, квіти від шанувальників порадували не тільки виконавців, але й керівника навчального закладу.

Ректор ПДІМ Ірина Плєшкан привітала студентів і викладачів з успішним закінченням навчального року та професійним святом. За її словами, багатьом вдалося досягти свого Олімпу, а сприяли цьому наполеглива праця всього колективу та допомога батьків, їхня підтримка. Ірина Володимирівна вручила грамоти найкращим студентам, серед яких Поліна Трофим, В’ячеслав Бадан, Денис Затика, Ольга Ломакіна, Анастасія Савчинська та інші майбутні зірки.

Життя йде, все минає, а мелодії музичних геніїв усіх епох радують нас і нині.

Валентина   ОСАДЧУК.