Вишиванка – дзеркало народної душі

Задля збереження прадавньої традиції, з метою об’єднання українців навколо вишиванки, яка є не тільки символом краси, молодості, наслідування, а й генетичним кодом кожного з них, щороку, третього четверга травня, відзначається Всесвітній день вишиванки. Він був заснований студентами Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича у 2006 році. На сьогодні географія свята охоплює понад 50 країн.

Сорочка завжди вишивалася жіночими руками з чистими думками, а тому несла сильний емоційний заряд, символізуючи добро, любов і вірність. Дівчата повинні були вишити своєму нареченому вишиванку до весілля. Давнє замовляння наших предків говорило: «Якою білою є сорочка на тілі, таким щоб і чоловік до жінки був».

Першим модником, котрий ще у XIX столітті поєднав вишиванку з буденним одягом, був письменник Іван Франко, який одягав її під піджак із сучасним вбранням. І це був новаторський підхід до трансформації образу українського інтелігента, у якому поєднувалися прадавня українська традиція і модерні запити нової епохи. Саме в такому вигляді письменник зображений на 20-гривневій купюрі.

Орнаменти, якими прикрашають вишиванки, стали настільки популярними, що тепер ними оздоблюють не тільки сорочки! Останнім часом в українців з’явився новий тренд – автовишиванка. Автомобілісти прикрашають свої транспортні засоби спеціальними наліпками.

Однією з найяскравіших традицій свята стали паради вишиванок, які з 2008 року проводяться майже в усіх великих українських містах. Минулого року з нагоди Дня вишиванки в Україні було проведено низку масштабних акцій: флешмобів, парадів, фотосесій тощо.

Кілька років тому на Івано-Франківщині в пішому ході взяли участь 15 027 осіб у вишиванках. Досягнення занесли до Книги рекордів України.

На центральній площі міста Рівного – майдані Незалежності, організатори акції зібрали 6 570 людей різного віку у вишиваних сорочках.

Нинішнього року 17 травня в Києві на станціях метро Майдан Незалежності, Хрещатик, Золоті ворота, Либідська, Університет і Арсенальна пасажири, одягнені у вишивані сорочки, могли їздити безкоштовно протягом трьох годин.

А ще 17 травня жителі Святошинського району Києва встановили незвичайний рекорд: в одному місці в національних костюмах зустрілися наймолодша і найстарша мешканки столиці, відповідно 2 місяці і 86 років. Цей своєрідний національний рекорд теж буде занесено до Національного реєстру рекордів України.

У суботу, 19 травня, в декількох містах України відбулися так звані  «Мегамарші вишиванок»: у Черкасах люди у вишиванках пройшли центральною вулицею з гаслом «Вишиванка – твій оберіг».

В Одесі «Мегамарш», в якому взяли участь близько 500 одеситів й гостей міста в традиційних українських вишиванках, стартував на Дерибасівській, а завершився в Парку Шевченка. Під час маршу лунали патріотичні гасла: «Вишиванку одягаю – дуже стильно виглядаю!», «Ах, Одеса, рідний край, українців об’єднай!». У місті така яскрава подія відбувається вже вшосте.

У Кривому Розі відбулося справжнє святкове дійство: студенти, магістранти, викладачі та працівники університету під мелодію пісні «Моя сорочка-вишиванка» стали учасниками флешмобу, утворивши собою фігуру вишиванки. Тут лунали ліричні пісні та зворушливі вірші. А на завершення свята вісім факультетів університету створили символічне небесне світило. Сонце було обрано не випадково, адже воно є одним із найдавніших народних оберегів і символом єдності України.

У Запоріжжі до Дня вишиванки також відбувся масштабний марш, а в Дніпрі відбувся концерт, особливістю якого став танець «зумба» у вишиванках.

У Харкові марш вишиванок розпочався на центральному майдані й завершився біля Театру опери та балету, де теж відбувся великий концерт.

Жителі канадського міста Торонто різного віку цього дня одягнули вишиванки та довели, що цей український атрибут має силу єднання. Вони створили свято одне для одного: тішили очі своїх рідних, близьких і друзів українським вбранням.

У Придністров’ї масштабні акції людей у вишиванках ще не набули масового характеру, але українці відзначили його по-своєму. Не залишилися байдужими до такої чудової традиції працівники редакції єдиної в Придністров’ї української газети «Гомін». Вони прийшли у вишиваних сорочках на роботу, створивши тим самим легкий та невимушений настрій. Це додало позитиву та творчого натхнення на весь робочий день.

Того ж дня столичне товариство української культури «Червона калина» разом із редакцією газети «Гомін», за сприяння управління культури м. Тирасполя, в Музичному салоні центральної міської бібліотеки ім. О. Пушкіна влаштувало виставку вишивок та вишиванок майстринь народної творчості – вчителів української мови та літератури навчальних закладів столиці: Ірини Броніч – Республіканського українського теоретичного ліцею-комплексу (РУТЛ-К), Ольги Бабой – СШ № 9, Олени Гешко – гуманітарно-математичної гімназії, Галини Трохимчук та її учениці Аліни Савви  з СШ № 17.

Присутні на заході гості, працівники бібліотеки, старшокласники РУТЛ-К із захопленням оглянули виставку авторських робіт та з подивом зазначали, що навіть не здогадувалися, наскільки цікавою та захопливою може бути робота вишивальниці, яким неповторним може стати шматочок простого полотна, вишитий кольоровими нитками, як привабливо виглядає одяг, коли його оздобити вишуканим орнаментом.

Багато присутніх того дня виявили бажання навчитися вишивання, а наступного року домовилися, що, одягнувши вишивані сорочки, організують хід однією з вулиць нашої столиці.

Ірина   МАСЛОВА.