Туристичні перспективи Дубоссарського району

Туризм стає одним з основних чинників створення додаткових робочих місць, прискорює розвиток дорожнього та готельного будівництва, стимулює виробництво всіх видів транспортних засобів, сприяє збереженню народних промислів і національної культури регіонів і країн.

У Придністров’ї туристів приваблюють різноманітні види туризму: релігійний, культурно-історичний, спортивний та екотуризм. Для представників туристичної індустрії була організована оглядова екскурсія туристичними пам’ятками Дубоссарського району.

Першим місцем відвідування стало ДУП «Дубоссарская ГЭС». Інженер станції Олег Попов під час екскурсії показав, як функціонує важливе для нашої республіки підприємство, забезпечуючи надійне та безперебійне електропостачання, що є важливим чинником для розвитку економіки й соціальної сфери ПМР.

Наступним пунктом відвідування стало ЗАТ «Букет Молдавии», історія якого ведеться з початку 30-х років XX століття, коли на базі кооперативної артілі була організована винокурня. Популярним завод став після 1966 року, коли постановою уряду МРСР Дубоссарському винзаводу доручили організувати й освоїти виробництво високоякісних ароматизованих вин. Усі види продукції ЗАТ «Букет Молдавии» виробляються виключно з натуральної сировини, яка вирощується на власних плантаціях. З 1967 року на підприємстві зберігається велика й унікальна колекція кращих вин власного виробництва. На території заводу проводяться дегустації та екскурсії.

Учасники туристичного маршруту побували в селі Дойбани, де насаджено виноградники провідного підприємства республіки – заводу «KVINT». Виноградники займають площу 1 500 гектарів, а торік там зібрали рекордний урожай – 17 тисяч тонн. Як розповіла інженер-технолог дойбанського виробництва заводу Ірина Потачевська, у Європі немає аналогічного підприємства з такими можливостями й потужностями.  На цьому заводі продукція переробляється на сучасному італійському обладнанні, що дозволяє зробити роботу автоматизованою.

Завершальним пунктом екскурсії було відвідування сільської оселі Світлани Палазник у селі Гояни Дубоссарського району. «Села теж можна включати в туристичні маршрути. Чисте повітря, натуральні продукти, чудова атмосфера – все, що потрібно для повноцінного відпочинку», – сказала вона.

В інтерв’ю журналістам голова Агентства регіонального розвитку Тетяна Яськова розповіла про туристичні перспективи Дубоссарського району. «Учасникам екскурсії важливо було показати наш туристичний потенціал. Вони побували на важливих підприємствах району. Наша мета – залучити туристів, аби вони могли з користю проводити тут свій час. Їм необхідно знати, що на них тут чекають, і для них створюють хороші умови для відпочинку», – підкреслила вона.

Екскурсія потенціальними туристичними маршрутами Дубоссарського району дала можливість упевнитися, що, вибираючи саме такий вид відпочинку, можна, дійсно, поєднати приємне з корисним.

Володимир   ДАНИЛОВ.