О спорт, ти – життя!

Традиційно у травні на центральному стадіоні Слободзеї відбулось урочисте відкриття спортивного сезону. Як і в попередні роки, цей значущий захід районного рівня відрізнявся масовістю. З раннього ранку на стадіон прибули учні всіх 27 загальноосвітніх шкіл району, студенти Слободзейського політехнічного технікуму та, звичайно ж, уболівальники.

Звуки фанфар сповістили про готовність учасників розпочати незвичайне торжество: починалося свято спорту, молодості, краси і здоров’я. Право підняти Державний прапор ПМР було надано кращим спортсменам району та республіки: майстрові спорту міжнародного класу, бронзовому призерові Паралімпійських ігор з марафонського бігу Миколі Чумаку, майстрові спорту ПМР зі спортивної акробатики, фіналісту чемпіонату світу 2017 року у Китаї, неодноразовому переможцю чемпіонатів ПМР і Республіки Молдова, вихованцю Суклейскої ДЮСШ Дмитрові Борчану; гравцеві команди «Колос» Чобруцької ДЮСШ № 4, що бере участь у національному чемпіонаті Республіки Молдова з гандболу серед дорослих і став срібним призером цього змагання, срібному призерові першості ПМР Микиті Долженку; чемпіону ПМР з боротьби дзюдо, вихованцю Слободзейської дитячо-юнацької спортивної школи № 1 Рамілю Мамедову; призерові республіканської олімпіади з фізичної культури, учениці Суклейської російсько-молдавської середньої загальноосвітньої школи Карині Федосьєвій.

Учасників заходу привітав глава державної адміністрації району та міста Слободзеї В. Тищенко. Василь Васильович зазначив, що не випадково це красиве спортивне свято відкривається 19 травня, яке було Днем піонерії за часів СРСР. Спортсмени, так само, як і піонери, прагнуть бути першими. Спорт виховує цілеспрямованість, наполегливість, уміння долати труднощі, навчає перемагати. Керівник району наголосив, що всі представники спортивних шкіл, об’єднань і переможці турнірів, чемпіонатів та олімпіад гідно представляють свій район у різних видах змагань. Глава держадміністрації побажав усім ентузіазму, спортивного завзяття, веселих стартів, пам’ятних перемог, а вболівальникам – яскравих, незабутніх вражень.

До присутніх звернулися також заступник начальника Держслужби зі спорту ПМР  Н. Телятинська та депутат Верховної Ради П. Шинкарюк. У спортивному святі взяли участь голова Державного митного комітету В. Нягу, заступник начальника Управління Президента ПМР із внутрішньої та зовнішньої політики М. Мициков, голова міськрайради В. Чорнобай, гість з Москви – полковник, заступник голови міжнародного комітету у справах ветеранів бойових дій А. Мура, голова громадської Ради району Л. Попов, глави адміністрацій населених пунктів району, начальники управлінь, керівники та педагоги закладів освіти. Усіх присутніх на стадіоні спортсменів, їх шанувальників та прихильників здорового способу життя порадували своїми виступами популярні танцювальні колективи «Ритмік-Данс» м. Слободзеї та «Гармонія» с. Незавертайлівки, солісти РБК А. Єскін і В. Шинкарюк.

Стартувало відкриття літнього спортивного сезону з урочистого проходження колон учнів районних організацій освіти, об’єднаних загальною тематикою: «О спорт, ти – життя!»

Журі занадто складно було визначити кращих. Ними були визнані колони Ново-Котовської ЗОШ, Слободзейської ЗОШ № 2, Володимирівської ЗОШ і Тернівської РМСОШ.

Нарешті розпочалися спортивні змагання. У бігу на дистанції 100 м найкращий результат показав Павло Чичик (МОЗ «Карагашська ЗОШ») та Євгена Фогель (МОЗ «Ближньохутірська ЗОШ»). Дистанцію 60 м швидше за всіх пробігли Станіслав Чорний (МОЗ «Парканська ЗОШ № 2») та Аліна Чепуренко (МОЗ «Первомайська ЗОШ № 2»). У змаганні на влучність метання дротиків «Дартс» відзначилися хлопці з МОЗ «Кіцканська ЗОШ № 2».

Найсильнішими в перетягуванні канату виявилися богатирі МОЗ «Слободзейський ТЛК», серед ЗОШ непереможною була команда МОЗ «Парканська ЗОШ № 3». У зустрічній естафеті кращий результат показали спринтери МОЗ «Чобруцька ЗОШ № 3» і МОЗ «Парканська ЗОШ № 3».

Завершився мирний бій – спортивний! Яскравими й чесними були змагання, про це свідчив навіть сивий Дністер, який далеко розніс радісний гомін і захоплення уболівальників. Безумовно, перемогли найсильніші.

Спорт – це втілення національної гордості, джерело єднання. Вислів «О спорт, ти – життя!» належить засновнику Олімпійських ігор барону П’єру де Кубертену. Навіть через багато років воно не перестає викликати бурю добрих емоцій у серцях спортсменів.

Валентина   ЛИПОВАН.