Державна турбота про інвалідів

У Республіканському спортивному реабілітаційно-відновлювальному центрі інвалідів (РСЦІ) 11 червня розпочався чемпіонат ПМР з шашок (бразильська версія). 

У нинішніх змаганнях взяли участь глухі й незрячі, а також двоє людей із захворюванням на дитячий церебральний параліч (ДЦП).  Серед учасників змагань  50 % є майстрами спорту, деякі з них – чемпіонами Європи та світу.

Пропонуємо нашим читачам детальніше ознайомитися з роботою цієї державної установи.

З  ІСТОРІЇ ЗАСНУВАННЯ РСЦІ

Указом Президента ПМР від 6 червня 2001 року в Тирасполі було створено РСЦІ, який перебуває в розпорядженні Міністерства соціального захисту і праці ПМР. Ініціатором, засновником і постійним директором його є Георгій Чебан. Активний, небайдужий чоловік вийшов з проханням на тодішнього президента Ігоря Смирнова, і запропонував створити спортивний центр для людей з обмеженими можливостями. Георгій – теж інвалід з вадами зору, сам колишній спортсмен – майстер спорту з легкої атлетики та срібний призер з плавання в місті Перпіньян (Франція, 1996 рік), заслужений тренер Придністров’я з легкої атлетики. Він мріяв, щоб кожен інвалід міг спробувати свої сили у фізичній культурі та спорті, відчувши всю красу справжнього  повноцінного життя. Президент і сам чудово розумів, що інвалідів необхідно залучати до участі в спортивно-масових заходах і змаганнях різного рівня, а також сприяти  реабілітаційно-відновлювальним процесам через спортивні й культурно-масові заходи.

За 17 років  Центр підготував 44 спортсмена-інваліда вищої спортивної майстерності, які взяли участь у 52 міжнародних змаганнях різного рівня, в тому числі, в трьох паралімпійських, у двох сурдлімпійских іграх, в яких завоювали бронзові медалі, а також посіли четверті, п’яті й шості місця. Спортсмени  РСЦІ брали участь у шести чемпіонатах світу, дев’яти чемпіонатах Європи, в трьох чемпіонатах Балканських країн.

«У вищеназваних змаганнях наші спортсмени завоювали в командному заліку 45 золотих, 37 срібних і 22 бронзові медалі, – розповідає Георгій Чебан, – в особистому заліку – 247 золотих медалей, 197 срібних і 136 бронзових медалей. Вони захищали честь ПМР, як цивілізованої держави й переконливо показали, як можна і потрібно вдосконалюватися духовно і фізично, долати труднощі й перемагати, перш за все, самого себе».

Наші спортсмени-інваліди безоплатно тренуються в басейнах, у спортивних залах міст республіки, на міських стадіонах під керівництвом досвідчених тренерів. Змагання, які відбуваються на території Придністров’я, повністю фінансуються державою з Єдиного державного фонду. Держава оплачує також і роботу тренерів, бібліотекарів, операторів музичних студій, водіїв двох автобусів «Мерседес», які є в розпорядженні Центру. Щомісяця 20 кращих спортсменів отримують президентську стипендію. Але для виступів за кордоном, як, наприклад, в Катарі чи Дубаї, Америці чи Австралії доводиться шукати додаткові можливості.

Георгій констатує: «Наша держава піклується про інвалідів. Нічого подібного нема, наприклад, в РМ. Єдине, чого нам бракує – це спеціалізованого пристосованого до наших можливостей приміщення, проте, ми сподіваємося, що проблема вирішиться вже незабаром – у «Рік рівних можливостей».

Христина   ЖУРАВЕЛЬ.