Майстер-клас професій

Напередодні Дня підприємця в Рибницькому політехнічному технікумі відбулися майстер-класи професій для старшокласників. Понад 100 учнів СШ № 8» і СШ № 11 взяли в них участь.

На урочистій лінійці учнів та педагогів привітав заступник глави держадміністрації з економічних питань Сергій Палій. Представник виконавчого органу влади розповів школярам про підприємництво та образ сучасного підприємця, а також про важливість правильного вибору майбутньої професії. «Приходити на роботу, де почуваєш себе комфортно, відчуваєш задоволення та позитивні емоції – дуже важливо», – наголосив Сергій Палій.

Майстер-клас професій у Рибниці провели вперше. Мета заходу – ознайомити представників молодого покоління зі спеціальностями, які на сьогодні актуальні на ринку праці, й допомогти їм зробити правильний вибір.

Педагоги технікуму ознайомили учнів зі специфікою роботи у сфері економіки та бухгалтерського обліку, житлово-комунального господарства, загальнобудівельних робіт. Школярі також дізналися про організацію технічного обслуговування і ремонту машинно-тракторного парку, про електричне обладнання промислових підприємств, здобули навички кондитерського мистецтва.

«Можливо, після майстер-класів хтось зацікавиться професією, а в майбутньому успішно реалізує себе в ній», – сказав заступник глави міста і зазначив, що подібні заходи стануть традиційними для Рибниці.

Рибницький політехнікум з кожним роком стає дедалі популярнішим серед абітурієнтів. Адже саме тут можна здобути робочу професію, популярну на ринку праці. Цього року вперше відбудеться набір і на металургійні спеціальності. Політехнікум уклав договір про дуальне навчання з Молдавським металургійним заводом. У підписанні договору взяла участь міністр просвіти Тетяна Логінова, яка 17 травня відвідала технікум. Вона ознайомилася з матеріально-технічною базою закладу і зазначила, що така велика база для навчання збереглася далеко не у всіх навчальних закладах.

«Дуальна система – це 30 % навчання в стінах технікуму і 70 % – у стінах виробництва. На виробництво прийде фахівець, який одразу набуватиме досвіду, вже маючи початкові навички», – зазначила міністр.

За договором, уже цього літа проводитиметься набір у групи по 10 чоловік за двома спеціальностями – «Металургія чорних металів» і «Обробка металів тиском». Вступити на навчання за цими спеціальностями, абітурієнти, випускники 11 класів, зможуть після додаткової співбесіди з фізики, математики, хімії за участю представників ВАТ «Молдавський металургійний завод». Навчатися студенти, майбутні сталевари та прокатники, будуть на бюджетній основі (безкоштовно). За підсумками навчання студенти дістануть кваліфікацію «технік».

Щорічно до навчального закладу вступає близько 200 осіб. Набір проводиться за конкурсом атестатів. Термін навчання – 2 роки 10 місяців.

За словами заступника директора політехнікуму Тетяни Семенцул, кожного року проводиться ротація кадрів з урахуванням потреб ринку праці, щоб кожен випускник був працевлаштований. «Взагалі, всі спеціальності потрібні. Складніше, звичайно, з будівельними спеціальностями, втім, ми працюємо в цьому напрямку, наші майстри-викладачі намагаються щоразу проводити хороші майстер-класи. І наші хлопці та дівчата, коли проходять практику на підприємствах, справляють гарне враження і потім можуть влаштуватися на роботу».

Олексій Пупарєв навчається на другому курсі за спеціальністю електромонтер. На майстер-класі він представив свою роботу – датчик руху. Обрану професію вважає важливою і популярною. «Нині всі користуються переважно електричними приладами, тому потрібні кваліфіковані фахівці, які забезпечуватимуть електроенергією і виправлятимуть неполадки», – каже Олексій.

Школярам розповіли, якими пільгами можна скористатися під час вступу, а також про переваги навчання в технікумі. Серед них – відстрочка від служби в армії. Учень дев’ятого класу Кирило Кутасевич залишився задоволений екскурсією, хоча з вибором професії ще не визначився: «Багато різних професій: тут на кухарів набирають, на юристів, трактористів. Також можна отримати права на керування транспортним засобом, що дуже вигідно для молоді».

Приймальна кампанія в Рибницькому політехнікумі розпочнеться вже 1 червня.

Ілля   ПАВЛЕНКО.