Школа мужності починається з азів

У Придністров’ї триває профорієнтаційна кампанія для учнів і випускників середніх шкіл. Минулого тижня керівництво та учні Рибниці зустрілися з курсантами навчальних закладів силових структур.

На зустріч прибули курсанти-рибничани, які навчаються в підрозділах силової спрямованості, а саме: в Суворовському військовому училищі, Тираспольському юридичному інституті, Військовому інституті та Республіканському кадетському корпусі МВС ПМР. Глава держадміністрації В’ячеслав Фролов, голова міськрайради народних депутатів Вадим Лозовський, заступник глави міста Юрій Молдовський зустрічали курсантів біля будівлі держадміністрації.

В освітніх закладах юнаки опановують  ази військового ремесла та водночас здобувають загальну обов’язкову середню освіту. Вони розповіли про особливості навчання, розпорядок дня, участь у військових парадах, про справжню чоловічу дружбу з однокурсниками. Молоді люди зазначили, що рішення пов’язати своє життя з військовою справою прийняли самостійно і поділилися своїми заповітними планами на майбутнє.

Так, рибничанин Владислав Чорний, як і його старший брат, вступив до кадетського корпусу. Юнак зізнався, що завжди хотів стати міліціонером і допомагати громадянам. «На початку навчання було важко, проте згодом я став сильнішим і більш витривалим, зараз вже виконую обов’язки заступника командира взводу. Маю намір вступити до Тираспольського юридичного інституту», – сказав кадет.

Максим Перепєчко з раннього дитинства мріяв бути військовим, коли почув про Суворовське військове училище, вирішив неодмінно туди вступати. Мрія збулася, і тепер суворовець вчиться так, щоб зміг продовжити навчання у Військовому інституті ім. генерал-лейтенанта О. Лебедя. Ну, а працювати сподівається у рідному місті.

Під час бесіди з’ясувалося, що в кожному з цих закладів навчається чималий відсоток рибничан. Глава держадміністрації підтримав молодих людей у їхньому прагненні поповнити силовий блок республіки. Побажав їм завжди залишатися гідними синами своєї Вітчизни, чітко дотримуватися обраного шляху, сумлінно вчитися і при цьому додав: «Адже і фізична, і тактична, і ваша інтелектуальна підготовка мають бути надійною опорою для нашої держави, запорукою для її тільки мирного існування».

Після офіційної зустрічі В’ячеслав Фролов і Вадим Лозовський спільно з курсантами освітніх закладів силових структур республіки відвідали теоретичний ліцей, де на них чекали рибницькі школярі, яким було дуже цікаво почути, чи такими вже суворими є умови навчання суворовців.

Курсанти для ознайомлення продемонстрували відео-презентації закладів, в яких навчаються, розповіли про їхні особливості, переваги, а також про Труднощі, які їм іноді доводилося долати.

Учні міських шкіл ставили багато запитань, щось уточнювали, цікавилися подробицями курсантського життя. Зокрема, мова йшла про режим дня, харчування, терміни навчання, вступні іспити і навіть заходи покарання. Під час заходу присутнім розповіли про умови вступу до Суворовського військового училища, Кадетського корпусу, Тираспольського юридичного інституту та Військового інституту.

Активну участь у спілкуванні взяли й батьки школярів. Адже у багатьох сім’ях хлопчики мріють стати військовими, і звісно, батьки хвилюються. Тут же вони побачили серйозних, з військовою виправкою юних курсантів і зрозуміли, наскільки ці заклади виховують і дисциплінують учорашніх хлопчиків-бешкетників. Учні, батьки та вчителі подякували організаторам зустрічі за конструктивну бесіду і вичерпну інформацію.

«Школа мужності починається з азів: з раннього підйому та чіткого виконання наказів командира», – підкреслив глава міста й наголосив, що випускники цих закладів – високоосвічені, культурні та всебічно розвинені люди.

Так що вибір за вами, хлопці!

Максим   ГАЛЬЧУК.