Дуальній освіті – зелене світло

У республіці впроваджується система дуальної освіти й поступово з’являється інтерес до потрібних, але «непрестижних» професій. Особливо це стосується робочих фахів, яких можна безкоштовно набути, а ще мати стипендію і гарантоване місце роботи.

Дубоссарська швейна фабрика – філія Торгово-промислової фірми «Інтерцентр Люкс» – одне з провідних підприємств нашої держави, яке з нового навчального року стане одним з учасників дуальної системи освіти. Вже сьогодні на виробництві здійснюють заходи щодо залучення фахівців на швейне підприємство. День відкритих дверей – одне з таких. Цього року вперше запросили до себе в гості майбутніх випускників шкіл. За кілька днів
на швейній фабриці побували старшокласники зі всіх освітніх закладів міста і селищ району. Їх ознайомили з умовами та всіма етапами виробництва – від експериментального цеху, в якому народжуються майбутні вироби верхнього одягу, до складів готової продукції.

У зустрічах взяли участь і представники Дубоссарського індустріального технікуму, які детально розповіли про вступну кампанію 2018 року, а також про переваги дуальної системи (теоретичних знань студенти здобувають у навчальному закладі, а практичні навички – безпосередньо на виробництві). У Дубоссарах швейна фабрика та індустріальний технікум розташовані поруч. Нині підприємство набирає колишньої потужності, випускаючи продукцію як для вітчизняних, так і для закордонних споживачів. Воно співпрацює з провідними фірмами Європи, Америки й три роки поспіль постачає найбільшу частину товарів на ринок Російської Федерації. За рік фабрика виготовляє понад 100 тисяч одиниць виробів, щомісяця провідними конструкторами та дизайнерами розроблюються 25 нових ексклюзивних моделей одягу, які мають великий попит не тільки у придністровців, але і громадян інших держав.

«70 % виробів ми шиємо для російського ринку. Маємо плани щодо розширення обсягів виробництва, але для цього потрібні додаткові руки, кваліфіковані фахівці. На нашому підприємстві робиться все для створення гідних умов праці: діє система соціальних пільг, організовано підвезення робітників з інших населених пунктів і міст Придністров’я, сплачується стабільна заробітна плата від двох до восьми тисяч рублів. Ми хочемо, щоб наша придністровська молодь не від’їжджала з нашої республіки, а залишалася вдома і могла працювати й заробляти», – розповіла директор філії ТПФ «Інтерцентр Люкс» Дубоссарська швейна фабрика Олена Трояновська.

Нині на підприємстві в чотирьох бригадах працює 250 фахівців. Планують набрати додаткову – п’яту. Для цього на виробництві ведуть підготовку кадрів – організовано спеціальні класи для навчання швачок з виплатою стипендій, але цього поки що не достатньо, говорять на підприємстві. Крім швачок потрібні конструктори та технологи. Тепер тут покладають надії на молодих фахівців, які навчатимуться за дуальною системою в Дубоссарському індустріальному технікумі та Тираспольському коледжі бізнесу і сервісу. Студенти Дубоссарського індустріального технікуму вже проходять практику на фабриці, причому на новому сучасному обладнанні, якого, на жаль, немає в навчальному закладі. Директор швейної фабрики сподівається, що, завдяки дуальній системі, професія швачки стане не тільки однією з запитуваних, але й популярних у республіці.

За словами старшокласників, подібні заходи дуже цікаві, корисні й потрібні. Вони допоможуть їм визначитися з майбутнім вибором професії. Учениця 9 класу селища Гармацьке Дубоссарського району Олена Рогут, зазначила, що їй дуже сподобався візит до швейної фабрики: «Це, дійсно, добре, що поруч є і технікум, у якому можна здобути професію, і виробництво, яке готове вже тепер взяти нас на роботу. Тут створено всі умови: й гуртожиток, і їдальня, і стипендія. Вважаю, що для випускників сільських шкіл це дуже зручно, тому що не всі батьки можуть утримувати й навчати дітей у великих містах. А тут все близько і недорого».

Віра   ДОБРЯНСЬКА.