Кращий за професією 2017 – 2018

У Будинку офіційних прийомів 15 червня відбулося вшанування переможців республіканського конкурсу професійної майстерності «Кращий за професією 2017–2018 навчального року» серед учнів організацій професійної освіти Придністров’я.

На заході були присутні Президент ПМР Вадим Красносельський, голова Уряду Олександр Мартинов, віце-прем’єр Олексій Цуркан, голова Верховної Ради Олександр Щерба, міністр просвіти Тетяна Логінова, а також керівники провідних підприємств республіки.

Зустріч відбулася у формі бесіди-чаювання, в ході якої кращі за професією змогли особисто поспілкуватися з Президентом республіки, поговорити про те, що їх найбільше хвилює.

Звертаючись до присутніх, Вадим Красносельський зазначив: «Придністров’я потребує не тільки робочих місць, а перш за все молодих людей, кадрів, які готові ці робочі місця зайняти». За його словами, нині основний дефіцит у республіці – робочі руки. Тому, для того щоб створити робочі місця, необхідно забезпечити їх молодими кадрами.

«Мета конкурсу «Кращий за професією» була одна – показати, наскільки популярні робітничі професії на ринку Придністров’я», – зазначила міністр просвіти ПМР Тетяна Логінова.

У конкурсі взяли участь 58 осіб з 18 організацій професійної освіти з усієї республіки. Переможцями стали 27 осіб. І тільки кращим із кращих учасників дісталися листи подяки від Президента республіки Вадима Красносельського. Змагання відбувалися в таких номінаціях: «Кращий тракторист», «Кращий маляр будівельний», «Кращий лицювальник-плиточник», «Модельєр року», «Мій комп’ютерний світ» і «Кращий у сестринській справі».

У ході бесіди лауреати та призери конкурсу найчастіше торкалися тем матеріальної підтримки молодих фахівців, чинної політики щодо робітничих професій та перспектив розвитку. Порушили й тему доступного житла, оскільки саме його відсутність часто буває однією з причин пошуку роботи за межами Придністров’я.

Керівництво республіки висунуло ініціативу: розробити програму пайового будівництва. Так, у житловий фонд повинні перевести десять будинків із категорії «довгобуди». Держава гарантує внести частину витрат на будівництво житла, а також планує надавати молодим людям кредити та субсидії на його придбання.

Голова Уряду ПМР Олександр Мартинов доповнив, що розглядається можливість надання фінансової допомоги на покриття першого внеску і відсотків по кредиту для молоді.

Також у залі були присутні керівники провідних підприємств республіки – ВАТ «ММЗ» і ЗАТ «KVINT» – Сергій Корнєв і Олег Баєв. Вони розповіли призерам про свій трудовий шлях, який починався з простої робітничої професії. Домогтися таких високих результатів їм допомогли роки наполегливої роботи в стінах їхніх підприємств. Керівники констатували, що сьогодні перед ними теж стоїть проблема нестачі молодих кадрів. За словами Сергія Корнєва, третину колективу ММЗ складають люди пенсійного віку, тому завод гостро потребує нових фахівців.

Заводське керівництво з інтересом вело бесіду з потенційними працівниками, а також підтримало ініціативу Президента про залучення деяких підприємств республіки до системи дуальної освіти.

Максим Друмов – студент другого курсу Інженерно-технічного коледжу ім. Ю. О. Гагаріна. Він брав участь у секції «Професійний користувач офісних технологій» і посів почесне II місце. Щоб вийти в лідери, конкурсанти повинні були показати вміння працювати в програмах Microsoft Office, знання з апаратного забезпечення ПК, а також Інтернет-технологій.

«Мені було цікаво брати участь у такому конкурсі. Завдання були нескладними для мене, і стосувалися програми, що ми вивчали в інституті. Я порадив би всім студентам бути учасниками таких конкурсів, а якщо буде можливість, я знову спробую свої сили. Участь у конкурсі зміцнила мою впевненість в обраній професії», – зазначив студент.

Дарина   КУЛАКОВА.