Світло любові нашої

Дата 22 червня 1941 року назавжди залишиться як одна із найтрагічніших в історії людства. Саме в цей день, 77 років тому, розпочалася Велика Вітчизняна війна. Радянський Союз втратив у цій війні понад 27 мільйонів своїх громадян.

На столичному Меморіалі Слави 22 червня о 4-й годині ранку відбулася традиційна меморіальна акція – «Свіча пам’яті». Керівництво держави, ветерани війни, представники громадських організацій зібралися на цьому святому місті, щоб запалити свічки й віддати шану героям, які звільнили світ від фашизму.

По завершенні заходу Президент ПМР Вадим Красносельський в інтерв’ю журналістам розповів про важливість збереження історичної пам’яті: «22 червня – трагічна дата в історії всього людства, й розділила її на «до» і «після». У цей день розпочалася найжахливіша, кровопролитна, людиноненависницька війна. Печаль… Мільйони обірваних життів радянських людей… Досі не можуть назвати точну кількість жертв. Сьогодні ми почули число 27 мільйонів. Я чув про 32 мільйони. Інші кажуть про 40 мільйонів. Уявіть собі: минуло 77 років, а й досі не можуть назвати число загиблих у ній громадян. А скільки покалічених доль, скільки померлих дітей, скільки ненароджених… Це була всесвітня катастрофа, ім’я якої – фашизм. На жаль, нині теж доводиться констатувати наявність реваншизму, фактів оспівування тих, хто колись воював на боці фашистської Німеччини. Ця катастрофа – в головах тих, хто дозволяє собі сьогодні пропагувати фашизм і нацизм». На думку Вадима Красносельського, сьогодні важливо зберігати мир, аби не допустити у майбутньому війни.

Юрій Трифонов, в.о. директора ДУ «Приднестровская газета» зауважив, що нині важливо сприяти вихованню патріотизму в серцях молодих громадян республіки: «Акція «Свічка пам’яті об’єднує нас. Ми розуміємо, наскільки важливим є збереження пам’яті про тих, хто захистив світ від фашизму, і робимо все, щоб передавати із покоління в покоління спогади учасників тих трагічних років нашої історії».

Тираспольчанин Костянтин Кутепов задоволений тим, що на Меморіалі так багато молоді: «Я впевнений у тому, що наші діти зберігатимуть історичну пам’ять про страшні роки Великої Вітчизняної війни. Мої рідні воювали й здобували перемогу над фашизмом. Закликаю всіх придністровців брати активну участь у таких патріотичних акціях. Це нас об’єднує».

Заступник директора з виховної роботи Республіканського українського теоретичного ліцею-комплексу Світлана Бондаренко стверджує, що саме такі заходи сприяють патріотичному вихованню молодих придністровців: «Кожен рік я обов’язково приходжу на це святе місце. Ніхто не має права переписувати історію і забувати про те, що Радянський Союз зробив найзначніший внесок у перемогу над фашизмом».

Люди зібралися зі свічками в руках на Меморіалі в такий ранній час, тому що цього дня 1941 року фашистська Німеччина напала на Радянський Союз. За словами пенсіонерки Олени Стефанюк: «Ми пам’ятаємо мільйони жертв, що загинули у полум’ї війни, і приєднуємо наш голос до голосу всіх, хто сьогодні вийшов сказати твердо: «Ні!» фашизму та війні. А світло наших свічок додасть тепла, добра та любові на землі.»

Олександр   ЗАЙЧУК.