Пам’ятаємо, пишаємося!

Ранок 22 червня цього року в Григоріополі був особливим. Рівно о четвертій годині десятки людей прийшли до меморіального комплексу «Скорботної матері», щоб запалити «Свічку пам’яті», віддати честь і шану мільйонам полеглих і тих, хто врятував світ від фашизму в період Великої Вітчизняної війни.

Запалена свічка – це символічний зв’язок між поколіннями, це єдність небайдужих людських сердець, які через 77 років прийшли вклонитися могилам своїх предків. Учасники мітингу-реквієму принесли квіти та лампадки. У центрі площі стояла підставка для свічок, виготовлена у формі цифр 1 418. Це трагічне число символізує кількість днів і ночей воєнного лихоліття, яке забрало життя 27 мільйонів невинних людей. У мітингу взяли участь: заступник Голови Верховної Ради ПМР Галина Антюфєєва, глава держадміністрації Олег Габужа, голова Ради народних депутатів Григоріопольського району та міста Григоріополь Андрій Ковтун, представники трудових колективів, громадськості, молодь.

Звертаючись до учасників мітингу, Галина Антюфєєва зазначила: «Є дати, які назавжди залишаться в пам’яті народу, як великі й трагічні віхи нашої історії. 22 червня – День пам’яті й скорботи – належить саме до таких. У цей день розпочалася Велика Вітчизняна війна, яка стала однією великою бідою на всіх. Не може і не повинно бути кінця нашій пам’яті. Ніхто з тих, хто поліг смертю хоробрих на полі бою, хто віддав життя за свою Батьківщину, не повинен залишатися забутим. Вічна пам’ять і низький уклін полеглим, які не дожили до цього дня, а всім, хто живе нині, – миру, щастя, здоров’я та процвітання!»

Усі присутні, тримаючи в руках запалені лампадки, вшанували хвилиною мовчання пам’ять тих, хто склав свої голови на фронтах Великої Вітчизняної війни.

Меморіальна акція «Свічка пам’яті» – це підтвердження того, що вічний вогонь пам’яті нашого багатонаціонального народу горить, що сила духу і вірність Батьківщині, які проявили переможці, непорушні.

Світлана   МОРОЗ.