Пам’ять, обпалена війною

Ми пам’ятаємо, як 26 років тому влада Молдови, підступно порушивши укладену напередодні домовленість про мир, несподівано направила свої військові формування на Бендери. Разом із Придністров’ям цю скорботну дату відзначали жителі Дністровська.

На головній площі міста відбувся мітинг-реквієм пам’яті жертв Бендерської трагедії. Від імені держадміністрації міста до присутніх звернулася голова Ради народних депутатів Інна Фоміна. Вона закликала не забувати про героїчні й невинні жертви тієї війни. Нагадала, що наш народ боровся проти націоналізму, за рівні права людей, які здавна проживають тут, за можливість говорити рідною мовою. «Молдовсько-придністровський конфлікт показав, – підкреслила вона, – наскільки дорога нам усім свобода, і наскільки близька 14-та Російська армія, що стала на захист мирного населення в ті трагічні дні. Зовсім не випадково, що після примирення сторін, народ Придністров’я вирішив розвиватися далі як самостійна держава разом із Росією, і її миротворці сьогодні стоять на варті миру в нашій республіці».

Болем і скорботою відгукнулися в серцях присутніх імена трагічно загиблих у ті дні мешканців Дністровська: Сергія Єрмоніна, Олександра Ольнєва, Олександра Смирнова. Присутні на площі городяни хвилиною мовчання вшанували пам’ять усіх, хто віддав своє життя у боротьбі за свободу і незалежність ПМР. Делегація громадськості Дністровська поклала квіти до меморіалу на честь захисників Бендер.

Пронизливо лунали поетичні рядки про розстріляні й нескорені Бендери. Творчі колективи міського клубу «Ветеран» виконували патріотичні пісні, присвячені цій страшній і героїчній події. Серед учасників концерту було чимало молоді. Естафета пам’яті передається їм, щоб берегли своє рідне Придністров’я.

Про цинічність і підступність воєнних дій Молдови свідчить і той факт, що збройна агресія проти народу Придністров’я розпочалася напередодні пам’ятної й скорботної дати – початку Великої Вітчизняної війни. Цей історичний день світить нам і мільйонам загиблих вічною «Свічкою пам’яті». У Дністровську вона теж спалахнула 22 червня.

Лара   ЧАЙКА.