У «Свічки Пам’яті» – лики воїнів Перемоги

«22 червня, рівно о четвертій годині…» – мало кому в нашому районі та республіці незнайомі ці рядки.

Через 77 років 22 червня, рівно о четвертій годині, біля колонади Меморіалу Слави в Слободзеї зібралися жителі району та міста, представники трудових колективів, громадських організацій. З динаміків після легкої музики випускного балу прозвучали фатальні для доль багатьох жителів Радянського Союзу 40-х років ХХ століття слова: «Увага, говорить Москва! Передаємо важливе урядове повідомлення: почалася Велика Вітчизняна війна Радянського Союзу проти німецько-фашистських загарбників».

Ранок першого дня війни 1941 року – трагічний для мільйонів жителів планети. Того дня у всіх республіках Радянського Союзу пройшли численні мітинги, мільйони добровольців вступили в бій з фашизмом. «Вставай, страна огромная! Вставай на смертный бой!» – на цей заклик відгукнулися і придністровці. У перші дні війни пішли на фронт кілька тисяч жителів нашого краю. Не всі рідні знають, де покоїться прах тих, хто склав голову в битві з ворогами. Хто розповість про них? Тільки пам’ять крупицями збирає воєдино, у величезну брилу, подвиг, на століття залишаючи його у вдячному серці народу для прийдешніх поколінь. Подвиг патріотів Вітчизни, які здобули велику Перемогу над фашизмом, –  безсмертний.

«Світлом вдячної пам’яті, світлом любові нашої нехай озоряться імена полеглих», – закликали учні міста та учасники танцювального колективу «Ритмік-Данс» у літературно-музичній композиції перед мітингом, який дав початок акції «Свічка Пам’яті».

Виступаючи перед присутніми, глава держадміністрації району і м. Слободзеї В. Тищенко сказав: «Сьогодні багато політиків намагаються переписати історію, применшити роль радянського народу в перемозі в Другій світовій війні. Зберегти історичну правду, значення перемоги – наше завдання». Разом зі слободзейцями взяв участь в акції заступник Голови Уряду О. Цуркан, який зазначив, що «Свічка Пам’яті» – це міжнародна акція в пам’ять про більш ніж 27 мільйонів загиблих під час Великої Вітчизняної війни. Вона не тільки знак великої скорботи, але і символ глибокої вдячності та єдності наших народів в оцінці важливості та історичної значущості перемоги у Великій Вітчизняній війні.

Проникливим і в унісон усім присутнім серцям було виконання пісні заслуженим артистом республіки Валерієм Лєнніковим: «Будем помнить всегда имена, будем помнить и жить, помнить всех и любить».

На Меморіалі Слави були покладені вінки й квіти, а запалені Свічки Пам’яті висвітлювали на гранітних плитах імена полеглих визволителів міста Слободзеї. У «Свічки Пам’яті», безумовно, є душа, в ній – лики воїнів Перемоги.

Олег   НАСТАСЕНКО.