Ювілей лідера придністровської економіки

Важливе значення для нашої республіки має діяльність ТОВ «Шериф». Маленька фірма, заснована 24 червня 1993 року, за 25 років виросла в групу успішних компаній, які є надійним партнером для придністровських і закордонних підприємств, що укладають контракти з «Шерифом». Сьогодні холдинг є основним платником податків у республіканський бюджет. Так у 2017 році було сплачено 440 млн рублів.

ВІХИ 25-РІЧНОГО ШЛЯХУ

Днем народження ТОВ «Шериф» вважається 24 червня 1993 року. У 1996 році в містах Придністров’я відкриваються перші об’єкти мережі сучасних супермаркетів. Нині на території республіки функціонують 28 таких торговельних комплексів, магазин «Ніка», 3 оптові магазини.

У квітні 1997 року був заснований спортивний клуб «Шериф», футбольна команда якого одинадцять разів ставала чемпіоном Молдови, володіє двома Кубками Співдружності та чотирма Суперкубками Молдови. У серпні того ж року фірма почала працювати над створенням багатоканального телебачення.

Для зведення власних об’єктів у квітні 1998 року створили свій будівельний підрозділ – РБУ «Шериф». Того ж року була побудована і введена в експлуатацію перша автозаправна станція «Шериф». Згодом мережа сучасних АЗС та супутніх об’єктів у найкоротші терміни поширилася по всьому Придністров’ю й на сьогодні налічує 17 автозаправних станцій та комплексів, склад нафтопродуктів, Тираспольську і Рибницьку нафтобази.

Видавничий дім «Дело» розпочав свою діяльність на початку 1999 року, а в травні цього ж року – автоцентр «Мерседес-Бенц» – офіційний дилер і торговий представник послуг автосервісу однойменної німецької компанії. Трохи відійдемо від хронології: трьома роками пізніше відкрився автосалон «Мерседес», в якому покупцям пропонувалися новинки виробничого концерну «Даймлер-Бенц». Весь персонал Центру та салону стажувався в спеціалізованих навчальних центрах країн близького і далекого зарубіжжя.

У 2000 році керівництво компанії вирішило створити сучасну спортивну базу для розвитку професійного футболу в республіці. І вже в серпні розпочалося масштабне будівництво спортивного комплексу міжнародного рівня. Головна його футбольна арена, яка отримала високу оцінку ФІФА, була введена в експлуатацію у 2002 році. Крім головної, до складу спортивного комплексу входять також мала футбольна арена і 8 тренувальних полів, критий футбольний манеж, житловий комплекс для футболістів клубу «Шериф». При клубові діє Академія футболу, в якій під керівництвом досвідчених висококваліфікованих тренерів безкоштовно тренуються і навчаються гри у футбол понад 400 талановитих юнаків з усієї республіки.

У січні 2004 року починає надавати свої послуги рекламне агентство «Ексклюзив». У 2005 році холдинг приватизує Тираспольський хлібокомбінат і Тираспольський комбінат хлібопродуктів, відкриває перший у республіці салон ігрових автоматів. У 2006 році в групу компаній вливається Тираспольський винно-коньячний завод «KVINT». Того ж року вводиться в експлуатацію комплекс «Акватир» з вирощування і промислового перероблення осетрових риб, у тому числі й виробництва натуральної чорної ікри на основі інтенсивних технологій.

У Тирасполі, Дубоссарах і Бендерах у 2008 році відкрилися п’ять нових супермаркетів. Для власників карт «Радуга» вводяться знижки на АЗС. З 2009 року і до сьогодні безперервно розширюється і розвивається «Шериф». До партнерського союзу долучаються нові економічні суб’єкти, постійно реалізуються нові соціально значущі проекти, спрямовані на підтримку жителів Придністров’я.

ВІДЗНАКА З БОКУ ДЕРЖАВИ

Напередодні ювілею, 22 червня, в малій залі столичного Палацу Республіки відбулася урочиста церемонія вшанування фірми та її співробітників. У заході взяли участь Президент ПМР Вадим Красносельський, Голова Уряду Олександр Мартинов, Голова Верховної Ради Олександр Щерба.

Урочиста частина церемонії розпочалася промовою генерального директора ТОВ «Шериф» Дмитра Огірчука. «Упродовж усього цього періоду в усіх напрямках діяльності ми намагалися залишатися найпершими, найпередовішими та найпривабливішими для працевлаштування. У 1996 році компанія «Шериф» відкрила перший супермаркет у республіці, започаткувавши високий стандарт обслуговування, який ми намагаємося прищеплювати не тільки в торговій мережі, а й у мережі автозаправних станцій. Нині в складі холдингу вже 28 супермаркетів, гіпермаркет, оптові магазини, 17 АЗС і нафтобази. Протягом значного періоду часу компанія «Шериф» є найбільшим платником податків республіки й найбільшим інвестором», – сказав він.

Вадим Красносельський у своїй вітальній промові відзначив важливість діяльності фірми для республіки. «Якщо державі 27, то вам – 25, чи багато це? Напевно, багато. Я переконаний, що ваші батьки-засновники, які 25 років тому реєстрували ТОВ «Шериф», навряд чи припускали, що всього через чверть століття буде такий численний колектив (14 тисяч чоловік), що функціонуватиме величезний холдинг і, звичайно, наладяться вигідні торговельні зв’язки. Говорити про значущість фірми можна багато, але я хочу відзначити високий клас підходу до своєї справи, адже за що б не бралося керівництво вашого холдингу, все робиться за вищим розрядом».

Олександр Мартинов також привітав співробітників компанії з ювілеєм. «Група компаній «Шериф», без жодного перебільшення, є фундаментом придністровської економіки, основним платником податків і роботодавцем. Є ще один важливий момент: сьогодні, як і раніше, наявні значні труднощі з бюджетом республіки, і група компаній «Шериф» здійснює ще одну функцію – допомагає державі фінансувати соціально захищені статті бюджету. Практично щомісяця вона кредитує державу, роблячи це абсолютно безкоштовно, сплачуючи при цьому до бюджету в повному обсязі всі належні податки».

«Сьогодні – день народження у великій родині, в динамічній і розвинутій компанії« Шериф». Чверть століття тому засновники повірили одне одному і в мрію, а потім знайшлося багато однодумців і партнерів. З роками сім’я змінювалася і кількісно, і якісно. Закладені засновниками корпоративний дух і традиції підтримуються і тепер. У компанії працює чимало династій, вона стала школою професіоналізму для багатьох жителів республіки», – сказав Голова Верховної Ради Олександр Щерба.

У цей урочистий день кращі співробітники компанії були відзначені державними нагородами.

У СУПЕРМАРКЕТАХ «ШЕРИФ» Є ВСЕ

Інвестуючи величезні кошти в економіку Придністров’я, ТОВ «Шериф» відкриває найсучасніші виробництва на території республіки й створює нові робочі місця для жителів країни.

У 1996 році в Тирасполі в районі Червоних Казарм було відкрито перший супермаркет. І тепер у містах Придністров’я розчиняють свої двері сучасні супермаркети. Наш кореспондент поспілкувався з адміністрацією, персоналом і покупцями столичного супермаркету «Шериф-1». Його директор Ольга Кіфа зазначила: «У нашому супермаркеті працюють 94 особи, які завжди з радістю чекають на своїх покупців, готують для них широкий асортимент продуктів і товарів. Багато покупців ми знаємо в обличчя, інколи вони дають нам поради й побажання, як удосконалити нашу роботу».

Старший бухгалтер Валентина Радченко розповіла, як здавали магазин в експлуатацію: «Це була нова справа для нашої республіки. Чудово пам’ятаю вересень 1996 року, коли відкривався магазин. З появою супермаркетів «Шериф» немає проблем з придбанням необхідних продовольчих товарів».

Адміністратор магазину, ветеран з десятирічним стажем, Олена Іванова розповідає: «Ми намагаємося задовольнити всі потреби наших покупців, а саме: забезпечити різноманітний асортимент товарів». Продавець Алла Никитовська працює в супермаркеті з 2002 року: «Я сама мешкаю в цьому районі. Завдяки цій роботі, я впевнена в завтрашньому дні».

Діяльністю супермаркету задоволені й покупці, з якими ми розмовляли. Пенсіонер Володимир Карпов зазначив, що у нього немає претензій до роботи персоналу магазину, йому подобається асортимент пропонованих товарів: «Усе необхідне я купую тут. Дуже вигідно для сімейного бюджету користуватися дисконтною картою, яка дає 10 % знижку на найнеобхідніші продукти». «Сучасний магазин з різноманітним асортиментом і доступними цінами, – посміхаючись, повідала нам молода сімейна пара Кожем’яченко. – Він, безумовно, поза конкуренцією. Побільше б таких».

СОЦІАЛЬНІ ПРІОРИТЕТИ

Співпрацюючи з громадськими організаціями та державними установами, ТОВ «Шериф» надає підтримку незахищеним верствам населення за допомогою реалізації проектів гуманітарної спрямованості. Так, з 2006 року під патронатом компанії перебуває МОУ для дітей-сиріт і дітей, які залишилися без піклування батьків «Дитячий будинок», в якому сьогодні виховуються 60 дітей.

Наш кореспондент відвідав дитячу установу і поспілкувався з заступником директора з господарської частини Лідією Яковлєвою. «Наші діти харчуються п’ять разів на день. Вони обстежуються і лікуються безкоштовно в медичному центрі «Медин». Фірма «Шериф» допомагає нам абсолютно у всьому. Справжнім святом для дітей є відвідування нашої установи футболістами команди «Шериф». Вони радіють, коли їм дарують подарунки. Велику допомогу компанія надає нашим випускникам у працевлаштуванні. Наші вихованці часто до нас приходять і діляться своїми здобутками у дорослому житті».

З 2012 року діє проект під назвою «Ти нам потрібен!». У його межах здійснюється допомога незахищеним верствам населення: інвалідам та учасникам Великої Вітчизняної війни, дітям-інвалідам. Серед тих, кому допомагає компанія, – студенти вишів ПМР, які мають відмінні успіхи в навчанні та ведуть активний спосіб життя. Вони одержують так звані «іменні стипендії». Двічі на рік відчувають підтримку наші пенсіонери, наприклад, отримуючи продуктові набори. Це надзвичайно важливий масштабний проект соціальної спрямованості.

Розуміючи необхідність переходу на сучасні стандарти викладання, ТОВ «Шериф» передає в дар освітнім установам республіки комп’ютери. Діє соціальна програма «Ти нам потрібен!» – під такою назвою об’єднані три проекти благодійної діяльності: «Іменні стипендії компанії Шериф» – заохочення успішних студентів вишів Придністров’я, «В ім’я життя нових поколінь від щирого серця «спасибі говоримо» – підтримка учасників Великої Вітчизняної війни, «Допомога дітям-інвалідам».

СУЧАСНА МЕДИЦИНА ДЛЯ ПРИДНІСТРОВЦІВ

З 2013 року в Тирасполі функціонує медичний центр «Медин», в якому надаються високоякісні сучасні медичні послуги: діагностика, консультування і лікування пацієнтів. Він вигідно відрізняється від державних медичних установ тим, що тут без черг і зайвих нервувань можна одержати повний спектр необхідних послуг. У Центрі є необхідне обладнання для розширеного спектра обстеження, постановки діагнозу, амбулаторного лікування і реабілітації пацієнтів.

Додатково відкрилося відділення малоінвазівної хірургії й були впроваджені передові методи як консервативного так і оперативного лікування. Спектр хірургічних можливостей зростає з кожним днем.

До послуг відвідувачів Центру – сучасна якісна і безпечна стоматологія, а також педіатричне відділення для дітей.

Під одним дахом зібрали сучасне медичне обладнання і 103 високо кваліфікованих лікарів. У Центрі працюють медики з науковими ступенями та високим професіоналізмом. Одним із принципів його керівництва є зацікавленість у професійному зростанні кожного співробітника, а одним із завдань – створення умов для навчання і підвищення кваліфікації персоналу. До нового обладнання не може бути допущений фахівець без неодноразового проходження курсів удосконалення.

Якщо порівнювати ціни на аналогічні послуги, то в столичному центрі вони на 10 % нижчі ніж у Кишиневі, і на 15 – 30 % нижчі, ніж в Одесі й Києві.

Як розповіла директор Віра Васильєва, в їхній медичній установі надаються пільги для окремих категорій населення. «У нашому Центрі надаються безкоштовні медичні послуги ветеранам і інвалідам Великої Вітчизняної війни, вихованцям Дитячого будинку, дітям з онкологічними захворюваннями від 0 до 18 років включно. Діє 10 % пільга для пенсіонерів, 20 % – для інвалідів усіх груп, захисників ПМР, багатодітних сімей та інших категорій.

Зателефонувавши за номером 533-61818, пацієнт може одержати необхідні консультації, пов’язані з послугами Центру, записатися на обстеження або прийом до фахівця. Існує така послуга, як надання результатів аналізів електронною поштою. Це зручно для людей, які приїжджають до Тирасполя з різних районів ПМР і сусідніх держав. Для виконання діагностичних і лабораторних досліджень за необхідності можна оформити виїзд спеціалістів до пацієнтів додому. Медичний центр має свій сайт у мережі Інтернет www.medin.md, де кожен охочий може ознайомитися з реєстром його послуг, фахівцями, проведенням акцій, цінами, навіть замовити зворотний дзвінок для одержання необхідної інформації.

З моменту відкриття у 2013 році медичний Центр відвідали понад 300 тис. осіб, у тому числі маленьких дітей. УЗД, лабораторні обстеження, магнітно-резонансна томографія, діагностика зору виконуються з перших днів життя дитини.

На думку медиків і відвідувачів, медичний центр «Медин», аналогів якому немає в нашому регіоні, увібрав у себе найкраще, що є на сьогодні в сучасній медицині: висококваліфікованих фахівців, сучасне медичне обладнання і високий рівень обслуговування пацієнтів.

УНІКАЛЬНЕ ПІДПРИЄМСТВО

У 2006 році був побудований осетровий комплекс «Акватир». Він є сучасним виробничим підприємством з вирощування риб осетрових видів і виробництва натуральної чорної ікри стерляді, бестера, російського осетра і білуги. Вирощування риби відбувається в рециркуляційних системах, коли повністю виключається вплив зовнішніх факторів. На ньому застосовуються новітні досягнення і технології в галузі осетрівництва, що робить підприємство екологічно безпечним і дає можливість одержувати продукцію високої якості, що відповідає міжнародним стандартам.

Основний вид діяльності компанії – вирощування осетрових видів риб, одержання і перероблення чорної ікри, а також промислове перероблення і реалізація високоякісної рибної продукції.

Виробничі потужності підприємства включають: рибоводні об’єкти загального призначення, цех з перероблення риби та виробничу лабораторію. Проектна потужність рибоводної зони підприємства становить 50 – 80 тонн товарної риби й 5 тонн харчової ікри на рік. Продуктивність цеху з перероблення риби становить 500 тонн рибної продукції на рік в асортименті: риба охолоджена, морожена, солона, холодного і гарячого копчення, пресерви рибні.

Підприємство зареєстроване в міжнародній організації CITES, з 2011 року є членом NACEE (міжнародна організація мережі наукових аквакультурних центрів Східної Європи).

Про діяльність підприємства сьогодні нашому кореспондентові розповіла заступник директора з науки й виробництва Світлана Касаєва: «У нас працюють 160 осіб. За фахом у більшості своїй це ветеринари, також є працівники без спеціальної освіти, але всіх ми навчали, й тепер вони є частиною нашого колективу. Під час працевлаштування надаємо перевагу членам багатодітних родин».

За словами заступника директора «Акватира», вихід на світовий ринок ікри сприяв ретельному вивченню гастрономічних уподобань у тих чи інших країнах. Десь люблять більш просолену ікру, а десь – пріснувату. «Ми вивчаємо всі моменти, пов’язані зі смаковими пріоритетами в тих чи інших країнах. Нас уже багато хто знає і вважає досить сильними конкурентами. На клієнта ми якраз і працюємо. Відповідно розробляємо свої особливі рецептури й посол. Наша продукція експортується в США, Румунію, Великобританію, Німеччину, Японію, Індонезію, Естонію», – розповіла Світлана Касаєва. – Також на підприємстві набирає обертів промисловий туризм. Іноземці мають можливість ознайомитися з роботою «Акватира» і придбати продукцію. Для нас це є рекламою. У порівнянні з минулим роком, кількість туристів збільшилася вдвічі».

Наш кореспондент поспілкувався з Христиною Гладенькою, яка працює на комплексі з 2012 року: «За фахом я юрист, але вдячна долі, що працюю тут. Сьогодні я є керівником ікорного цеху. Робота мені подобається, вона перспективна. Я дуже вдячна підприємству, що маю можливість працювати на Батьківщині – в Придністров’ї».

Комплекс «Акватир», на відміну від деяких аналогічних рибозаводів за кордоном, має свою лабораторію, оснащену обладнанням за останнім словом техніки, що дає можливість робити різноманітні аналізи й експертизи як готового продукту, санітарії та гігієни виробництва, гідрохімічних, мікробіологічних, фізико-хімічних, так і фізіолого-біохімічних досліджень, що перетворює його не тільки в підприємство з виробництва чорної ікри й осетрини, але і в ще один придністровський науковий центр.

ЛІДЕР ГАЛУЗІ БАНКІВСЬКИХ ПОСЛУГ

До складу холдингу входить ЗАТ «Агропромбанк» – перший і найбільший банк незалежного Придністров’я. Сьогодні він є лідером банківської галузі республіки за багатьма показниками: частиною власного капіталу (55,1 %), частиною активів банківської системи ПМР (57,6 %), частиною від загального обсягу кредитування фізичних осіб (50 %), частиною обсягу виданих та прийнятих грошових переказів в ПМР (67 %), частиною загальної кількості карт придністровських банків (67 %).

Тільки за 2017 рік клієнтська база юридичних осіб «Агропромбанку» збільшилася більш ніж на 12 %. Він кредитує різні підприємства легкої та харчової промисловості, металургії, сільського господарства. При цьому кредитування розглядається банком не тільки як прибутковий бізнес, але і як можливість підтримати корпоративних клієнтів та інвестиційні процеси в регіоні.

Останніми роками активно розвивається роздрібний бізнес «Агропромбанку». Його флагманський продукт – кредитна карта «Радуга» – став по-справжньому масовим. Кількість користувачів картою – близько 25 тисяч придністровців, а кількість торговельних операцій, здійснених з її використанням, демонструє стабільне зростання. Роздрібний кредитний портфель, інструментом якого стала кредитна карта «Радуга», подвоївся.

У поточному році «Агропромбанк» планує ввести в обіг новий сервіс продажу авіаквитків і бронювання готелів, мобільний додаток для купівлі квитків та інші проекти.

СПОРТИВНІ ПЕРЕМОГИ

У 1997 році було засновано спортивний клуб «Шериф». За 21 рік існування футбольної команди наші спортсмени добилися значних успіхів на футбольних аренах. Наша команда є шістнадцятиразовим чемпіоном Молдавії, дев’ятиразовим володарем Кубка Молдавії, семиразовим володарем Суперкубка Молдавії, дворазовим володарем Кубка чемпіонів Співдружності. Також придністровський клуб є постійним учасником європейських клубних футбольних змагань. Велика увага надається і вихованню молодого покоління футболістів. У серпні 2003 року була відкрита Академія футболу. Тут безкоштовно навчаються футбольної майстерності понад 600 дітей у віці від 7 до 17 років. Іногородні вихованці мають можливість жити на повному пансіоні.

Завдяки компанії «Шериф», був побудований унікальний спортивний комплекс із сучасними футбольними та тенісними полями, 50-метровим басейном, тренажерними залами. Щомісяця його відвідує понад тисяча охочих займатися різними видами спорту, насамперед, молодь, а також чимало людей старшого віку. На території комплексу відбуваються республіканські та міжнародні змагання, які дають змогу людям з інших країн світу побачити досягнення нашої республіки, які роблять життя придністровців більш насиченим та різноманітним.

МУЗИЧНЕ ПРИВІТАННЯ

З нагоди ювілею фірми в Тирасполі 23 червня на площі Олександра Суворова відбувся концерт з участю запрошених на свято відомих російських артистів естради. Жіноча арт-група «Soprano Турецького» виконала хіти вітчизняної й зарубіжної естради. По закінченні виступу учасниця групи, уродженка Тирасполя Тамара Мадебадзе подякувала організаторам концерту за запрошення і побажала миру, здоров’я всім придністровцям і процвітання фірмі «Шериф».

Музичну програму продовжив Денис Майданов, який є автором і виконавцем своїх пісень. Патріотичні пісні у його виконанні дуже сподобалися присутнім на центральній площі придністровської столиці.

Вже вдруге Тирасполь відвідав популярний російський співак Стас Михайлов. Уперше він був у Придністров’ї у 2008 році. Його душевні пісні про ніжність і відданість були присвячені всім жінкам.

Також наші глядачі на придністровській сцені змогли побачити групу «Doredos», яка цього року увійшла до десятка кращих на музичному конкурсі «Євробачення-2018» у Португалії.

ЗНАЧЕННЯ ДІЯЛЬНОСТІ ФІРМИ «ШЕРИФ»

За 25 років компанія зробила багато корисного для економічного і соціального зростання держави. Йде в ногу з часом, відкриваючи нові виробництва на нашій території, забезпечує життєдіяльність народу республіки. Також налагодження торгових відносин з представниками інших країн сприяє підвищенню авторитету нашої держави.

Володимир   ДАНИЛОВ,  Олександр   ПЕТРЕНКО.