Охорона здоров’я – пріоритет державної політики ПРИДНІСТРОВ’Я

Огляд медичних закладів міста прем’єр-міністр Олександр Мартинов розпочав з Бендерського центру амбулаторно-поліклінічної допомоги. Його супроводжували міністр охорони здоров’я Андрій Гуранда, головний лікар центру Наталія Співаченко, спеціалісти профільного міністерства та група кореспондентів, щоб оперативно довести до придністровців ситуацію про стан справ у медичній галузі.

Центральну поліклініку Бендер здали в експлуатацію 1979 року. За довгий час роботи медичного закладу у внутрішніх приміщеннях періодично виконувались ремонтні роботи певних обсягів: ремонтувалася підлога, стіни та стеля в кабінетах лікарів, замінювалася електропроводка, встановлювалося більш перспективне медичне обладнання. Як з’ясувалося під час спілкування Голови Уряду зі спеціалістами-медиками, на сьогоднішній день цього не достатньо. Потрібно провести значно більше заходів щодо покращання умов роботи лікарів і лікування пацієнтів. Необхідно повністю замінити дверні та віконні блоки на всіх поверхах. Потребує оновлення фасад будівлі, частково м’який дах і системи тепло- та водопостачання. Під час робочого огляду головної поліклініки Олександр Мартинов побував у всіх медичних відділеннях, спілкувався з медсестрами та лікарями. Найбільше Голову Уряду зацікавив рентгенологічний центр, де функціонують два нових рентгеноскопічних апарата. У відвертому спілкуванні з завідувачем центру Юрієм Гудиліним, міністром Андрієм Гурандою та головним лікарем Наталією Співаченко Олександр Володимирович конкретно дізнався про медико-технічні характеристики апаратів, кількість пацієнтів, прийнятих за день, популярність апаратів як серед медиків так і серед пацієнтів. Зацікавили його також і засоби захисту рентгенологів під час роботи апаратів. Як повідомив Андрій Гуранда, минулого року в Придністров’ї введено в дію 6 таких апаратів.

Про проблеми міської поліклініки № 3, розташованої на вул. Калініна, розповіла Голові Уряду заступник завідувача Олена Топорець. Поліклініка є однією з найстаріших у місті, оскільки працює з 1966 року. Серйозних ремонтних робіт (як внутрішніх так і зовнішніх) у будівлі не проводилося. Про незадовільний стан кабінетів і лабораторних приміщень присутні впевнилися особисто, відвідавши останній 3-й поверх закладу. В бесіді з лікарями Олександр Володимирович цікавився заробітною платою медиків, рівнем додаткових виплат лікарям від прибутків за платні медичні послуги. Як запевнив лікарів керівник виконавчої влади, найближчим часом буде прийнято рішення, яке дозволить керівництву медичного закладу самостійно, згідно якості лікування і особистого трудового внеску лікаря, визначати процент доплати, обмежений сьогодні 40 відсотками.

Бендерська поліклініка № 4, яку відвідав Олександр Мартинов, розташована в мікрорайоні «Борисівка» на вулиці 50 років ВЛКСМ. Тут проведено ремонтні роботи фасаду та внутрішніх приміщень: оновлено підлогу, стелю, стіни, встановлено віконні та дверні склопакети, змонтовано нову сантехніку та систему теплопостачання. За свідченням міністра Андрія Гуранди, планується розв’язання проблеми, яка стосується комфорту. Це встановлення нової системи кондиціювання повітря. Сучасні кондиціонери встановлять найближчим часом безпосередньо в приміщеннях. Відрадно, що тут створено найкращі лабораторно-лікувальні умови для лікарів і пацієнтів.

Компактна невеличка одноповерхова будівля – це є поліклініка селища Протягайлівка. Їй більше 50 років, звичайно, постала гостра необхідність у ремонтних роботах загальним коштом 49 тис. руб. Про функціонування та проблеми установи й медперсоналу Голові Уряду розповіла старша медична сестра Наталія Цаюкова. Відвертий діалог стосовно умов роботи відбувся з молодим спеціалістом акушером-гінекологом Мариною Руденко.

Найбільш серйозної допомоги з ремонтом потребує поліклініка селища Гиска. За радянських часів це був міжрайонний стаціонар для лікування селян. Сьогодні підтримувати будівлю в необхідному експлуатаційному стані не мають коштів ні місто, ні міністерство. А потрібно для цього понад 700 тис. рублів. Стан справ добре знає завідувач поліклініки, лікар-терапевт Василь Хмельницький, він і запропонував відремонтувати 7 приміщень в лівому крилі двоповерхової будівлі. Це дасть змогу комфортного лікування пацієнтів, підвищить особисту відповідальність лікарів.

Про проблеми поліклініки м-ну «Шовковий» розповіла завідувач Наталія Визий. За її словами, кілька лікарських кабінетів відремонтовано силами працівників медичного закладу. Водночас, гостро стоїть питання ремонту м’якого даху і системи теплопостачання. Давно не працює поліклінічний басейн, де теж необхідно виконати капітальний ремонт.

За словами Олександра Мартинова, медичні об’єкти в Бендерах потребують серйозної уваги з боку влади. Окремо будуть розглянуті заходи щодо покращання ситуації в поліклініках, і вже у 2019 році будемо чекати кардинальних змін. Не тільки в Бендерах, а загалом у республіці медична інфраструктура не оновлювалася протягом останніх років. Про це свідчить стан будівель медичних закладів. Ще одне завдання Уряду – створити умови для кардинального покращання амбулаторного лікування. Відповідальність за якісне лікування ляже на медичний персонал поліклінік, головна мета лікарів – не доводити людей до лікування в стаціонарі. На думку Олександра Володимировича, це досить затратно і для хворого, і для медицини.

За твердженням Голови Уряду, на кардинальне виправлення інфраструктурної ситуації в поліклінічній сфері знадобиться від 3 до 5 років. Не обійти стороною і таку проблему як оптимізація медичних закладів. Як приклад – поліклініка селища Гиска. Площа закладу велика, а задіяна на 15 %. Тут потрібне нестандартне рішення, і швидше знадобиться для цього нове або інше приміщення.

Олександр Мартинов також торкнувся проблем молодих лікарів та медичних сестер, зарплати яких після навчання коливаються в межах 1,5 – 2,5 тис. руб. Такий стан справ не дає перспектив молодим медикам. Вони не затримуються у Придністров’ї, не наважуються створювати сім’ї, розраховувати на окреме житло. І цю проблему Уряд вирішуватиме.

Запитання кореспондента Бендерського телебачення торкалося ситуації з басейном поліклініки мікрорайону «Шовковий». Прем’єр зазначив, що в цьому окремому питанні необхідно вивчити та встановити дійсну необхідність населення в користуванні басейном. Якщо існує попит на водні процедури, його необхідно відремонтувати й оновити.

Підбиваючи підсумки відвідання бендерських поліклінік, Голова Уряду зробив висновок, що практично у всіх об’єктах десятиліттями не проводилися ремонтні роботи: «Наявні дискомфорт для лікарів, молодшого медперсоналу і, звичайно, пацієнтів». Виходячи з цього, в рамках програми капвкладень на наступні 3–5 років акцент зроблять на реконструкції поліклінік. Увага приділятиметься не тільки інфраструктурі. У планах – підвищення заробітної плати медперсоналу. «Нині значна частина від платних послуг витрачається на ремонт, на капітальні вкладення, ми допоможемо з республіканського бюджету за рахунок Фонду капітальних вкладень, а кошти від надання платних послуг спрямовуватимемо на підвищення оплати праці. Це буде невеликий на цьому етапі крок уперед, а в перспективі, звичайно, рівень оплати праці необхідно суттєво підвищувати», – заявив прем’єр.

Візити в поліклініки республіки триватимуть. За підсумками об’їздів виявлять найбільш критичні об’єкти й включать їх до програми капітальних вкладень. Глава Уряду вважає: якщо щорічно виділяти кошти на ремонт поліклінік, то в межах трьох-п’яти років ситуацію вдасться значно покращити.

Уряд винесе окреме рішення з усіх зазначених проблем і намітить шляхи значного покращання ситуації.

Віктор   СОСНОВСЬКИЙ.