Незабутній відпочинок

Після тривалого і напруженого навчального року настало довгоочікуване літо. Літня пора для дітей — особливий час, час відпочинку, нових пригод і знайомств, веселих ігор і захопливих подорожей.

Для того, щоб відпочинок дітей став насиченим, яскравим і незабутнім, на базі освітніх установ району щорічно працюють пришкільні літні майданчики. У Ближньохутірській середній загальноосвітній школі (СЗШ) літній оздоровчий майданчик «Хуторянка» працював з 1 по 22 червня. З 8-ї ранку до 17-ї години сто двадцять учнів початкових класів, які з першого дня вивчають українську мову як другу офіційну, харчувалися тут тричі на день, а після обіду – це слід особливо підкреслити – спали.

1 червня, у День захисту дітей, увесь табір першу половину дня провів біля Будинку культури села (БК), де відбувся конкурс малюнка на асфальті, була показана інсценована казка. Кожен учасник отримав приз і морозиво. Урочисте відкриття табору відбулося в культурно-дозвільному центрі «Мир» міста Тирасполя.

Для того, щоб відпочинок став незабутнім, начальник табору Людмила Недоступ та її заступники Любов Мусієнко і Майя Нагарчук провели велику роботу з залучення спонсорів до організації відпочинку дітей. Завдяки депутатові Верховної Ради Сергію Васильєву, діти відвідали Бендерську фортецю, краще ознайомилися зі столицею республіки: побували в Тираспольському драмтеатрі та Ботанічному саду, побачили пороховий льох. Командир козацького полку Микола Михайловський організував поїздку в музей козацтва і військову частину, де була проведена екскурсія з показом військової техніки, бойової зброї та «захоплення диверсійної групи».

У дні, коли в таборі не було виїзду, в місцевому парку проводилися різні спортивні змагання, в сільському БК для відпочивальників демонструвалися мультфільми, працював гурток малювання. У місцевому музеї діти знайомилися з історією села. У бібліотеці проводили вікторини за казками О. Пушкіна, на поетичних вечорах декламували вірші придністровських поетів. На закритті майданчика козаки під оплески глядачів продемонстрували різні види бойових мистецтв. Ближньохутірський оздоровчий майданчик надовго запам’ятається дітям, тому що кожен день тут був святом.

Майже половина учнів Володимирівської ЗОШ, які відпочивали в таборі, користувалися пільгами. Педагогічний колектив школи ставив за мету не просто розважати дітей, а забезпечити всебічний розвиток їхніх творчих навичок. Тут постійно відбувалися вокально-танцювальні конкурси, творчі майстер-класи, конкурси малюнків. Педагоги намагалися розширити літературні знання дітей, проводячи конкурси читців, зміцнювали фізичні та розумові здібності дітей, організовуючи спортивні ігри та всілякі змагання.

На літньому майданчику особлива увага приділялася поїздкам за межі школи та рідного села, метою яких були культурно-історичне, духовно-моральне, патріотичне виховання, а також оздоровлення вихованців. Щотижня учні виїжджали в Дністровськ на лиман, де грали в рухливі ігри як у воді, так і на березі. Прояву їхньої фантазії сприяв конкурс на кращу скульптуру з піску.

Неодноразово організовувалися поїздки в Тирасполь: захоплива екскурсія історичними місцями, похід у «Відділ природи» міського об’єднаного музею та інші цікаві заходи викликали інтерес дітей. Оцінити красу рідного краю їм допомогла прогулянка по Дністру.

19 червня, в день Бендерської трагедії, на Меморіалі Слави Тирасполя юні придністровці вшанували пам’ять співвітчизників, які загинули, захищаючи рідну землю. Особливо запам’яталося молодшим школярам відвідання Бендерської фортеці, там вони поринули в історію Вітчизни, дізналися про доблесть російських воїнів. Запам’яталися дітям і поїздки в сосновий бір, де вони активно гралися і раділи, а крім того провели важливу екологічну акцію – розчистили місцеве джерело! Комфортне й корисне перебування на майданчику – це справа не тільки педагогів, а й технічного персоналу, кухарів і медсестри.

А молодшим школярам, які відвідували оздоровчий майданчик Слободзейської ЗОШ № 4, особливо запам’ятався танцювально-розважальний концерт колективу «Анастасія» під керівництвом Віри Сазонової та Анастасії Деребєєвої, який відбувся у БК Слободзеї (східна частина). У програмі концерту були ігри, танці, пісні та розваги для гостей свята. Діти разом з учасниками танцювальної групи робили зарядку та вправи з аеробіки, водили хоровод. Глядачі, які стали учасниками концерту, поринули в атмосферу яскравого свята танцю, творчості та краси.

Літні пришкільні майданчики додали всім бадьорості, позитиву та масу яскравих вражень і гарного настрою.

Олег   НАСТАСЕНКО.