Бюджетна та пільгова політика держави

На черговому засіданні Верховної Ради у центрі уваги були теми вдосконалення бюджетної та пільгової політики держави, а також питання охорони здоров’я та освіти.

Як зазначалося в представленому депутатам документі, головна спрямованість концепції бюджетної та пільгової політики республіки, яка є стратегічно важливою для Придністров’я, – це соціальна орієнтованість державного бюджету. Одним з головних елементів концепції є розподіл державних витрат і залучення прибутків від зростання економіки. Рівень державних витрат повинен скласти 39 % частки від внутрішнього валового продукту (ВВП), темпи зростання якого планується встановити у межах 7 – 8 %. Така пріоритетна спрямованість забезпечить збільшення фінансування бюджетних витрат у тих галузях, де спостерігається важка ситуація.

«Якщо взяти, наприклад, забезпеченість нашої системи охорони здоров’я ліками, то нині вона формується на рівні 15 % від необхідної норми. За умови успішної реалізації концепції, яка в середньостроковій перспективі поширюється на 3 роки, ми плануємо вийти на забезпеченість уже 50 %. Це досить суттєва зміна, враховуючи низьку базу в 15 %. Такі ж напрямки реалізовуватимуться і в частині силових міністерств, наприклад, питання речового постачання», – зазначив заступник Голови Уряду, міністр економічного розвитку ПМР Сергій Оболоник.

Важливим елементом бюджетної та пільгової концепції стало питання зростання рівня ВВП. Як зазначено в документі, він буде забезпечений шляхом розвитку економіки, показників промислового росту та доходів державного бюджету.

«Ця програма є досить важливою тепер, тому що без стратегічного розвитку, без чіткого планування мало що можна зробити. Над концепцією працювали довго, і запропонована форма – це не формальний підхід, який висувався раніше, це вже і серйозні дослідження, і опрацьовані пропозиції щодо реформ, – підкреслив Сергій Оболоник. – Підсумковим документом стане бюджет, за яким реалізовуватимуться параметри та завдання, встановлені концепцією».

Стосовно пільгової політики держави за планом мають бути реалізовані ті ж механізми, які були встановлені в 2017 році, – дотримання збалансованого пільгового навантаження. Документ передбачає встановлення рівня податкового навантаження на тих відмітках, які властиві для економіки республіки.

Необхідно зазначити, що рівень пільг був знижений, і ще в 2016 році він становив 32 %. Нині його передбачають встановити у кількості 28 % від частки ВВП. Як зазначають представники органів державної влади, така пільгова політика необхідна, в першу чергу для того, щоб для придністровських підприємців вона була найбільш привабливаб і прийнятною для розвитку бізнесу, що у свою чергу впливає на рівень економіки республіки.

У документі також були зазначені плани щодо грошових виплат: загального підвищення пенсій та заробітних плат громадянам, які працюють у бюджетній галузі республіки, до 2020 року не передбачається. Перспективи підвищення рівня життя громадян, у свою чергу, прямо залежатимуть від зростання економіки та бюджетних надходжень.

Тетяна   БУКІНА.