Республіканському Гідрометцентру – чверть століття

Незважаючи на вітряну погоду, 30 жовтня колектив Державної служби «Республіканський гідрометеорологічний центр» зібрався у столичному готелі «Аист» з нагоди 25-ї річниці від дня створення установи.

На заході були присутні міністр сільського господарства і природних ресурсів Єфимій Коваль, голова галузевої профспілки працівників держустанов та громадського обслуговування Придністров’я, заступник голови ФПП Тамара Черненко, директор Республіканського Гідрометцентру Віталій Кольвенко, а також керівники та представники всієї Гідрометеослужби республіки.

Зі словами привітань до метеорологів звернувся Єфимій Коваль, який зазначив, що прогнозом погоди цікавляться переважно співробітники транспортних організацій, усі сільськогосподарські працівники, міліція, пошта, комунальні служби і багато тих, чия робота безпосередньо пов’язана з погодними умовами.

Міністр нагородив кращих співробітників відомчими грамотами та вищими державними нагородами. Медаллю «За трудову доблесть» була відзначена Алла Бєлик, ордена «Трудова Слава» удостоєна заступник керівника станції в Тирасполі Зінаїда Лупашко.

Зінаїда Лупашко в метеоцентрі працює вже 25 років – від початку його заснування. Вивчилася на метеоролога в Ленінграді та приїхала до Тирасполя. Зінаїда пройшла шлях від простого працівника до заступника керівника. «Ось і вся моя трудова біографія та і взагалі життя», – каже вона. Жінка присвятила себе цій справі цілком. А службовий обов’язок – завжди знати точний прогноз. Вона запевняє: «Без Гідрометцентру ніяк, адже гідрометеорологічна служба – це атрибут будь-якої держави, і якщо ми претендуємо на звання держави, отже, у нас обов’язково має бути гідрометеослужба».

Під час урочистих зборів Віталій Кольвенко висловив подяку за сумлінну роботу, нагородивши почесними грамотами працівників установи, та відзначив, що «Кращою метеорологічною станцією» визнано Рибницьке відділення.

Обговорювали й виявлені проблеми, головними серед яких є застаріле обладнання й низький рівень зарплат працівників установи. На це міністр сільського господарства і природних ресурсів ПМР зауважив, що робитимуть усе можливе для оновлення приладів та підвищення зарплатні.

Придністровські метеорологи беруть участь у міжнародному обміні інформацією в рамках всесвітньої  системи гідрометеорологічних спостережень і виконують зобов’язання, що випливають з міжнародних угод.

На сьогодні Гідрометцентр виконує низку важливих завдань, серед яких – здійснення моніторингу навколишнього середовища для захисту населення від небезпечних і стихійних гідрометеорологічних явищ, для запобігання шкоді, яка може бути завдана ними; задоволення потреб населення, економіки, оборони, органів влади в гідрометеорологічній інформації; створення Фонду гідрометеорологічних даних, необхідних для гідрометеорологічного обґрунтування проектування, будівництва й експлуатації соціально-економічних об’єктів, та управління ним.

Співробітників Придністровського Гідрометцентру вітаємо зі святом та  бажаємо, щоб їм завжди світило яскраве сонце.

Віра   МАКОВА.