Місто Дубоссари відзначило черговий день народження

Дубоссари – місто, яке назавжди залишається в пам’яті тих, хто хоч коли-небудь побував у ньому. Невелике, затишне, зелене. Його мешканці відрізняються своєю працьовитістю, душевністю, доброзичливістю.

Перші спогади про нього історики зараховують ще до періоду монголо-татарської навали (1260 – 1360 рр.). Місто засноване в XIV столітті як «столиця» однієї з ханських провінцій. Історики стверджують, що його назва виникла від татарського слова «тембосари» або «дембосари», що означає «жовті пагорби». На жаль, дотепер немає точної дати заснування міста, але точно відомо, що заступницею дубоссарців є Преподобна Параскева Сербська, на честь якої назвали церкву. Цього року жителі та гості міста відзначали 220-ту річницю від дня її заснування.

Ще одна ювілейна дата прийшлася саме на ці дні: минуло 225 років, як за Указом імператриці Катерини II протоієрей Михайло Стрельбицький відкрив тут першу типографію. На честь цих двох історичних подій біля Дубоссарського храму встановили пам’ятну плиту, урочисте відкриття якої відбулося саме в День міста. У заході взяв участь Архієпископ Тираспольсько-Дубоссарської єпархії Сава. Цього ж дня священнослужителі здійснили ще одну важливу місію – погасили поштові марки на честь ювілею храму.

До цієї річниці в місцевому соборі було проведено реконструкцію. У святковий день відбулося нагородження одного з найактивніших помічників відновлення храму – жителя міста Олександра Паскаля. Владика Сава вручив йому медаль «Покрова Пресвятої Богородиці», після чого усі православні парафіяни взяли участь у хресному ході, який завершився молебнем на центральній площі міста.

Далі розпочалася світська програма свята. Поздоровити городян з Днем міста приїхало багато високих гостей. За доброю традицією почесні жителі підняли два прапори: державний та міський. З привітальним адресом до учасників свята звернувся глава держадміністрації району та міста Руслан Чабан, який зазначив, що у Дубоссар давня та героїчна історія, а дубоссарці – міцний духом та працьовитий народ, який завжди долав труднощі та досягав перемоги. «У нашого міста великий потенціал: промислові об’єкти, родюча земля, але найголовніше надбання – це люди, які щоденною працею роблять свій внесок у розвиток міста і району. Упевнений, що раціональне та ефективне використання ресурсів – запорука процвітання і зростання добробуту населення. Цього року ми добре попрацювали й досягли гідних результатів: у нас спостерігається збільшення обсягів виробництва і прибутків у місцевому бюджеті. Усе це – заслуга кожного з вас», – зазначив Руслан Іванович.

Світлану Попель, яка зробила особливий внесок у розвиток міста, цього дня Почесною грамотою нагородив Президент ПМР. Світлана вже багато років очолює заклад додаткової освіти – Станцію юних туристів. Завдяки натхненній праці директора та інших фахівців, вихованці СЮТ досягають перемог на численних республіканських та міжнародних змаганнях з туризму. Вона зізнається, що таке нагородження для неї несподіване, але дуже приємне, тим більше, що відзначили її в таке свято, як День міста. «Я народилася в Криму, а в Дубоссари приїхала 18-річною дівчинкою. Усе моє становлення, все життя відбулося саме в цьому місті. Я люблю його за те, що воно дало мені сім’ю, роботу, чудових людей з якими я спілкуюся. Я бажаю дубоссарцям миру, добробуту, процвітання, щоб до нас знову приїжджали люди з інших держав, як це було в радянські часи, і щоб у нас процвітав туризм», – зазначила Світлана Попель.

Державні нагороди цього дня отримали 50 жителів міста – представників різних професій, які роблять життя дубоссарців кращим. Про особливий колорит місцевих жителів говорив цього дня і Глава нашої держави Вадим Красносельський, підкреслюючи, що місто є багатонаціональним і багатокультурним. Саме тут переплетена історія всього Придністров’я, всіх імперій і кордонів. А це, у свою чергу, наклало відбиток на культуру і традиції людей, які проживають на цій території.

«У Дубоссарах цінують свого сусіда, тут не ділять людей за кольором шкіри, розрізу очей чи мовному принципу. Ви – дружня сім’я, і саме інтернаціоналізм дав вам сили захистити свою Батьківщину, своє рідне місто від націоналістів, які хотіли зруйнувати його. Неможливо боротися з народом! Я радий, що на допомогу дубоссарцям і всьому Придністров’ю прийшли миротворці з Російської Федерації, і ця миротворча місія, яка здійснюється у нас на берегах Дністра, гарантує нам мир, спокій і процвітання нашої рідної країни», – наголосив Вадим Красносельський.

Пам’ять усіх загиблих захисників Придністров’я і воїнів Радянської Армії вшанували хвилиною мовчання, а на меморіальному комплексі Воїнської Слави до могил поклали квіти й вінки.

З вітальним адресом звернулися до дубоссарців і представники Верховної Ради та Уряду ПМР. Високі гості змогли ознайомитися і з місцевими культурними традиціями на національних подвір’ях, розгорнутих на вулиці Совєтській та площі Захисників. Тут можна було продегустувати й придбати чудові напої, виготовлені на відомому винзаводі «Букет Молдавии», поміряти й купити вироби фірми «Интерцентр Люкс», насолодитися чудовим виконанням пісень народних колективів районного Управління культури та Палацу дитячої та юнацької творчості, а також отримати на пам’ять казкової краси вироби народних умільців. Святкова програма тривала до пізнього вечора і завершилася салютом.

Надія   ПАЄРЄЛІ.