Віват, випускники! Віват, університете!

Не сумуй, мій виш, адже у вересні на зміну мені прийде новий студент. Ти полюбиш його також, як свого часу полюбив мене. Він гордо пронесе ім’я твоє, alma mater, як ніс його я. А мені пора рухатися далі. І йду я тільки для того, щоб повернутися у твої двері у своїх дітях та справах.

У ПДУ ім. Т. Г. Шевченка 18 липня відбулася найбільш вагома для випускників церемонія вручення дипломів з відзнакою. У Культурно-просвітницькому центрі імені святих рівноапостольних Кирила та Мефодія (К-ПЦ) 372 студенти отримали документ особливого зразка. Варто зазначити, що трохи раніше відмінників навчання вшановували на факультетах, а сьогодні для них організували святкову програму, яку прикрасили вокальні композиції у виконанні студентського ансамблю «Гаудеамус».

Традиційно на святі були присутні представники органів державної влади. Червоні дипломи випускникам вручали Голова Уряду ПМР Олександр Мартинов, Голова Верховної Ради Олександр Щерба, міністр просвіти Тетяна Логінова, перший заступник керівника Адміністрації Президента Олексій Пакуліч та ректор університету Степан Берил.

З привітанням до студентів звернувся Олександр Мартинов, який теж був випускником ПДУ. «У перші роки професійної діяльності не варто гнатися за прибутком, а необхідно зробити акцент на набуванні досвіду і напрацюванні кращих якостей дипломованого фахівця» – порадив він випускникам. Також із цим урочистим днем молодих спеціалістів вітав Олександр Щерба. Він висловив надію, що випускники продовжать розвиватися і реалізовувати себе в Придністров’ї.

Свого часу держуніверситет закінчили багато керівників підприємств і міністрів нашої держави, тепер вони працюють на благо Вітчизни. Випускники ПДУ прославляють свій виш не тільки в рамках нашої держави, а й в інших країнах.

МАМО, Я СПРАВДІ ВЧИВ ЦЮ СЕСІЮ!

Усі випускники, хто сидів того дня в залі К-ПЦ, йшли до свого червоного диплома довгих чотири, п’ять і навіть шість років. Ці роки були приправлені для них днями, наповненими лекціями, заліками, семінарами, безсонними ночами, переживаннями та радощами. Щоб стати кращими, треба дуже постаратися, і вони це зуміли. Червоний колір диплома тому підтвердження.

Університет дає можливість ширше розкрити свої здібності, знайти друзів, він вчить не зупинятися перед труднощами. Саме в alma-mater студенти вчаться долати перешкоди, вчаться бути успішними та осягають обрану професію.

«Чудова традиція – отримувати свої заповітні дипломи з рук високих керівників нашої держави. Позаду залишилися найкращі роки, ця незвичайна пора. Я впевнений, у вашій пам’яті назавжди залишаться тільки добрі спогади», – зазначив ректор ПДУ Степан Берил від усього професорсько-викладацького колективу. Керівник вишу побажав випускникам вірити в себе і ніколи не переставати мріяти. Він також подякував студентам за їхній вибір вчитися в Придністровському держуніверситеті. «Ми вчили вас ставити завдання, знаходити способи їх вирішення, часом, навіть нестандартними способами. Ми вчили вас виховувати в собі ідейні переконання та власні погляди на життя і вміння їх відстоювати. Ніколи не зупиняйтеся на досягнутому», – підсумував ректор.

Від імені всіх випускників-відмінників 2018 року викладачам, батькам та республіці подякував випускник природничо-географічного факультету Сергій Занделов. А товаришам побажав: «Будьте щасливими, успішними й задоволеними обраною професією, досягайте поставленої мети, гордо і сміливо йдіть назустріч майбутньому, адже майбутнє Батьківщини будувати молодим!»

НАС УЧИЛИ БУТИ ПТАХАМИ

Випускники цього року також викрили університетський міф про те, що активісти нечасто отримують червоні дипломи. Це абсолютно не так. Протягом усього навчання вони не тільки осягали вершини науки, а й покоряли міжнародні фестивалі та форуми. Ми запитали у наших випускників, що вони ще залишать собі на згадку про навчання у ПДУ, окрім червоного диплома.

Валерія Вишибаєва, випускниця економічного факультету, стала автором благодійного проекту «Твори добро» в рамках року ініціатив студентів. Лера представляла нашу країну на багатьох міжнародних форумах і економічних майданчиках. «Я вдячна університету за змогу займатися благодійністю, бо це те, чого я прагнула», – відверто розказала випускниця.

«Я заберу з собою пам’ять про ці шість років. Якби була можливість, я повернувся б до університету і нічого не міняв би, тому що це варто всіх витрачених сил», – сказав нам магістр юридичного факультету Сергій Романов. Він не з чуток знає, що таке бути лідером. Впродовж шести років був активістом ПДУ, очолював Об’єднану студентську раду факультетів і впровадив чимало нових ініціатив у студентське середовище. Ним же було написано і доповнено багато університетських молодіжних конкурсів. Це і проект «Клуб диспутів, обговорень і суперечок», фут-квест по місту, квест «Дорогами Перемоги» та багато інших, які стали вже традиційними для нових поколінь студентів.

Активіст природничо-географічного факультету Сергій Занделов тільки недавно повернувся з міжнародного форуму, де протягом тижня осягав науку уникнення і вирішення конфліктних ситуацій. Його чекають ще два роки магістратури у стінах держуніверситету, тому він не прощається з вишем, а тільки говорить йому «До вересня!».

Анастасія Кельса – випускниця філологічного факультету. «У ПДУ я знайшла друзів та своє кохання, – підкреслила Настя. – Вони залишаться зі мною на згадку про навчання». На різноманітних конкурсах факультету її ідеї та творчі постановки були гідні кінонагород і театральних фестивалів, але Анастасія обрала заняття до душі – вчити любові до слова та мови.

Випускник факультету суспільних наук Дмитро Ніколаєв упродовж навчання брав активну участь у житті країни. Проявляючи особливе зацікавлення зовнішньополітичними відносинами держави, Дмитро неодноразово представляв Придністров’я на міжнародних студентських конференціях. А під час фестивалю молоді та студентів йому вдалося звернути увагу керівника Парламентської фракції ЛДПР Володимира Жириновського на проблеми, з яким сьогодні стикаються жителі нашої республіки, що було відмічено керівниками делегації. «Я безмірно вдячний професорсько-викладацькому колективу і співробітникам нашого університету. На згадку про щасливий студентський час я заберу з собою найцінніше – якісну освіту, що виступає фундаментом, на якому можна будувати своє подальше життя», – зізнався відмінник.

Ця молода наукова еліта своїми результатами вже довела, що є гідним майбутнім нашої республіки. Фотографії відмінників ще довго красуватимуться на стендах пошани факультетів, а справи підхопить нова зміна студентів. Ми розповіли б про всіх випускників, які прославили Придністровський держуніверситет у випуску 2018 року, але обсяг номера не зможе вмістити усе.

І ось у руках випускників заповітний документ у червоній обкладинці. Кожен ішов до нього своєю дорогою. Але плани у всіх майже однакові: знайти роботу й отримати ще один ступінь вищої освіти. А ПДУ по праву може пишатися своїми студентами, незабаром вони працюватимуть на підприємствах нашої республіки. Можливо, хтось стане директором, а можливо, і майбутнім політиком Придністров’я. Залишилися позаду лекції, семінари, заліки та іспити. Ще є час із задоволенням згадати незабутні студентські роки на рідному факультеті у колі друзів та викладачів. А доросле життя настане вже завтра.

Дарина   КУЛАКОВА.