Всеношна в храмі святого Олександра Невського

В ніч на 17 липня православні Бендери відзначили скорботну дату в історії Росії – 100 років жорстокої страти царської сім’ї Романових.

Пам’ятні заходи розпочалися хресним ходом сотень парафіян від Преображенського собору до храму святого благовірного князя Олександра Невського, що розташований на території військово-історичного меморіального комплексу (ВІМК) «Бендерська фортеця». У ході, на чолі якого несли ікону святих Царствених страстотерпців, взяли участь священнослужителі собору з його настоятелем протоієреєм Іоанном, духовенство благочинницьких округів, очолюване єпископом Тираспольським і Дубоссарським Савою.

У присутності керівництва держави владика Сава здійснив чин освячення каплиці в ім’я новомучеників, зведеної за ініціативою Президента ПМР Вадима Красносельського. Впродовж православного заходу в осяяних залах храму вищим духовенством Тираспольсько-Дубоссарської єпархії вчинило всеношну Божественну літургію в пам’ять царствених страстотерпців Романових. У всеношній разом з численними парафіянами взяли участь Президент ПМР Вадим Красносельський, Голова Верховної Ради Олександр Щерба, депутати, урядовці, представники громадських організацій, військовослужбовці. Літургія супроводжувалася православними християнськими співами, які виконував Державний хор Придністров’я.

Во славу Господа нашого Ісуса Христа і в пам’ять жертвенних святих великомучеників Романових велично і умиротворено лунали під склепінням храму мелодійні голоси, зливаючись з урочистими молитвами священнослужителів. Дві години тривала Божественна літургія, живими вогниками палали свічки в іконостасах. Старанно молилися всі присутні в храмі. Під час літургії було здійснено християнське таїнство причастя дітей та дорослих.

До мирян зі словом напуття звернувся владика Сава. Говорячи про скорботну дату, голова Тираспольсько-Дубоссарської єпархії відзначив численні богоугодні справи керівництва держави та мирян. Єпископ Сава нагадав, свого часу Вадим Миколайович (ще як міністр внутрішніх справ) ініціював будівництво храму Олександра Невського та розпорядився оприлюднити православний заклик: «Ти прости, Государю, чад своїх». І тепер остаточно виконано обов’язок православних придністровців перед святими Великомучениками Романовими – освячено відбудовану православну каплицю.

Звертаючись до високого духовенства і православних парафіян, Голова держави подякував священнослужителям і меценатам, що допомогли в будівництві храму та каплиці. Особистої відзнаки була удостоєна православна мирянка, керівник одного з найпотужніших підприємств міста Валентина Зубкова. Звертаючись до присутніх, Вадим Красносельський визначив велику місію заходу: «Нас об’єднує спільна пам’ять і спільне покаяння». Він нагадав про великі жертви православ’я в ХХ столітті та визначив стрижень, навколо якого гуртуються всі православні придністровці. Це пам’ять про наше героїчне і трагічне минуле, яку ніколи не стерти, яка допомагає нам творити богоугодні справи.

Царська сім’я була пов’язана з нашим краєм. Імператор Микола ІІ перебував тут чотири рази і неодноразово молився в храмі святого благовірного князя Олександра Невського разом з імператрицею, спадкоємцем Цесаревичем і Великими княжнами.

Протоієрей Анатолій Калмик у своєму слові розповів, що історія церкви, зведеної в XIX віці, зруйнованої в ХХ і відродженої в XXI столітті відбита в книзі «Вартовий Бендерської фортеці». Матеріали для неї, надані Тираспольсько-Дубоссарською єпархією, ВІМК «Бендерська фортеця», зібрані в архівах Росії та Молдови. В ілюстрованій книзі описані різні віхи історії одного з найстаріших храмів придністровського краю, під дахом якого зверталися до Бога пересічні бендерчани та вінценосні особи.

За особисті заслуги у відродженні православних християнських традицій і храмів у Придністров’ї єпископ Сава нагородив Вадима Красносельського медаллю Святителя Патріарха Тихона.

В ознаку заслуг духовенства Тираспольсько-Дубоссарської єпархії перед придністровським народом, перед парафіянами православних приходів ряд кліриків, співробітників і помічників єпархії, що зробили особливий внесок у збереження і розвиток духовно-моральних традицій у Придністров’ї, були відзначені державними нагородами.

Володимир   ПУКЛІЧ.