Літній відпочинок козачат

Виховання молодого покоління є одним з головних завдань Чорноморського козацького війська (ЧКВ), і тому щорічно юним представникам козацької молоді надається чудова можливість зміцнити здоров’я, набути умінь і навичок військово-спортивної підготовки, долучитися до народної культури та відпочити на свіжому повітрі.

У середині липня на базі спортивного комплексу міста Григоріополя свою першу зміну відкрив військово-спортивний табір «Козачок». Понад 100 дітей віком від 7 до 17 років з усіх козацьких округів Придністров’я загартують тут свій козацький дух.

Військові збори для юних козачат у нашій республіці стали традиційними ще з 1993 року. Спочатку вони були переважно військового характеру, де специфіка тренувань передбачала участь тільки хлопчиків, нині у лавах козачат повноправними учасниками військово-спортивних заходів є і дівчатка. Організатори заходу – правління ЧКВ – відзначають, що збори проводяться з метою підбиття підсумків військово-патріотичного виховання молоді та підготовки їх до служби в Збройних силах ПМР.

На урочистому відкритті військово-спортивного табору «Козачок» були присутні представники держадміністрації Григоріопольського району та міста Григоріополя, командування ЧКВ, представники Міністерства державної безпеки ПМР, духовний наставник протоієрей Микола. По команді «Струнко!», під звуки державного гімну, юні козаки підняли прапор ЧКВ.

Присутні гості привітали козачат і побажали їм гарно провести час, набути певних навичок у військовій справі, гідно подолати всі труднощі. Військовий отаман ЧКВ генерал-майор Ігор Небийголова у своїй промові зазначив, що відродження козацтва на придністровській землі тісно пов’язане з трагічними подіями 1992 року. Козаки тоді в перших рядах боролися за свободу та незалежність своєї держави. За 27 років підросло вже нове покоління, яке повинно зберегти козацькі традиції та продовжити велику справу служіння Батьківщині.

Зміна в таборі триватиме 10 днів, і за цей час програма перебування для юних козачат буде більш, ніж насиченою. Розпорядок дня в козацькому таборі активний, наближений до армійського. Кожен день розписаний по хвилинах – пробіжки, спортивна підготовка, навчання військово-прикладних видів спорту, змагання, екскурсії, походи, зустрічі з козаками-наставниками, участь у міських культурно-масових заходах. З молодими людьми проводять заняття з історії рідного краю, історії козацтва, основ духовного виховання. І, звичайно, особливу увагу приділяють вихованню честі, совісті та доблесті майбутнього офіцера.

Харчування у таборі багаторазове та калорійне, адже апетит у молодих людей на свіжому повітрі чудовий. Особливо подбали організатори зборів про безпеку дитячого табору – охорону цілодобово тут несуть козацькі патрулі. Так що батьки можуть не турбуватися – ці літні дні їхні діти, безсумнівно, проведуть з великою користю для душі та тіла. Тут вони спілкуються та відпочивають без комп’ютерів і телевізорів, мобільних телефонів і планшетів.

Споконвіку козак козакові був братом, тож мета козацького табору – згуртувати дітей і навчити їх дружби, товаришування та взаємовиручки.

Світлана  МОРОЗ.