Навчатися рідною мовою

Згідно з ініціативою Президента ПМР, Уряду нашої держави та Міністерства просвіти Придністровської Молдавської Республіки здійснюються заходи з упровадження в навчальний процес викладання предметів однією з трьох офіційних мов, а саме молдавською мовою.

Ініціатива Вадима Красносельського має під собою конкретну мотивацію. До Президента звернулися представники громадських організацій із пропозицією подальшого розвитку в Придністров’ї освіти офіційною молдавською мовою.

 Для конкретної реалізації планів у цьому питанні Бендери вибрані не випадково. Як зазначила заступник начальника Управління народної освіти міста Марія Харабара, кілька років тому в Бендерах було закрито молдавську школу через незначну кількість охочих навчатися цією мовою. За такої ситуації багато класних приміщень залишалися незадіяними, не використовувалася за цільовим призначенням інфраструктура навчального закладу.

На сьогодні в Бендерах ситуація щодо молдавського мовного середовища значно покращилася. У місті в дошкільних дитячих закладах успішно функціонують сім дитячих груп, де навчально-виховний процес здійснюється рідною для дітей молдавською мовою. У середніх навчальних закладах також ведеться викладання дисциплін молдавською мовою в окремих класах. Моніторинг ситуації Управлінням народної освіти показав, що цього недостатньо, що в Бендерах потрібно організувати навчальний процес молдавською мовою на базі цілої середньої школи й розпочати його вже в поточному році. Марія Іванівна пояснила, що формування класів з навчанням молдавською мовою розпочнеться з 10 серпня на базі Муніципального освітнього закладу «Бендерська середня загальноосвітня школа № 5» (МОЗ «БСШ № 5»), де директором працює досвідчений організатор, учитель з великим педагогічним стажем Надія Вікторівна Спориш.

Традиційно професійної допомоги школі нададуть учителі – випускники молдавських груп Бендерського педагогічного коледжу та Придністровського державного університету. Навчальний заклад поповниться молодими вчителями, які досконало володіють молдавською мовою, здобули міцні й глибокі знання з дисциплін, які викладатимуть учням. Навчальні класи, будь-то перший чи сьомий, комплектуватимуться згідно з заявами батьків.

Навчальний процес планується будувати відповідно до програм, затверджених Міністерством просвіти ПМР. Діти навчатимуться за підручниками, написаними в Придністров’ї та рекомендованими Урядом для використання в навчальному процесі. Рівень цього процесу буде значно вищим, ніж у сусідній Молдові.

У МОЗ «БСШ № 5» передбачається відкриття спеціальних  дошкільних курсів з підготовки до навчання молдавською мовою. Досвідчені педагоги навчатимуть дітей не тільки читати й писати рідною мовою, а й мислити, творити нею, черпати знання з духовних джерел бабусь та дідусів.

Олександр   ЯВОРСЬКИЙ.