Трагічна дата в історії осетинського народу

У ніч на 8 серпня 2008 року грузинська армія увійшла на територію Південної Осетії й частково зруйнувала її столицю місто Цхінвал. Російська Федерація, захищаючи жителів Південної Осетії, ввела в регіон свої війська і протягом п’яти днів витіснила грузин із зони конфлікту. Пізніше, наприкінці серпня, Росія визнала незалежність Абхазії й Південної Осетії.

Президент ПМР Вадим Красносельський 7 серпня в Тирасполі зустрівся з главами офіційних представництв Південної Осетії та Абхазії Віталієм Янковським та Олександром Ватаманом, щоб висловити слова підтримки братським народам і обговорити актуальні питання розвитку взаємовідносин.

«Придністровський народ не з чуток знає, що значить прагнення до незалежності й що таке військова агресія проти мирного населення. Право на самовизначення і ви, і ми відстоювали зі зброєю в руках. Усі ми знаємо ціну миру. Придністровці поділяють з вами біль втрат», – сказав Глава Придністров’я.

У придністровській столиці 8 серпня відбувалися траурні заходи з ушанування пам’яті загиблих під час грузинської агресії проти Південної Осетії.

На столичному Меморіалі Слави у каплиці Георгія Побідоносця в поминальній службі взяли участь заступник Голови Верховної Ради ПМР Галина Антюфєєва, міністр закордонних справ Віталій Ігнатьєв, Віталій Янковський, Олександр Ватаман, представники міністерств, жителі столиці.

В інтерв’ю журналістам Віталій Янковський розповів про важливість збереження історичної пам’яті: «У ті складні дні, попри чисельну перевагу і віроломне вторгнення грузинських військ, народ Південної Осетії став на захист своєї республіки. Поруч з нами пліч-о-пліч боролися і гинули миротворці Російської Федерації. Вони до кінця виконали свій військовий обов’язок – зупинили кровопролиття. Сьогодні головне для нас – розвиватися і рухатися вперед, зберігаючи пам’ять про тих, хто подарував нам мир».

Увечері біля будівлі офіційного представництва Абхазії в Придністров’ї в акції «Свіча пам’яті» взяли участь заступник Голови Уряду ПМР з питань правового регулювання та взаємодії з органами державної влади, Керівник Апарату Уряду ПМР Станіслав Касап, глави офіційних представництв Південної Осетії й Абхазії, мешканці Тирасполя.

Станіслав Касап в інтерв’ю представникам ЗМІ зазначив, що придністровці завжди готові допомогти братському народу: «Біль членів сімей загиблих і поранених у цій війні, громадян Республіки Південної Осетії не вщухає навіть через 10 років. Він не вщухне ніколи. Народ Придністров’я сумує разом із населенням Південної Осетії. Наші народи завжди були єдині, об’єднані спільною долею. Ми допомагали побратимам у відновленні економіки й народного господарства Південної Осетії, що ще раз підтверджує нашу єдність. Загальне прагнення наших народів полягає в тому, щоб на землі Південної Осетії полум’я війни ніколи не палахкотіло і таке ніколи не повторювалося».

Олександр Ватаман в інтерв’ю нашому кореспондентові зазначив, що абхазький народ завжди був поруч із жителями Південної Осетії: «Наші народи здолали багато труднощів. Наші відносини постійно розвиваються, і ми повинні тепер будувати мирне життя. Такі заходи нагадують через ЗМІ  про всю трагічність цієї дати. Спільна історія ПМР, Абхазії та Південної Осетії дає нам можливість виховувати молоде покоління на єдиних  ідеалах».

Віталій Янковський висловив вдячність придністровцям, які прийшли вшанувати пам’ять загиблих під час військової агресії Грузії проти Південної Осетії.

На завершення заходу його учасники поклали квіти, лампадки, свічки біля офіційного представництва Південної Осетії в Придністров’ї.

Олександр   ЗАЙЧУК.