Найкраще місце на землі

Ми живемо в Придністров’ї, отже для нас це рідний куточок на землі. Ми прагнемо зберегти його красу та природні багатства для себе і своїх нащадків. От і крокує Придністров’ям традиційний огляд-конкурс «Найзеленіше і найчистіше місто, селище, село Придністровської Молдавської Республіки».

Цей конкурс відбувається з 2010 року. Його метою є вдосконалення роботи з упорядкування, озеленення та санітарного утримання населених пунктів республіки, а також раціональне використання природних ресурсів і охорона навколишнього середовища. Цього року організатори мають намір, завдяки конкурсу, надати об’єктам соціально-побутового та виробничого призначення архітектурної виразності. За повідомленням прес-служби Уряду, прийнято рішення встановити три номінації: «Найзеленіше і найчистіше місто ПМР-2018», «Найзеленіше і найчистіше селище ПМР-2018», «Найзеленіше і найчистіше село ПМР-2018». Найзеленіше і найчистіше місто отримає 50 тисяч рублів, селище та село – по 25 тисяч рублів. Фінансування здійснюється республіканським і територіальними екологічними фондами.

Одним із критеріїв чистоти й порядку в населених пунктах республіки є фітосанітарний карантинний стан зеленої частини територій, тобто, відсутність або наявність на обстежуваній території карантинних бур’янів і рослин-шкідників (амброзії полинолистої, повитиці, американського білого метелика тощо). «Для проведення карантинного обстеження й оцінки фітосанітарного стану того чи іншого населеного пункту, керівництву органу місцевого самоврядування необхідно звернутися в Міністерство сільського господарства і природних ресурсів ПМР», – зазначає начальник Управління фітосанітарного благополуччя Міністерства сільського господарства і природних ресурсів, головний державний фітосанітарний інспектор ПМР Олександр Чернов. За його словами, формат звернення не принциповий, допускаються звернення в робочому порядку, по телефону з проханням обстежити території, і тоді в заявлений населений пункт буде делегований фітосанітарний інспектор міністерства. «Предметами обстеження зеленої частини адміністративної території є парки, сквери, зони відпочинку, прилеглі території інфраструктури, навчальні та дошкільні заклади, приватний сектор та внутрішньобудинкові території мікрорайонів. «Крім виявлення карантинних об’єктів, враховуватимуться наявність агітаційного матеріалу та проведення профілактичної роботи з населенням на місцях», – уточнив представник міністерства. Станом на кінець липня 2018 року фітосанітарними інспекторами проведені карантинні обстеження і дана оцінка стану адміністративних територій міст Бендери, Дубоссари та Кам’янка, населених пунктів Первомайськ і Карагаш Слободзейського району, селища Маяк Григоріопольського району. Аналізуючи фітосанітарний стан на обстежуваних територіях, Олександр Чернов, у першу чергу, відзначив високу активність адміністрацій та житлово-комунальних служб, вагому роль громадян згаданих населених пунктів у підтриманні чистоти, упорядкуванні та облагороджуванні своїх територій. «Не обходиться і без виявлення проблемних моментів: карантинні бур’яни все-таки трапляються, нескошені бур’яни, недоглянуті узбіччя, зарослі бур’янами приватні домоволодіння, які залишилися без господарів. Цього року особливо прогресує американський білий метелик, з яким теж необхідно боротися і вживати заходів щодо недопущення його поширення. На ці та інші, виявлені в ході карантинних заходів, порушення, фітосанітарні фахівці негайно звертають увагу керівництва місцевих органів самоврядування і дають вказівки щодо можливостей їхнього усунення», – підкреслив у бесіді з кореспондентом Олександр Чернов. За його словами, на звання найзеленішого та чистого міста претендують Кам’янка, Дубоссари й Бендери. За право називатися найзеленішим і чистим селищем поборються Маяк (Григоріопольський район) та Первомайськ (Слободзейський район). Крім того, в республіканському огляді беруть участь два села: Малаєшти (Григоріопольський район) та Незавертайлівка (Слободзейський район).

До кінця серпня планується підбити підсумки республіканського конкурсу.

Ніка   МИЛОСЛАВСЬКА.