Призовна кампанія триває

Найважливішою функцією будь-якої держави є захист від зовнішніх загроз. Для здійснення цієї функції створюються Збройні сили країни. Держава без армії – це не держава. Саме служба в армії дає можливість молодій людині випробувати свої сили, стати самостійною, незалежною від батьків.

Цього року за ініціативи Головнокомандувача Збройними силами, Президента ПМР Вадима Красносельського в Закон «Про загальний військовий обов’язок і військову службу» внесені поправки, згідно з якими термін осінньої призовної кампанії подовжився. Тепер молоді придністровці призиваються не з 1 жовтня, а з 1 серпня по 31 грудня.

Про її особливості нашому кореспондентові розповів Військовий комісар ПМР Володимир Пальчинський.

«Уперше в історії нашої республіки призов до армії розпочався з 1 серпня, а не як раніше – з 1 жовтня. Він триватиме до 31 грудня. Це зумовлено тим, що є необхідність виправити дисбаланс між кількістю молодих людей, які призиваються на військову службу навесні й восени. З 2003 року весняна кампанія тривала з 1 квітня по 10 серпня, а осіння – з 1 жовтня по 31 грудня. Весною ми призивали молодих людей, які закінчили навчальні заклади, ВНЗ, хто не поступив до вишів. Менша кількість молодих людей призивалася до армії під час осіннього призову. Тепер весняний призов триватиме з 1 квітня по 30 червня, а осінній – з 1 серпня по 31 грудня».

Призову підлягають громадяни ПМР віком від 18 до 27 років. Як зазначив Військовий комісар, у серпні призиватимуться ті молоді люди, які досягли 18-річного віку і закінчили навчання на першому курсі вишу. У вересні призиватимуться ті, хто отримав вищу професійну освіту, а також ті, кому була надана відстрочка на період вступу, але з тих чи інших причин вступити не вдалося. З жовтня по грудень закличуть всіх, у кого закінчився термін на право на відстрочку, або кому виповнилося 18 років. На думку військового комісара більшість молодих людей сьогодні з великим бажанням йдуть служити у Збройні сили ПМР. «Хочу зазначити, що порядок проходження військової служби в «режимі робочого дня», коли ввечері солдат, який не заступив у наряд або не несе бойове чергування, повертається додому, позитивно впливає на покращення моральної ситуації у військовому підрозділі. Зменшилася кількість випадків, коли військовослужбовці самовільно залишають військову частину. Також зменшилася кількість молодих людей, які ухиляються від військової служби. Ми намагаємося направляти призовників на службу за місцем їхнього проживання, але є військові частини спеціального призначення, де молоді люди служать незалежно від цього». Ще одне важливе нововведення, що позитивно відбивається на підвищенні престижу служби в армії, – з ініціативи Головнокомандувача В. Красносельського – з минулого року студенти, призвані до лав Збройних сил, після першого курсу можуть продовжити навчання на заочній формі, тобто поєднувати службу та навчання у ВНЗ.

Володимир   ДАНИЛОВ.